Optez pentru ca părinții să le pregătească elevilor pachete cu mâncare de acasă

Optez pentru ca părinții să le pregătească elevilor pachete cu mâncare de acasă

De mai bine de 5 ani muncesc în apropierea unui liceu prestigios din capitală. Deseori când ies să-mi cumpăr o cafea văd cum elevii procură covrigi, pesmeți, chipsuri sau chiar tăiței „Mivina”. Aproape de fiecare dată mă întreb dacă părinții știu cum se alimentează copiii lor la școală.

Anterior am publicat pe pagina „Odoraș” mai multe materiale despre cum arată prânzurile copiilor din școlile lumii. Atunci m-am convins că cele mai sănătoase și longevive popoare – coreenii, japonezii – sunt foarte atente la ceea ce mănâncă elevii. Spre exemplu în Japonia nici nu sunt aparate cu produse alimentare prin apropierea școlilor, pe când la noi sunt gherete și covrigării.

M-am convins pe propria piele că alimentația nesănătoasă duce la obezitate. Am fost un copil obez chiar în condițiile în care acum 15-20 de ani nu prea puteai cumpăra covrigi, pesmeți și chipsuri de lângă școală. Dacă eu, care nu mâncam fast-food în copilărie, am avut probleme cu greutatea, atunci nu știu cum vor crește elevii de azi.

Eu aș opta pentru mâncarea la pachet dată elevilor. Aici părinții pot avea grijă să le pună copiilor mâncare sănătoasă și nu mai puțin gustoasă decât ceea ce cumpără ei – fructe, legume, tartine din pâine integrală și carne de pui/curcan, nuci. Totodată părinții ar trebui să le dea copiilor bani strict pentru drum ca ei să nu cumpere produse alimentare nocive.

Ar fi perfect ca elevii să poată mânca la ospătăria școlii și dacă aș avea copil la școală chiar aș fi dispusă să plătesc lunar pentru o masă sănătoasă oferită acestuia. Dar în contextul informațiilor din toamna anului trecut privind produsele alterate și de calitate proastă care se ofereau copiilor noștri în grădinițe, nu cred că aș vrea să risc atât timp cât în țara aceasta nu este ordine.

 

Opinie de Mariana Galben,

redactor Odoraș.

 

Foto: delfi.lv

Adaugă comentariu