Odoraș.

Odoraș.

Top 10 beneficii de necontestat ca să mâncăm varză

Top 10 beneficii de necontestat ca să mâncăm varză

Varza, o legumă pe care o avem mereu la dispoziție, are numeroase efecte pozitive asupra sănătăţii şi poate fi consumată atât în stare crudă, în salate, cât şi gătită, fără să îşi piardă calităţile nutritive. În afară de faptul că este folosită în bucătărie în foarte multe moduri, varza mai are și o grămadă de avantaje asupra sănătăţii celor care o consumă. Varza este o legumă bogată în fitonutrienţi şi vitamine (A, C şi K), antioxidanţi naturali care previn apariţia cancerului şi a bolilor de inimă prin neutralizarea radicalilor liberi.

Să vedem care sunt cele mai semnificative beneficii ale consumului de varză asupra organismului:

- Are foarte multe fibre, drept urmare previne apariţia constipaţiei şi promovează un tranzit intestinal sănătos.

- Sucul de varză este indicat în tratamentul ulcerului pentru că are proprietăţi alcaline şi o substanţă numită glutamină care ajută la reducerea inflamaţiei mucoasei stomacale.

- Acidul folic din varză este excelent pentru femeile însărcinate, care au nevoie de acest compus pentru a feri nou-născutul de malformaţii congenitale.

- Frunzele de varză, uşor înmuiate în apă călduţă, pot fi aplicate pe sâni atunci când ne dor în timpul alăptării. Acestea au efecte antiinflamatorii şi eliberează substanţe care ameliorează senzaţia de durere. De asemenea, frunzele de varză mai pot fi aplicate pe articulaţii dureroase.

- Varza conţine vitamina C, care întăreşte sistemul imunitar şi ne fereşte de răceli. De asemenea, este o sursă importantă de betacaroten, care protejează vederea de afecţiunile apărute odată cu înaintarea în vârstă, inclusiv cataracta.

- Varza este o alegere excelentă dacă eşti la dietă pentru că are foarte puţine calorii.

- Varza roşie poate reduce riscul bolilor bătrâneţii, cum este boala Alzheimer, datorită antioxidanţilor şi vitaminei K, ce ajută la prevenirea depunerilor de colesterol pe vasele de sânge, inclusiv cele din creier.

- Pielea arată mai bine dacă mâncăm varză, tot datorită antioxidanţilor care ne protejează de acţiunea nocivă a razelor ultraviolete şi a altor factori de mediu care ne pot afecta stratul superior al dermei.

- Consumul regulat de varză are efect anticancerigen datorită antocianilor. Un studiu desfăşurat în China arată că un consum zilnic de legume crucifere (precum varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles) este asociat cu un risc mult mai mic de cancer la sân.

- Varza conţine acid lactic, cunoscut pentru efectul său pozitiv asupra musculaturii.

Dar atenție! Pentru persoanele care suferă de probleme cu tiroida, consumul de varză este contraindicat deoarece poate interfera cu nivelul de iod din organism şi poate agrava boala.

 

Sursa: csid.ro; geneticliteracyproject.org

Share:

Articole recomandate