Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

10 diferențe dintre sarcina multiplă și cea singulară

10 diferențe dintre sarcina multiplă și cea singulară

Atunci când ai o sarcină multiplă corpul tău depune un efort dublu pentru a crea și susține dezvoltarea unui bebeluș. Pe lângă aspecte evidente precum o dimensiune a corpului mai mare și un risc crescut de complicații în sarcină, mai există și alte diferențe dintre sarcina multiplă și cea singulară.

1. O burtică mult mai mare

Prima diferență este și cea mai clară, respectiv faptul că atunci când ești însărcinată cu gemeni sau tripleți corpul tău va avea un aspect mai mare decât la o sarcină singulară. De exemplu, o sarcină gemelară la 32 săptămâni este echivalentă cu una singulară la 40 de săptămâni. Se pare că o burtică a unei femei cu sarcină multiplă este cu 20% mai mare decât cea a unei femei cu sarcină singulară. Din acest motiv, sunt șanse mari să ai nevoie de îmbrăcăminte de gravide mai devreme decât te așteptai. De asemenea, pentru că greutatea burticii poate să îți pună probleme pe măsură ce evoluează sarcina, este bine să apelezi la specialiști și la cursuri pentru susținerea coloanei vertebrale și o postură corectă a corpului.

2. Vei necesita o îngrijire aparte pe perioada sarcinii

O sarcină multiplă, chiar dacă decurge bine și atât tu cât și bebelușii sunteți sănătoși, este considerată în mod automat cu risc ridicat. Acest aspect presupune că vei avea nevoie de mai multe controale prenatale, mai multe teste/investigații în sarcină, iar medicul îți va monitoriza îndeaproape sarcina pentru a preveni eventuale complicații. Printre posibilele complicații asociate sarcinii multiple se numără travaliul prematur, preeclampsia, hipertensiunea indusă de sarcină și diabetul gestațional. Pentru a scădea cât mai mult riscurile asociate, gravidele sunt sfătuite să urmeze o alimentație sănătoasă, să consume lichide din abundență și să reducă activitățile care expun sarcina unui risc.

3. Ecograful devine cel mai bun prieten

Deoarece vei avea nevoie de mai multă monitorizare decât într-o sarcină obișnuită, vei avea ocazia să îți vezi mai des bebelușii pe monitorul ecografului.

4. Simptome specifice sarcinii mai evidente

Sunt cazuri în care femeile însărcinate cu gemeni experimentează simptome agravate sau crescute specifice sarcinii, precum greață, oboseală sau edem (inflamație). Nu se poate spune că prevalența acestor simptome se dublează, însă nivelurile de hormoni ajunge să le exacerbeze la unele femei.

5. O stare de dispoziție precară

Schimbările în starea de dispoziție apar mai des decât la o sarcină singulară. Femeile gravide devin agitate atât din cauza nivelurilor fluctuante de hormoni, precum și din cauza faptului că sunt îngrijorate cu privire la bebelușii lor. Îngrijorarea apare mai des la sarcinile multiple deoarece mamele cred că sunt sarcini cu risc.

6. Stare de oboseală mai pronunțată

Deoarece corpul tău nu poartă un singur bebeluș, ci cel puțin doi, care îți extrag toate nutrimentele, vei resimți o stare dublă de oboseală comparativ cu o gravidă cu sarcină singulară. Practic, corpul tău va avea nevoie în plus de 600 de calorii în fiecare zi pentru a susține bebelușii, ceea ce înseamnă o cantitate foarte mare de energie. De asemenea, starea pronunțată de oboseală este cauzată și de schimbări în nivelul hormonilor din corp.

7.Vei avea nevoie de mai multe vitamine prenatale

În cazul unei sarcini singulare, dacă iei o singură vitamină prenatală pe zi poate fi suficient pentru a acoperi nevoile organismului. Medicul recomandă administrarea de diverse vitamine pentru a preveni eventuale complicații în sarcină, dar și defecte la naștere, precum acid folic, calciu și vitamina D. Este important însă ca administrarea acestora să ia în considerare și alimentația ta, pentru a evita un supradozaj. Optează pentru alimente sănătoase și nutritive și fibre pentru a preveni constipația (mai ales dacă iei un supliment cu fier).

8. Ai tendința să mănânci mai mult

Dacă într-o sarcină obișnuită se spune că mănânci pentru doi, în cazul unei sarcini multiple ajungi să mănânci pentru trei persoane. Nu este nimic anormal în acest sens, însă acordă atenție alimentației tale pentru a nu ajunge la un surplus ponderal nesănătos.

9. Restricții de călătorie

Atunci când ești însărcinată cu un singur copil, vei putea călători până la vârsta de 36 săptămâni gestaționale. În cazul unei sarcini multiple, sunt șanse să primești restricții de călătorie încă de la 24 săptămâni gestaționale. Medicul este cel care va decide în acest sens ce este mai bine pentru tine și bebelușul tău.

Din ce motiv apar aceste restricții? Călătoria în sine este obositoare chiar și pentru o persoană obișnuită, prin urmare nu vrei să adaugi un stres suplimentar unei sarcini deja epuizante fizic. De asemenea, în cazul sarcinilor multiple complicațiile au șanse mai mari de apariție, așa că este indicată precauție și limitarea deplasărilor. Medicul tău te poate monitoriza astfel îndeaproape sau, în cazul unei urgențe medicale, vei putea fi internată rapid în spital.

10. Nașterea are loc mult mai devreme

Un procent de 60% dintre sarcinile gemelare se nasc prematur (mai devreme de 37 săptămâni), cu media la 35 săptămâni. Gravidele cu sarcini multiple trebuie să fie pregătite din timp, atât în ceea ce privește bagajul de maternitate, cât și planul de naștere și locul unde își doresc să aibă loc nașterea.

Sursa: nastenatural.ro

Share:

Articole recomandate