Odoraș.

Odoraș.

Top 3 rețete de post pe care neapărat trebuie să le încerci

Top 3 rețete de post pe care neapărat trebuie să le încerci

Postul Mare, pe lângă însemnătatea sa spirituală, este și o perioadă când renunți la alimentele de origine animală și îi oferi organismului posibilitatea să mai scape de toxine. În continuare îți prezentăm un top din trei mâncăruri de post depsre care probabil că nu știai că pot fi gătite. Încearcă-le!

 

1. Taieței cu nucă și mac

 

Ingrediente:

300 gr de taieței lați

150 gr de nucă
50 gr de mac
3-4 linguri de stafide (opțional)
7-8 linguri de zahăr
1 linguriță de scortișoară
1 lingură de margarină

Preparare:

 - Se fierb pastele în multă apă cu un strop de sare.

- În acest timp se macină nuca apoi macul. Se amestecă cele două cu zahăr și scorțișoară.

- Stafidele se pun la înmuiat cu puțină apă călduță și un strop de rom sau coniac dacă doriti.

- Se scurg pastele de apă și se așează într-un bol mare. Nu se trec sub jet de apă. Se adaugă untul peste pastele fierbinți și se amestecă până margarina e topită.

- Se adaugă amestecul de nucă și mac. Se scurg stafidele de apă și se adugă și ele peste paste. Se amestecă bine și se servește cald sau rece.

 

2. Plăcinte cu cartofi și mujdei de usturoi

Aluat

500 gr de făină albă
300 ml de apă călduță
1 pachet de drojdie proaspătă sau un plic drojdie uscată
2 lingurițe de sare
1 linguriță de zahăr

Umplutură

1 kg de cartofi
6-7 linguri de ulei
piper
sare

Mujdei

5-6 căței de usturoi
4 lingurițe de ulei
sare, piper
1 linguriță de boia

ulei pentru prăjit

Ingredientele sunt pentru 8 bucăți.

Preparare:

- Faci maia din drojdie, puțină apă călduță și zahăr. Frământă aluatul din toate ingredientele până e elastic și se desface de pe mâini, apoi îl lași la crescut cel puțin o oră.

- În acest timp prepară umplutura: se fierb cartofii tăiați cubulețe; se scurg de apă și apoi se sfarmă ca și pentru piure; adaugă încet uleiul până cartofii se leagă; condimentează cu sare după gust și mult piper, piureul trebuie sa fie picant.

- Pe masa de lucru dată cu făina împarți aluatul în 8 bile aproximativ egale.

- Întinde fiecare bucată de aluat cât de subțire. Pe jumătate din el pune 2 linguri de umplutură. Apoi pune cealaltă jumătate de aluat peste cea cu umplutură și apasă cu degetele la capăt ca să sigilezi umplutura.

- Într-o tigaie antiaderentă pune ulei la încins. Când e fierbinte prăjiți placintele pe ambele părți până se rumenesc.

- Pregatește mujdeiul și servește plăcintele unse cu acesta.

 

3. Supă de năut cu spanac

Ingrediente:

200 gr de năut
1 morcov
1 ceapă mică
4 căței medii de usturoi
1 fir de rozmarin
3 fâșii de coajă de lămâie
200 gr de spanac tânăr
4 linguri de ulei de măsline extravirgin
sare, piper

Preparare:

Cu minim 8 ore înainte pune năutul în multă apă la înmuiat. Scurge și apoi spală năutul în câteva ape.

Într-o oală adaugă năutul, morcovul tăiat bucăți mari, ceapa tăiată în două, 2 căței de usturoi curățați și întregi, coaja de lămâie, rozmarinul, uleiul și 1,5 l de apă. Lasă la foc mare până începe a fierbe, apoi dă focul la mic. Fierbe cu capacul doar un pic întredeschis până năutul e gata. La început ia spuma dacă e cazul. Va rezulta o supă aurie, ușor vâscoasă de la năut și deja foarte gustoasă.

Când năutul e fiert, scoate din supă tot ce ar deraja (rozmarinul, coaja de lămâie, ceapa, usturoiul). Condimentează supa cu sare, piper negru și chili dacă vrei.

Spanacul fiind tânăr doar se spală așa cum e, adică se lasă cu tot cu codițe. Dacă frunzele sunt mai mărișoare le poți toca, ca să fie mai ușor de mâncat. Adaugă spanacul în supa fierbinte în tranșe și la final adaugă restul de usturoi strivit. Pune capacul și fierbe la foc mic încă 5 minute.

Supa se servește caldă.

 

Informații și foto: e-retete.ro

 

Share:

Articole recomandate