Cancer de tiroidă operat la 21 de săptămâni de sarcină
- 2023-10-25
- 1325
Cancerul de tiroidă depistat în primul trimestru de sarcină s-a dovedit a fi o mare provocare pe care Tatiana Harea a reușit să o treacă având de partea ei echipa medicilor Medpark. Noutatea despre afecțiunea oncologică a primit-o în urma unui screening obișnuit pe care fiecare viitoare mamă îl face în cadrul pachetului de monitorizare, la 12 săptămâni de sarcină. Ecografia glandei tiroide a arătat niște noduli suspecți, drept urmare, medicul ecografist a direcționat pacienta către endocrinolog care ulterior i-a sugerat să efectueze și biopsia glandei tiroide. Rezultatul primit a fost pozitiv, iar diagnosticul de cancer a fost confirmat.
„Dr. Google” despre cancerul de tiroidă
Frică, deznădejde, vulnerabilitate este ceea ce a simțit Tatiana. Toate aceste sentimente s-au intensificat după o simplă căutare pe google, în care femeia și-a dorit de una singură să afle cum se manifestă cancerul de tiroidă în sarcină și ce îi rezervă viitorul cu o asemenea diagnoză. Rezultatul generat de „Doctor Google” a fost unul care a disperat-o și mai tare.
Tatiana Harea, pacientă: „Acum nu înțeleg de ce am căutat pe net informații care într-un final mi-au făcut mai mult rău decât bine. Atunci când primești o asemenea noutate este foarte important că știi că medicii care sunt lângă tine sunt și prima sursă de la care poți afla informații. Când am conștientizat asta, am închis internetul și m-am încredințat în totalitate echipei Medpark.”
Decizii și soluții definitive
Confirmarea unui diagnostic cum este cancerul de tiroidă în sarcină a însemnat convocarea Tumor Board, a unei echipei multidisciplinare din care fac parte specialiști ca: medicul obstetrician-ginecolog, medicul endocrinolog, medicul oncolog și desigur chirurgul.
Carcinomul tiroidian papilar nu influențează sarcina, copilul și nu prezintă riscuri pentru făt, însă în unele cazuri când se suspectă o creștere mai agresivă, iar termenul sarcinii nu permite echipei să aștepte nașterea, se intervine. Cazul Tatianei a fost diferit. Echipa a reușit să salveze viața mamei, fără a dăuna copilului.
„Doctorul cu bisturiul”, așa s-a prezentat Dr. Condrațchi Eugeniu la primul contact cu pacienta care de altfel a rămas încântată de simțul umorului și determinarea medicului și a întregii echipe medicale de a-i hotărî definitiv problema de sănătate.
Eugeniu Condrațchi, chirurg endocrinolog-oncolog: „Mereu tindem să încurajăm pacienții și să explicăm că anestezia generală și intervenția în timpul sarcinii nu este o problema pentru sarcină. Desigur nu recomandăm intervenții programate în timpul sarcinii, însă când avem indicații indispensabile ne putem permite operațiile in trimestrul doi. Nu suntem la prima experiență de asta știam exact ce trebuie să facem. În cazul Tatianei am optat pentru tratamentul chirurgical, tiroidectomie parțială (extirparea unei părți a glandei tiroide). Un rol important l-au jucat și medicii anesteziologi care au potrivit dozele, au ales tipul de anestezie și au știut exact cum să monitorizeze starea gravidei în timpul operației.”
Emoții înainte de intervenție
Decizia de a realiza o intervenție în cazul Tatianei a fost stabilită în cadrul Tumor Board. În ziua internării, viitoare mamă a simțit că în curând va gusta din libertate, libertatea unei vieți fără cancer. Atât de multă încredere avea în echipa care îi gestiona cazul.
Tatiana Harea, pacientă: „Îmi amintesc cum așteptam pe hol deciziile de după Tumor Board. La un moment dat, ușa s-a deschis și a ieșit doamna Sclifos, medicul meu obstetrician-ginecolog. S-a uitat la mine și mi-a spus să nu mă îngrijorez pentru că ei vor avea grijă să îmi păstreze sarcina și să extirpeze cancerul. Eram sigură că așa va fi. Credeam și cred în continuare în ei, asta mi-a dat puteri să fiu calmă în tot acest timp.”
Natalia Sclifos, medic obstetrician-ginecolog: „Cazul Tatianei vorbește odată în plus despre importanța tuturor investigațiilor pe care noi, echipa Medpark o gândim pentru monitorizarea sarcinii. Imaginați-vă pentru o clipă ce se putea întâmpla dacă Dr. Uncuță de exemplu, medicul ecografist, nu făcea ecografia glandei tiroide, o investigație pe care noi o considerăm obligatorie. Pentru că totul a pornit de la o ultrasonografie. Acum suntem fericiți că Tatiana se simte bine și că am reușit să soluționăm problema de sănătate. La moment, viitoarea mămică se află la 21 de săptămâni de sarcină, fătul se simte bine și se dezvoltă potrivit termenului. Urmează perioada de acomodare cu noul statut și monitorizarea minuțioasă și individuală a stării ei de sănătate.”
Externarea și sentimentul de eliberare
Tatiana a intrat cu bine în al doilea trimestru de sarcină, având 21 de săptămâni. Anume în această perioadă a fost efectuată intervenția chirurgicală fără a dăuna fătului.
Tatiana Harea, pacientă: „Deși am primit o noutate care m-a stresat și mi-a schimbat viața, am învățat multe lecții. Am înțeles în deplinul sens ce înseamnă dedicație în medicină. Echipa mea, așa îmi place să îi zic, a avut grijă de mine de la prima ultrasonografie, confirmarea diagnozei, intervenție și până în ziua externării. Mi-a plăcut mult că aici, în acest spital am găsit toți medicii și toate investigațiile necesare fără a parcurge trasee inutile prin tot orașul. Am mers la recepție, am cerut o programare, am primit-o. Totul a fost pe cât se poate de rapid și calitativ. Pe această cale țin să le mulțumesc tuturor. Datorită lor sunt o mamă fericită. Ei mi-au oferit posibilitatea să îmi cresc copilul care mă așteaptă acasă și să am grijă de bebelușul din burtică. Le sunt recunoscătoare pentru tot ce a fost și tot ce mai urmează.”