Odoraș.

Odoraș.

Akadika 1+1 cadou

Dieta incredibilă care poate reduce riscul de diabet, demență și chiar cancer

Dieta incredibilă care poate reduce riscul de diabet, demență și chiar cancer

Probabil ai auzit expresia „Ești ceea ce mănânci”, care conține mult adevăr. Dieta ta joacă un rol esențial în sănătatea și bunăstarea generală, iar anumite alimente pot scădea sau crește riscul de apariție a unor afecțiuni.

Acest lucru poate include chiar și probleme grave de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul, boala Alzheimer și cancerul, conform unui expert.

Dr. Bhavini Shah a dezvăluit o dietă specifică pe care o poți adopta pentru a preveni aceste boli, printre altele. Medicul de la „Lloyds Pharmacy Online Doctor” recomandă consumul unei diete antiinflamatoare din acest motiv.

Ce este o dietă antiinflamatoare?

Spre deosebire de multe diete comune, o dietă antiinflamatoare nu impune un număr strict de calorii, mărimea porțiilor sau momentele când trebuie să mănânci. În schimb, se concentrează pe consumul de alimente mai sănătoase, bogate în fibre și antioxidanți.

Inflamația este un răspuns natural al sistemului imunitar la ceva ce nu este în regulă în corpul nostru, rezultând în durere și umflare pentru a ne alerta asupra unei leziuni,  sau tuse și strănut pentru a elimina alergenii din corp. Inflamația poate fi cauzată și de stres, niveluri scăzute de activitate și anumite alimente.

Problemele apar atunci când alimentele nesănătoase, foarte procesate, declanșează inflamația, provocând daune. Acest lucru poate duce la o inflamație persistentă, numită metaflamare, care poate avea consecințe grave asupra sănătății.

Beneficiile pe termen lung ale dietei antiinflamatoare

Conform Dr. Shah, o dietă antiinflamatoare poate ajuta corpul să prevină: boli cardiovasculare, diabet de tip 2, boala Alzheimer, artrită, cancer de sân, cancer de colon. De ce se întâmplă asta? Alimentele antiinflamatoare conțin antioxidanți, polifenoli și fibre care combat în mod natural inflamația. Acești  compuși antiinflamatori pot preveni, de asemenea, creșterile bruște ale glicemiei și pot opri semnalizarea inflamației de către sistemul imunitar.

Ce să mănânci pentru a reduce inflamația

Multe diete populare în prezent, cum ar fi dieta mediteraneană, constau aproape exclusiv din alimente antiinflamatoare. Există o creștere masivă a interesului oamenilor pentru alimentele pe care le consumă, pentru a evita alimentele inflamatoare, ultra procesate.

Alimente recomandate

Dr. Shah recomandă să mănânci mai multe dintre următoarele alimente:

-Legume verzi cu frunze, cum ar fi spanacul și kale

-Nuci, cum ar fi migdalele și nucile

-Pește gras, precum tonul și somonul

- Fructe de pădure 

- Grăsimi nesaturate, cum ar fi uleiul de măsline

Alimente de evitat

Anumite alimente pot avea efectul opus și ar trebui evitate: carbohidrați rafinați, cum ar fi pâinea albă și produsele de patiserie, alimentele prăjite, băuturile carbogazoase și îndulcite, carnea roșie, carnea procesată, grăsimile saturate, alcoolul.

Această recomandare este susținută de experții de la Harvard School of Public Health din SUA. Ei afirmă că, în timp, inflamația poate fi un factor determinant pentru afecțiuni cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, boala ficatului gras non-alcoolic, diabetul de tip 2, boala Alzheimer și anumite tipuri de cancer.

„O dietă antiinflamatoare este un plan de alimentație sănătoasă care poate ajuta la reducerea nivelurilor cronice scăzute de inflamație care, altfel, ar putea crește riscul diferitelor boli cronice”, au concluzionat cercetătorii de la Harvard.

Share:

Articole recomandate