Cum să îți păstrezi motivația pe termen lung în procesul de slăbire. 6 sfaturi de la nutriționist
- 2022-05-11
- 758
Procesul de slăbire este despre a învăța noi obiceiuri alimentare, de a le înlocui pe cele vechi care nu ne-au făcut bine, de a începe să prețuim noi principii și de a lăsa în urmă ceea ce nu ne mai este de folos. Treptat se produc mici schimbări, de la modul în care mănânci, la felul în care gândești și te comporți, atât cu tine, cât și cu cei din jurul tău, scrie csid.ro
Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție, îți oferă 6 sfaturi pentru a avea motivație pe termen lung în procesul de slăbire!
Cum să fii motivat în procesul de slăbire
Îmbunătățirea opiniei asupra imaginii corpului te poate ajuta să pierzi mai mult în greutate și să te menții ulterior.
Cercetările au descoperit în repetate rânduri că persoanele cărora nu le place corpul lor sunt mai puțin susceptibile de a pierde în greutate, deoarece cel mai probabil se vor angaja într-un comportament de autosabotare.
Mai mult, persoanele care au o imagine corporală mai bună sunt mai predispuse să aleagă o dietă pe care o pot susține, deoarece simt instinctiv când pun prea multă presiune asupra lor.
Evitarea cumpărării de sucuri, dulciuri, ciocolată, chipsuri, biscuiți și produse de patiserie este un bun început. Dacă nu le ai prin casă, există mai puține șanse să îți autosabotezi procesul de slăbire.
Este normal să ai zile în care te simți nemotivată sau când te întrebi ce rost au toate astea. Nimeni nu este 100% motivat tot timpul și nici nu trebuie să fim un balon de entuziasm și pozitivitate. Acceptă-le, treci peste și continuă.
Alege obiective săptămânale, cum ar fi pierderea cu 1% din greutatea corpului, consumul de mai multe legume sau exercițiile fizice și somnul. Pe măsură ce atingi aceste obiective, vei fi mai optimistă și mai încrezătoare că poți ajunge la rezultatul dorit pe termen lung.
Persoanele care își urmăresc consumul de alimente au mai multe șanse să piardă în greutate și se mențină. Cu toate acestea, pentru a ține corect un jurnal alimentar, trebuie să urmărești tot ceea ce mănânci.
Cel mai simplu mod de a „contabiliza” fiecare masă este de a face fotografii cu tot ceea ce mănânci. De asemenea, îți poți înregistra emoțiile în jurnalul alimentar. Asta te poate ajuta să identifici anumite declanșatoare ale supraalimentării și să găsești modalități mai sănătoase de a face față.
În loc să excluzi cu totul alimentele preferate, fii un cumpărător cumpătat. Cumpără o prăjitură în loc de o cutie sau o porție mică de bomboane din coșurile vrac în loc de o cutie. Cheia este moderația, o masă sau două în fiecare săptămână sunt mai mult decât suficiente pentru a te menține mulțumit și aliniat la dieta de slăbit.
Schimbările nu apar peste noapte, însă un plan alimentar bine gândit pentru obiectivele și nevoile tale oferă încă de la început rezultate vizibile fără a te înfometa. Și nici obiceiurile nu se schimbă peste noapte!