Când începe Postul Paştelui în 2024. Tradiţii de Lăsata Secului
- 2024-02-26
- 1346
Paştele este cea mai are sărbătoare a creştinilor. Învierea Domnului nu este sărbătorită la aceeaşi dată în fiecare an.
Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară.
Anul acesta, ortodocşii vor sărbători Paştele în 5 mai.
În funcţie de ziua în care pică Paştele sunt stabilite şi alte sărbători. De exemplu Floriile şi Rusaliile.
Când pică Floriile în 2024
Floriile sunt sărbătorite cu o săptămână înainte de Paște. Duminica Floriilor semnifică intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor. Anul acesta, ortodocşii sărbătoresc Floriile în 28 aprilie 2024.
Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh este celebrată la 10 zile de la Înălţarea Domnului şi la 50 de zile de la Învierea Domnului, de aceea sărbătoarea se mai numeşte şi Cincizecimea.
Când începe Postul Paştelui în 2024
POSTUL PAŞTELUI, adică postul dinaintea Învierii Domnului, este cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe. Este cunoscut şi sub denumirea de Postul Mare şi aduce aminte de postul de 40 de zile ţinut de Mântuitor înainte de începerea activităţii sale mesianice.
Postul Paștelui va începe, 18 martie, și are o durată de 40 de zile, până la sărbătoarea Învierii Domnului.
În Postul Paştelui credincioşii se abţin de la anumite alimente, precum carne, ouă, pește, brânză, lapte. De asemenea, în Postul Paştelui este recomandat să nu se consume untdelemn, iar fumatul şi alcoolul nu sunt permise.
Pe parcursul întregului post există anumite zile în care se poate mâncă peşte, aşa-numitele dezlegări la pește. Zilele când au loc dezlegările la pește sunt de Praznicul Bunei Vestiri și de Florii, în duminica dinaintea Paștelui.
În Postul Paştelui nu se fac nunți, botezuri și cumetrii. De asemenea, nu se cântă și nu se dansează.