În Moldova sunt peste 140 de mii de cupluri infertile

În Moldova sunt peste 140 de mii de cupluri infertile

Tot mai multe cupluri din Moldova recurg la procedura de fertilizare in vitro. Specialiștii spun că motivul infertilității ar fi modul nesănătos de viață pe care îl duc oamenii, stresul, dar și vârsta târzie la care aceștia decid să facă un copil, scrie noi.md.

Specialiștii afirmă că infertilitatea este una dintre bolile secolului. „Cauze pot fi diverse, dar cel mai frecvent este infecția urogenitală, care poate provoca la femei blocarea trompelor uterine, iar la bărbați inflamații cu afectarea calității spermei”, a spus Veceslav Moşin, profesor universitar.

Unele femei sunt nevoite să recurgă repetat la fertilizarea in vitro. Medicii spun că doar circa 40 la sută dintre proceduri au succes de la prima încercare. „Sarcina depinde în mare măsura nu numai de un singur partener, dar de ambii, și des avem situații când implantăm embrionul, dar el nu este de o calitate suficientă pentru a genera o sarcină”, a spus Veceslav Moşin.

Și vârsta joacă un rol important. „După 35 de ani îmbătrânesc ovocitele și nu mai sunt capabile de a da o sarcină. Plus la toate, crește riscul genetic, adică de a avea un copil cu malformații congenitale”, a mai spus profesorul universitar.

În februarie, anul trecut, Ministerul Sănătății a emis un ordin prin care cuplurile pot beneficia de o procedură de fertilizare in vitro gratuită, în baza asigurării medicale. Compania Națională de Asigurări în Medicină a alocat anul trecut peste 950 de mii de lei pentru 30 de fertilizări in vitro.

Doar de la începutul acestui an s-au efectuat 60 de proceduri, iar cheltuielile s-au ridicat la aproape două milioane de lei. Preţul unei proceduri de fertilizare in vitro variază între 15 și 35 de mii de lei.
 

Foto simbol: livescience.com

Adaugă comentariu