Propun organizarea cursurilor de autoapărare la educația fizică în școală

Propun organizarea cursurilor de autoapărare la educația fizică în școală

Recent o colegă mi-a povestit că într-o seară a văzut cum o femeie fugind s-a aruncat în fața unei mașini cerând ajutor, iar după ea alerga un bărbat. S-a adeverit că bărbatul a agresat-o vrând să o violeze, iar ea era atât de disperată să se salveze încât a riscat să iasă pe carosabil. Acest caz m-a făcut să revin la o discuție mai veche cu cunoscuții, în care propuneam lansarea unei petiții ca la lecțiile de educație fizică din școli să se ofere cursuri de autoapărare.

Eu am început a practica boxul thailandez de mai bine de jumătate de an. Acum, știind că mă pot apăra în caz că voi fi agresată în stradă, în parc sau în oricare alt loc, mă simt foarte sigură pe mine. Nu mai merg cu frica în sân seara târziu pe afară.

 

De când am obținut această siguranță, le recomand insistent tuturor părinților să-și  înscrie copiii la niște cursuri de lupte. În special sunt mai insistentă cu părinții de fete. Nu vreau să par acum discriminatoare, dar condițiile fizice ale băieților și bărbaților le permit în mare parte să se apere chiar dacă nu știu elemente de luptă. Reprezentantele sexului feminin sunt vulnerabile agresiunilor, pot fi atacate mult mai ușor de către hoți sau violatori.

Credeți că dacă o adolescentă ar învăța la lecții cum să se apere de agresori nu ar pune în practică aceste metode atunci când încearcă un bărbat să o violeze? Credeți că dacă o femeie a învățat la școală cum poate să se apere în caz că este bătută, nu va aplica aceste metode când partenerul începe să o lovească?

Din punctul meu de vedere, putem educa o generație de femei puternice, sigure pe sine, și care nu vor mai tolera violența în familie sau agresiunea în stradă doar introducând la școală ore de autoapărare. Nu înțeleg care este sensul săriturilor în nisip și trasul la bară la orele de educație fizică, în timp ce elementar nu ne putem apăra de agresori.

Propun să lansăm o astfel de petiție pe care să o înaintăm Ministerului Educației. Doar acțiunile concrete vor ajuta la prevenirea violenței în familie și în societate, căci e mai bine să prevenim decât ulterior să tratăm fizic și psihologic victimele violențelor, să întreținem agresorii prin închisori sau și mai rău – să înmormântăm femeile bătute până la moarte.

Personal nu văd nici un minus ca școlarii să învețe la orele de educație fizică elemente de autoapărare. Poate eu nu văd în ansamblu acest aspect și sunt interesată să aflu și alte opinii. Voi ce părere aveți?

 

Opinie de Mariana Galben, redactor Odoraș.

 

Foto: fist.com.ua; arhiva personală

Adaugă comentariu