Bebe refuză mâncarea. Cauze, soluții și grafice de alimentație în primul an
- 2024-06-25
- 458
Bebe refuză mâncarea, iar tu ai un motiv în plus de îngrijorare. Pot fi multe cauze pentru care face acest lucru, dar nu toate reprezintă o problemă reală. În timp ce mulți bebeluși sunt încântați să înceapă să mănânce alimente solide după luni în care au băut numai lapte matern sau formulă, alții au o perioadă mai dificilă cu tranziția și refuză alimentele solide. Iată un ghid complet despre motivele pentru care bebelușul refuză alimentele solide, cum îl poți ajuta să le accepte și când ar trebui să-ți faci cu adevărat griji că bebe refuză mâncarea.
Primul an de viață al bebelușului tău este plin de repere și schimbări, iar diversificarea alimentației este unul dintre ele! În timp ce aproape toți nutrienții din primul an de viață al bebelușului provin din laptele matern ori cel formulă, în jurul vârstei de 6 luni mulți bebeluși sunt pregătiți să încerce gusturi noi. Până la vârsta de 12 luni, ar trebui să poată primi toți nutrienții din alimente solide și lapte. Ce te faci, însă, dacă bebe refuză mâncarea?
Câte mese trebuie să mănânce un bebeluș
Câtă hrană solidă ar trebui să oferi bebelușului tău în fiecare zi și când ar trebui copilulul să adopte o rutină de trei mese pe zi? Care este raportul corect dintre solide și laptele matern sau formulă – ar trebui să fie ambele în meniu în același timp? Sunt câteva întrebări pe care mamele și le pun când cei mici se apropie de vârsta diversificării.
Din prima zi de viaţă până la 2 luni. În timpul primei luni, bebeluşii trebuie să mănânce de 8-12 ori pe zi. Respectiv cam o dată la fiecare 2-3 ore. Iar cei care sunt alăptaţi pot mânca chiar la fiecare 1,5 ore, adică de până la 15 ori pe zi. În primele săptămâni, dacă bebeluşul nu se trezeşte singur pentru hrănire, ar trebui să-l trezeşti ca să mănânce la timp.
Bebeluşul alăptat va petrece aproximativ 10-20 de minute la pieptul mamei sale. Unii pot sta chiar mai mult, dar asigură-te că suge şi înghite în tot acest timp şi că nu a adormit. Cel mic este hrănit cu o formulă de lapte? Propune-ţi să-i oferi la fiecare masă un biberon cu lapte, între 40 şi 90 ml.
După aproximativ o lună, va începe să mănânce cel puţin 120 ml la fiecare masă. Pe măsură ce bebeluşul creşte şi bea tot mai mult lapte, şi sânii tăi vor produce mai mult. Totuşi, s-ar putea să nu observi acest lucru, deoarece bebeluşul va mânca acum într-un timp mai scurt. Indiferent dacă alăptezi sau cel mic este hrănit cu formulă de lapte, o să observi că pe măsură ce copilul creşte şi apetitul lui va creşte.
- La 2 luni, el poate bea 120 – 150 ml la fiecare masă, la fiecare 3-4 ore.
- La 4 luni, el poate avea nevoie de până la 180 ml la fiecare masă.
- La 6 luni, unii bebeluşi consumă până la 240 ml de lapte matern sau formulă, chiar dacă mesele s-au rărit.
Bine de știut: cantitatea exactă pe care o bea micuţul tău poate varia de la o zi la alta. De exemplu, el ar putea să vrea să mănânce mai mult decât normal când trece printr-un puseu de creştere. Ai încredere în copilul tău, deoarece el ştie cât de multă hrană are nevoie.
Cât de des și la ce oră ar trebui să hrănesc bebelușul cu alimente solide?
Nu există un moment „perfect” al zilei pentru a-ți hrăni copilul, depinde atât de el, cât și de tine. Dacă alăptezi, este posibil să-i oferi solide atunci când cantitatea de lapte este cea mai scăzută (probabil după-amiaza târziu sau seara devreme). Pe de altă parte, există și unii bebeluși cu apetit mai ridicat care pot servi solidele la micul dejun.
Vei învăța rapid când copilul tău este dispus să mănânce și când nu, pentru că cel mic îți va arăta asta deschizând gura larg și mușcând de bunăvoie. Urmează aceste indicii și nu forța hrănirea – poți oricând să încerci din nou mai târziu.
Începe cu o masă pe zi, apoi poți trece la două (încearcă una dimineața și una seara) pentru luna următoare. Pe măsură ce bebelușul tău crește și se apropie de mica copilărie, îi poți introduce până la trei mese solide pe zi, cu o gustare sau două între ele.
Cât de mult ar trebui să mănânce bebe la o masă
Regula de bază este să-i dai câte puțin și să fii atentă dacă s-a săturat sau nu, crescând progresiv cantitatea de alimente. Tabelul de jos este pur orientativ, îl poți adapta în funcție de nevoile copilului tău.
Vârsta bebelușului |
Lapte matern/Formulă |
Mâncare solidă |
4- 6 luni |
600 până la 800 ml de formulă sau lapte matern în 24 de ore (cinci până la opt sesiuni zilnice de alăptare) |
1 până la 4 linguri de cereale de orez o dată sau de două ori pe zi; Câte 1 până la 4 linguri de fructe și legume, o dată sau de două ori pe zi |
6 până la 8 luni |
700 până la 900 ml de formulă sau lapte matern în 24 de ore (patru până la șase sesiuni de alăptare) |
4 până la 9 linguri fiecare de cereale, fructe și legume pe zi (în două până la trei mese); 1 până la 6 linguri de carne sau altă proteină |
9-12 luni |
400 până la 800 ml de formulă sau lapte matern timp de 24 de ore (sau trei până la cinci sesiuni de alăptare) |
1/4 până la 1/2 cană fiecare de cereale, fructe și legume de două ori pe zi; 1/4 până la 1/2 cană de lactate pe zi; 1/4 până la 1/2 cană de alimente proteice pe zi |
Semne că bebeluşul tău nu mănâncă suficient și motivele pentru care ar trebui să apelezi la medicul pediatru:
- Urina este închisă la culoare sau vezi cristale portocalii în scutecul său.
- Preferă mai degrabă să doarmă decât să mănânce.
- Refuză să prindă sânul sau se îndepărtează de tine.
- Devine agitat imediat după hrănire.
Ca mamă de nou- născut, este esenţial să înveţi să ai încredere în instinctele tale. Dacă ai îngrijorări cu privire la faptul că bebeluşul tău nu mănâncă precum ar trebui, ia legătură cu medicul pediatru.
De ce bebe refuză mâncarea
Linguri aruncate, clătinare din cap, o față dezgustată- îți sună cunoscut, nu? E clar că bebe refuză mâncarea pe care i-ai oferit-o. Deși acest lucru poate fi frustrant pentru tine, amintește-ți că de multe ori bebelușii refuză alimentele solide pur și simplu pentru că nu au încă abilitățile sau capacitatea de a mânca. De asemenea, s-ar putea să nu le placă gustul!
Motivele pentru care bebe refuză mâncarea solidă ar putea include:
- Nu sunt gata să înceapă diversificarea: Academia Americană de Pediatrie spune că, înainte de a începe hrănirea cu alimentele solide, bebelușul ar trebui să poată ține capul drept pentru perioade mai lungi de timp, să stea în poziție verticală, să cântărească cel puțin 13 kilograme și să deschidă gura când vede mâncare. Experții spun că bebelușii sunt pregătiți să le fie oferite alimentele solide în jurul vârstei de 6 luni, unii chiar de la 4 luni. Deși par să fie pregătiți, este nevoie de antrenament înainte ca ei să înțeleagă pe deplin ce presupune această nouă etapă.
- Preferă laptele de formulă sau laptele matern: în perioada de introducere a alimentelor solide, este absolut normal ca bebelușul să fie sătul de la laptele matern sau formulă pe care îl consumă și să nu îi fie foame de solide. Uneori, poate prefera să bea lapte în loc de alimente solide, așa că mănâncă suficient pentru a obține caloriile de care are nevoie și lasă puțin loc pentru orice altceva.
- Nu îi este foame: la începutul vieții, bebelușului tău s-a hrănit la cerere – uneori non-stop! Pe măsură ce crește și ajunge la vârsta diversificării, încearcă să intuiești momentele în care se apropie foamea și oferă-i atunci o masă adecvată vârstei.
- Reflexul de împingere a limbii: bebelușii au un reflex de împingere a limbii, sau gag, pentru a-i împiedica să se sufoce dacă ceva le intră în gură. Deși acest lucru tinde să dispară în momentul în care bebelușul începe să consume alimente solide, uneori poate dura și peste 6 luni. Când împingerea limbii persistă, poate fi neplăcut pentru bebeluș să mănânce. Dacă te îngrijorează că bebelușul are încă acest reflex, discută cu medicul pediatru.
- Alergii: Dacă bebe a avut o reacție alergică la un aliment anterior, ar putea încerca instinctiv să o evite. Dacă ți se pare că nu se simte bine după o masă, cere părerea medicului pediatru; dar, dacă are o reacție alergică severă, solicită imediat ajutor de specialitate.
- Erupția dentară: Când te doare ceva nu ești în apele tale. La fel se întâmplă și cu bebelușii. Uneori, starea de irascibilitate durează câteva ore, alteori orice ai face nu trece cu zilele. Nu îți rămâne decât să ai răbdare, să îl alini și să folosești remediile recomandate de medic. Un alt motiv pentru care devin irascibili este că nu mai dorm bine și atunci sunt mai obosiți decât de obicei. Nici cu dorința de a mânca nu stau mai bine, dar este de înțeles având în vedere că îi dor gingiile.
- I se pare ciudată textura: bebelușii au băut doar lichide luni de zile! Este nevoie de ceva timp pentru a se adapta la noul gust și texturi – poate fi o suprasolicitare senzorială.
- Refluxul silențios: Refluxul silențios, numit și reflux laringofaringian (LPR), este un tip de reflux în care conținutul stomacului curge înapoi în laringe (cutia vocală), în spatele gâtului și căile nazale. Cuvântul „silențios” intră în joc, deoarece refluxul nu provoacă întotdeauna simptome exterioare. Conținutul regurgitat al stomacului poate cădea înapoi în stomac în loc să fie expulzat din gură, ceea ce poate face ca această problemă să fie dificil de detectat. Este normal ca bebelușii de doar câteva săptămâni să aibă reflux silențios. Când refluxul persistă peste un an sau dacă provoacă efecte secundare negative pentru copilul tău, medicul pediatru poate recomanda tratament.
- Oboseala: Dacă bebelușul tău protestează la culcare, se trezește des în miezul nopții sau are reprize scurte de somn, este posibil să fie prea obosit în timpul zilei și să nu aibă energia necesară pentru a încerca ceva nou, cum ar fi să mănânce alimente solide.
Sfaturi ca să-l convingi să mănânce
Iată câteva sugestii care credem că îți vor fi de folos ca să-l ajuți pe cel mic să se împrietenească cu alimentele solide:
- Nu insista să mănânce atunci când e foarte somnoros. Pe lângă faptul că organismul lui nu va fi capabil să digere mâncarea, din cauza metabolismului slab, va fi nervos şi agitat.
- Nu te aştepta la ordine şi ascultare absolute. Copiii, mai ales atunci când sunt foarte mici, nu percep ora mesei ca un obicei ce presupune linişte.
- Oferă-i bucăţele mici de mâncare, pe care să le ia singur. Implicarea lui în proces îi atrage atenţia. Dacă poţi să-l faci să vină bucuros la masă, va asocia râsul şi bucuria cu linguriţa de mâncare şi îţi va fi mai uşor.
- Nu-l forţa niciodată să mănânce! Dacă îl vei forţa să deschidă gura pentru a primi mâncarea, o să îi creşti nivelul de stres şi anxietate, ceea ce îl va face să aibă multe sucuri gastrice, ce îi pot cauza dureri de stomac, crampe şi mai târziu chiar ulcer.
- Dacă refuză să mănânce, joacă-te un pic cu el în timp ce stă la masă, fără a pune mâna pe bolul cu mâncare. După câteva minute, poţi încerca din nou. Dacă iar refuză, faceţi o scurtă plimbare afară pentru stimularea apetitului.
- Nu-l forţa să mănânce alimente al căror gust nu îi plac. Dacă alimente care conţin importante elemente nutritive nu sunt acceptate de copil, încearcă să le amesteci cu alte produse al căror gust îi plac. Nu exagera însă cu acest truc, fiindcă cei mici îşi pot da seama.
- Nu-l hrăni numai acasă. Obişnuieşte-l să îi dai să mănânce şi afară, pe o bancă, la aer curat. Va avea un apetit crescut.
- Nu-l forța și nu-l mitui. Dacă refuză unele alimente, poți încerca să-i oferi altele, până când reușești să-ți dai seama ce preferințe culinare are.
- Atâta timp cât alimentele sunt hrănitoare, nu e cazul să insiști pentru un anume fel de mâncare și, cu atât mai puțin, asupra manierelor. Oricum, masa celor mici nu trebuie să depășească 15 minute, altfel se plictisesc.
- În cazul în care suspectezi că puiul tău nu primește suficiente substanțe nutritive, discută cu pediatrul pentru a stabili împreună ce e de făcut.