Odoraș.

Odoraș.

Tedi

Atenţie, gheţuşul măreşte riscul de fracturi şi de entorse!

Atenţie, gheţuşul măreşte riscul de fracturi şi de entorse!

Iarna aduce cu sine zăpadă și gheață, iar o dată cu ele,  și fracturi. Se consideră că fracturile ocupă locul de frunte printre accidentele produse în timp de iarnă, motiv pentru care o atenție sporită dar și cunoașterea câtorva reguli, te pot feri atât pe tine cât și pe cel mic de probleme grave.

De ce trebuie să ții cont pentru a evita alunecarea pe gheață?

Deplasarea pe zăpadă şi polei impune purtarea de încălţări potrivite, cu talpă din material antiderapant, cum ar fi poliuretanul şi cauciucul, precum şi cele dotate cu crampoane sau cu zimţi. Foarte utile sunt şi benzile antiderapante autoadezive, la rolă sau sub formă de tălpi, care se pot lipi pe încălţăminte. 

Cum trebuie să mergi pe gheață ca să nu cazi?

Această acitivitate poate fi distractivă în special pentru copii, pentru că implică un mers mai deosebit, asemănător cu cel al pinguinilor, iar mai jos vedeți și o schemă generală.

Ce trebuie să facă părintele în cazul unei fracturi?

 Primul lucru pe care trebuie să îl facă orice părinte în caz de fractură, este să imobilizeze membrul afectat.

„Dacă vorbim de primul ajutor în caz de fracturi, diferă doar stricteţea în ceea ce priveşte imobilizarea pacientului. Indiferent dacă este vorba de o fractură a oaselor în apropierea genunchiului sau a cotului mâinii (sau orice altă fractură la nivelul membrului) întotdeauna trebuie să ţineţi minte regula celor trei articulaţii. Trebuie să îi imobilizaţi copilului trei articulaţii astfel ca el să nu le mişte. Dacă e vorba de fractură la mână, imobilizaţi toată mâna astfel ca ea să se afle într-o poziţie antalgică, dar care să fie destul de comodă pentru pacient. Mânuţa pacientului va fi imobilizată de la vârful degetelor până la umăr, utilizând atele. De multe ori în familii lipsesc atelele (piese cu care se imobilează în mod provizoriu un membru fracturat n.r), bandajele şi alte lucruri de prim ajutor în caz de fracture”, a menționat Mihai Taşnic, Şeful Departamentului Urgenţă Medpark. Mai multe informații despre primul ajutor în caz de traume și facturi vedeți AICI.

Foto: media.drumliber.ro, cdn.funcheap.com

Share:

Articole recomandate