Cauzele infertilității explicate de un expert cu renume mondial. Trei teste de bază pot descoperi cauza exactă a problemei

Cauzele infertilității explicate de un expert cu renume mondial. Trei teste de bază pot descoperi cauza exactă a problemei

Cauzele infertilității sunt diverse și numeroase! Unul din patru cupluri din țările în curs de dezvoltare s-a dovedit a fi afectat de infertilitate, printr-o evaluare făcută publică de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Acesta este motivul pentru care OMS a numit infertilitatea o problemă globală de sănătate. Pentru cuplurile care încearcă din greu să devină părinți, numele profesorului Tayfun Bağıș atrage imediat atenția și aduce speranță. Cu 16 ani de experiență în medicina reproductivă, profesorul Bağıș consideră că, de fapt, „multe cupluri nu știu să pună diagnosticul real”.

„De exemplu, un cuplu vrea să aibă un copil. În prima lună, șansa este de aproape 20%. Deci, înseamnă că nu toate cuplurile rămân însărcinate atunci când vor. Dar când urmărim aceste cupluri, de exemplu, luăm 100 de cupluri și le urmăm 6 luni, vedem că aproape jumătate dintre ele rămân însărcinate. Nu înseamnă că în fiecare lună 20% dintre cupluri rămân însărcinate. În prima lună, șansa este de 20%, în luna a 6-a, este de 50%. Când urmăm aceste cupluri 1 an, după acel an, șansa de a avea un copil este de 85%. Dacă nu sunteți în acest procentaj, înseamnă că aveți o problemă să rămâneți gravidă. Deci ne întrebăm de ce sunteți în celălalt procent. Diagnosticul de infertilitate nu este absența sarcinii în ciuda faptului că există relații sexuale regulate timp de 12 luni. Poate că ar trebui să clarificăm și ceea ce este actul sexual regulat. Atunci când un cuplu are relații sexuale de două ori pe săptămână, este un contact sexual regulat”, explică profesorul.

În ceea ce privește cauzele infertilității, 40% dintre acestea sunt legate de femei, 40% de bărbați și 20% legate de cuplu – aceste 20 de procente sunt, de asemenea, inexplicabile, o afecțiune diagnosticată ca infertilitate inexplicabilă.

„În ceea ce le privește pe femei, cea mai comună situație care nu permite o sarcină este atunci când trompele uterine sunt blocate. De fapt, acesta este motivul pentru care FIV a fost dezvoltat în primul rând. Alte femei au o problemă de ovulație, nu pot ovula și acesta este motivul infertilității lor. Unele femei au endometrioză. Și la unele femei, factorul de vârstă joacă cel mai important rol în infertilitate. Când ne uităm la partea bărbaților, avem următoarele cauze: numărul scăzut de spermatozoizi sau motilitatea, sau alte probleme ale spermei”, spune prof. Dr.Tayfun Bağıș.

Într-o lume plină de teste de fertilitate care promit să dea toate răspunsurile, profesorul Bağıș recomandă doar trei teste de bază pentru a descoperi cauza exactă a problemei cuplului.

„În primul rând, ar trebui să știți dacă o femeie are ovulație sau nu. Pentru aceasta, puteți face un test de progesteron. În al doilea test, trebuie să analizați dacă trompele sunt deschise sau nu, aceasta se numește histerosalpingografie. Dacă sunt deschise și ovulația este evidentă, trebuie să verificați și spermatozoizii. Recomand ca aceste teste să fie făcute împreună”.

 

Sursa: doctorulzilei.ro; tsn.ua

Adaugă comentariu