Odoraș.

Odoraș.

Obiceiuri din viața de zi cu zi care au doar beneficii pentru graviduță și făt

Obiceiuri din viața de zi cu zi care au doar beneficii pentru graviduță și făt

Dacă ai aflat că există deja o sarcină, este foarte important ca din acel moment să-ţi schimbi obiceiurile alimentare nesănătoase, deoarece primul trimestru este una din perioadele cele mai importante ale dezvoltării viitorului bebeluş. Dar aceste obiceiuri alimentare, fiind corectate, pot ajuta și la concepție, deci au beneficii și pentru perioada de până la a rămâne însărcinată.

Asigură-te mai întâi că ai greutatea potrivită pentru concepţie

Ca în orice domeniu, ce e prea mult strică, iar ce este puţin nu ajunge… Grăsimea corporală prea redusă sau în exces se numără printre factorii nutriţionali care pot influenţa infertilitatea, atât la bărbaţi, cât şi la femei.

Mai precis, obezitatea poate inhiba ovulaţia şi poate crea un haos la nivelul hormonilor. Însă într-un studiu s-a constatat că o normalizare a nivelelor de hormoni de reproducere şi o scădere în greutate relativ modestă (6,5 kg) au corectat infertilitatea la majoritatea femeilor implicate în studiu.

La cealaltă extremă, femeile cu mai puţin de 17% grăsime corporală adesea nu au menstruaţie, iar cele cu mai puţin de 22% grăsime corporală adesea nu au ovulaţie. Şi în acest caz, o creştere modestă în greutate poate îmbunătăţi considerabil fertilitatea.

Respectă un program alimentar

În momentul în care doreşti sau descoperi o sarcină, este important să-ţi reglezi în primul rând programul alimentar, cu precădere în intervalele orare pentru mesele principale. Cu alte cuvinte, micul dejun mai devreme de 10.00, prânzul între orele 12.00 şi 15.00, iar cina în intervalul 18.00-20.00. O cină prea târzie sau prea încărcată poate afecta calitatea somnului, care este esenţial pentru o viaţă sănătoasă.

Renunţă la alimente nesănătoase şi la fumat

Este important să renunţi la prăjeli, produse tip fast food, sucuri şi dulciuri concentrate, care fac la fel de rău atât gravidei, cât şi bebeluşului nenăscut. Înlocuieşte-le cu legume, fructe, carne, peşte, oleaginoase, ouă, cereale şi făinoase integrale, care asigură vitaminele, mineralele, fibrele şi proteinele necesare unei alimentaţii corecte, atât pentru mamă cât şi pentru bebeluş.

Fumatul este nociv nu numai pentru mamă, ci poate afecta grav fetusul, ducând uneori la pierderea sarcinii.

Optimizează-ţi dieta

În urma progreselor actuale ale medicinei, este unanim recunoscut că aprovizionarea cu nutrienţi a fătului depinde de alimentaţia mamei şi de rezervele acesteia de nutrienţi. Mama are prima acces la majoritatea nutrienţilor, asigurându-se astfel sănatatea acesteia, cât şi a bebeluşului.

Peştele, fructele de mare şi nucile sunt surse excelente de Omega 3, acizi graşi esenţiali care participă la procesul de dezvoltare a ovulelor şi la producţia de hormoni la femei. La fel de importante sunt sursele alimentare de vitamina C, D, E, calciu şi fier. Nu lua niciun supliment fără recomandarea medicului!

Hidratează–te suficient

Hidratarea este esenţială în orice etapă a vieţii, iar în timpul sarcinii trebuie crescută cantitatea de lichide consumate la 33ml/kg corp, pentru a ajuta atât mama cât şi copilul. Hidratarea este importantă, deoarece creşte volumul sangvin al gravidei, deci pentru a asigura o circulaţie bună atât mamei cât şi copilului şi pentru a evita constipaţia.

Evită alcoolul

Din cauză că un consum exagerat de alcool în primele două luni după concepţie ar putea dăuna grav fătului, femeile sunt sfătuite să se abţină complet de la consumul de alcool, cel puţin în aceste prime două luni, iar ulterior să nu depăşească o unitate pe zi (o doză de bere sau un pahar de vin).

Consumă cafea cu moderaţie

Consumul a 1-2 ceşti de cafea pe zi nu este legat direct de fertilitate. Unele studii nu indică nicio legătură, în timp ce altele indică un mic efect. Altele concluzionează că aportul moderat de cofeină ar putea fi avantajos fertilităţii. În orice caz, nu există o legătură confirmată ştiinţific.

Însă dacă fertilitatea sau concepţia întârziată reprezintă o îngrijorare, ar trebui sa reduci sau să sistezi consumul de cafea, chiar dacă ar putea să te ajute sau nu. Marile consumatoare de cafea ar trebui să se aştepte la durerile de cap tipice „sevrajului de cofeină” dacă întrerup brusc cafeaua.

Dormi suficient

Somnul de calitate (7-8 ore pe noapte) este esenţial sănătăţii şi stării de bine a organismului. În primele luni de sarcină, ai putea constata că ai nevoie şi de mai mult som, ceea ce este normal. În timpul sarcinii, deprivarea de somn influenţează negativ mama şi bebeluşul. Corpul obosit eliberează cortizol şi alţi hormoni de stres care favorizează creşterea în greutate şi neglijarea îngrijirii personale. Faimosul „dormi cel puţin 8 ore pe noapte” este cel mai bun sfat pentru sănătatea mămicii şi  bebeluşului.

Nu mânca pentru doi

Creşterea prea mult în greutate în timpul sarcinii poate avea un efect negativ asupra copilului, prin creşterea riscului de obezitate pentru tine şi copil pe tot parcursul vieţii, boli de inimă şi diabet. Deşi apetitul tău s-ar putea să crească la începutul sarcinii, nevoile tale calorice reale sunt doar cu puţin crescute în acest semestru, aşa că nu este nevoie să mănânci cu mult mai mult decât de obicei.

 

Informații și foto: totuldespremame.ro

Share:

Articole recomandate