Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Institutul Mamei și Copilului oferă detalii privind acuzațiile recente de malpraxis la nașterea unui copil

Institutul Mamei și Copilului oferă detalii privind acuzațiile recente de malpraxis la nașterea unui copil

Administrația IMSP Institutul Mamei și Copilului revine cu detalii pe marginea cazului mediatizat a pacientei din raionul Ștefan Vodă, care a născut în cadrul instituției pe data de 03.06.2019.
În scopul elucidării tuturor aspectelor relatate de către soțul pacientei la o conferință de presă pe 1 iulie curent privind administrarea necorespunzătoare a unor medicamente și conduita personalului medical în timpul nașterii, în cadrul Instituției a fost instituită o Comisie și inițiată o anchetă internă. Despre caz citiți AICI.

În baza documentaţiei medicale examinate şi în urma discuţiilor cu părinţii şi personalul medical implicat în acordarea asistenţei medicale în timpul naşterii şi resuscitarea nou-născutului, au fost constatate următoarele:
• În conduita nașterii nu a avut loc utilizarea medicamentelor și aplicarea manevrelor contraindicate în obstetrica modernă.
• În cadrul analizării cazului de naştere au fost elucidate momente contradictorii din partea pacientei şi din partea personalului medical. Conform relatărilor pacientei, i s-a administrat preparatul Misoprostol cu scopul inducerii travaliului. Personalul medical afirmă că, datorită debutului spontan al travaliului, inducerea lui nu a fost efectuată.
• Conform relatării medicului obstetrician-ginecolog, în faza latentă a naşterii, parturientei i s-a administrat preparatul tabletat Nifedipină. Indicarea acestuia a fost cauzată de apariţia hipertensiunii arteriale moderate. În timpul discuţiei pacienta a confirmat un epizod de hipertensiune până la 170/90 mmHg.
• Necesitatea administrării Oxitocinei a fost dictată de dinamica lentă a dilatării colului uterin, confirmată prin Tocografie: contracțiile neregulate cu intensitate mică. Faptul administrării dozelor majorate de Oxitocină 10 UI în perfuzie (doza admisibilă conform protocoalelor curente) cu scopul intensificării forţelor de contracţie, asupra căruia relatează pacienta, au fost infirmate de către medicul curant şi moaşe. Conform afirmaţiilor lor, a doua fiolă de Oxitocină a fost pregătită pentru profilaxia hemoragiei în perioada a III-a de naştere.
• În naştere a fost efectuată analgezie peridurală, iar în timpul travaliului a fost monitorizată starea intrauterină a fătului prin înregistrarea periodică a bătăilor cardiace fetale şi ascultarea intermitentă a acestora cu ajutorul sonodopler. Conform relatărilor pacientei şi a personalului medical, pe tot parcursul primei perioade a naşterii, bătăile cardiace fetale au fost în limitele normei. În perioada a doua a naşterii a fost apreciată diminuarea ritmului bazal al BCF până la 110 b/min în timp de repaos şi până la 90 b/min în timpul contracţiilor, care se restabileau rapid după contracţii. Repetarea epizoadelor de bradicardie a servit ca indicaţie pentru finisarea naşterii prin aplicarea ventuzei obstetricale. Înaintea procedurii de vacuum-extracţie a fătului, în sala de naştere a fost invitat personalul medical pentru efectuarea manevrelor şi a fost informat şeful Centrului Perinatal.
• Imediat după naștere starea nou-născutului a fost apreciată ca gravă, condiţionată de aspiraţia masivă a lichidului amniotic. Luând în considerație faptul că copilul nu a reacționat pozitiv la măsurile inițiale de resuscitare s-a decis de a intuba imediat copilul și plasat la ventilație mecanică, după care a fost transferat în secția de Reanimare și terapie intensivă nou-născuți pentru investigare, monitorizare și tratament. Evaluarea clinică făcută în primele minute de viaţă (scor Apgar) nu a influențat volumul și calitatea măsurilor de resuscitarea întreprinse de către personalul medical.
• Având în vedere datele prezentate referitor la naștere și starea copilului a fost constatat faptul că suferința copilului s-a produs în perioada perinatală fiind condiționată de aspirația masivă a lichidului amniotic.
• La moment copilul este internat în secția Neurologie nou-născuți în stare gravă și este sub supravegherea și monitorizarea permanentă a personalului medical cu oferirea asistenței medicale necesare.

Administrația IMSP IMC informează de asemenea că aspectele cazului menționat urmează a fi discutate și în cadrul unei comisii constituite de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale cu participarea unor experți externi, rezultatele și concluziile căreia urmează a fi comunicate ulterior.

 

Sursa foto: sputnik.md

Share:

Articole recomandate