Acerumen

„Sunt răcită, nu mai alăptez!” – moașă licențiată despre miturile care compromit alăptarea

„Sunt răcită, nu mai alăptez!” – moașă licențiată despre miturile care compromit alăptarea

Există oare vreo proaspătă mamă care să nu cadă în capcana miturilor despre alăptare și creșterea copiilor. totuldespremame.ro a stat puțin de vorbă cu Anca Bălășoiu –moașă licențiată și expert în alăptare.

Mai întâi, să demontăm câteva mituri despre alăptare (nu putem spune că le demontăm pe toate, pentru că nici nu știm câte există, de fapt) împreună cu Anca Bălășoiu – moașă licențiată și expert în alăptare.

Este adevărat că dacă copilul primește lapte praf în maternitate nu mai am șanse să îl alăptez apoi exclusiv?

Anca Bălășoiu: Este important ca nou-născutul să fie pus la sân cât mai repede după naștere, mai ales că în prima jumătate de oră – până la o oră acesta are reflex puternic de supt.

După două ore de la naștere, copilul este somnoros, greu de trezit. Perioada poate dura între două și patru ore. La unii copii, această perioadă poate dura chiar mai mult (până la 24 de ore). Dacă copilul nu poate fi trezit, se poate mulge colostrul și să i se ofere cu lingurița sau seringa.  

Sunt situații când mama nu poate alăpta și, pentru că nou-născutul nu poate sta nemâncat, hrănirea se face cu lapte praf. Toate maternitățile care promovează alăptarea la sân oferă copilului suplimentul de lapte praf cu seringă,  linguriță sau cană, niciodată cu biberonul. Această măsură este luată pentru a nu obișnui copilul cu tetină biberonului și ulterior să refuze sânul.

Situațiile (temporare) în care copilul nu poate fi alăptat la sân imediat după naștere sunt multiple:  

· copil născut prematur cu o greutate foarte mică la naștere (laptele uman este asociat cu o creștere în greutate mai lentă, uneori acesta nu acoperă nevoile calorice crescute),   

· naștere prin cezariană cu anestezie generală (nu poate alăpta în primele 24 – 48 de ore datorită medicației administrate în timpul intervenției),  

· mama în tratament cu anumite medicamente ce nu sunt compatibile cu alăptarea 

· mama bolnavă (stare generală alterată, herpex simplex cu leziuni la nivelul areolei mamare, etc.)  

· mamă la care lactația întârzie să apăra (operație de cezariană, etc.).  

Chiar dacă copilul a primit supliment de lapte praf în maternitate, mai ales dacă acesta a fost administrat fără biberon, poate fi alăptat la sân fără probleme.  

Se poate alăpta dacă ai hepatită B?

Anca Bălășoiu: În majoritatea țărilor dezvoltate hepatita B nu este contraindicație de alăptare. Se recomandă alăptarea nou-născutului de către mama purtătoare de hepatită B numai dacă nou-născutul primește vaccin cu componentă activă și pasivă.

Toate mamele care alăptează și sunt purtătoare de hepatită B, trebuie să evite rănile și sângerarea la nivelul mamelonului.

Voi putea alăpta dacă nasc prin cezariană?  

Anca Bălășoiu: Operația de cezariană nu este contraindicație de alăptare. În situația în care mama a născut prin cezariană, nou-născutul trebuie pus la sân imediat ce este posibil. Atașarea la sân a nou-născutului ce a venit pe lume prin cezariană, este identică cu a copilului născut natural. Pozițiile de alăptare, în această situație, pot diferi în funcție de starea mamei, dar și de nevoile copilului.  

Copilul născut prin cezariană (sănătos și la termen), se va comporta la sân, la fel ca și copilul născut natural.

Dacă nu am reușit să alăptez primul copil, ce șanse am să reușesc cu al doilea?

Anca Bălășoiu: Cu siguranță, mama care nu a reușit să alăpteze la primul copil îl poate alăpta pe următorul. Aceasta trebuie să corecteze și să nu repete greșelile pe care poate le-a făcut prima dată. Participarea mamei la un curs de alăptare poate fi de ajutor.   

Dacă sunt răcită, am voie să alăptez?  

Anca Bălășoiu: De obicei, mamele care sunt răcite se tem să nu transmită boala copilului. De cele mai multe ori, copilul nu are nici un simptom, mai ales dacă acesta este alăptat. Când mama este răcită, produce anticorpi ce ajung în laptele matern și protejează copilul. Se recomandă ca mama să mănânce și să se hidrateze corect, să se odihnească și să își administreze tratamentul recomandat de medic. Este important să specifice medicului că alăptează, că acesta să îi recomande preparate farmaceutice compatibile cu alăptarea.  

Dacă mama face febră este important ca aceasta să scadă febra și apoi să alăpteze. Sunt copii care refuză sânul atunci când mama are febră deoarece laptele este mai cald decât în mod obișnuit.

În perioada când mama prezintă semne că este purtătoare de un virus sau prezintă semnele unei infecții bacteriene (la nivelul căilor respiratorii) se recomandă purtarea unei măști la nivelul nasului și a gurii.

Dacă bebe are scaune moi, trebuie să întrerup alăptarea?  

Anca Bălășoiu: În primele trei săptămâni de viață copilul are 4–6 scaune zi, după trei săptămâni copilul alăptat poate avea un scaun pe zi sau unul la 4–7 zile. Culoarea și consistența scaunului diferă în funcție de vârsta copilului și de alimentație.

În primele zile după naștere, scaunul copilului are un aspect meconial (scaun de culoare închisă cu aspect de gelatină), din a treia zi scaunul își schimbă consistența și culoarea (scaunul poate avea o culoare verde), treptat scaunul își schimbă culoarea spre galben auriu cu aspect lichid ce are în conținut lapte nedigerat. Uneori, scaunul mai poate conține mucus.    

Foarte rar copilul poate prezenta scaune explozive, acide, apoase, cu aspect spumos în timpul alimentației, cu prezența eritemului fesier. În această situație este important să ne asigurăm că bebelușul nu are o diaree postprandială. Acesta reprezintă un deficit funcțional de lactoză. În această situație nu se evită alăptarea, dar se recomandă mamei să evite consumul de alimente ce conțin lactoză. Este contraindicată administrarea calciului carbonic în situația în care medicul a stabilit un astfel de diagnostic.  

Dacă am enteroviroză, e nevoie să opresc alăptarea?  

Anca Bălășoiu: Nu se oprește alăptarea chiar dacă mama a primit un diagnostic de enteroviroză! Alăptarea poate fi forma cea mai eficientă ce protejează copilul de o infecție cu un enterovirus. Igiena mâinilor trebuie făcută cu rigurozitate în această situație, înainte de a pune copilul la sân.

Pompa de sân scade lactația?  

Anca Bălășoiu: Beneficiile pompei de sân în susținerea alăptării au fost demonstrate științific prin multe studii desfășurate de cercetători din întreaga lume. Pompa de sân este un accesoriu ce nu trebuie să lipsească din trusa mamei care alăptează.

Alegerea tipului de pompă de sân (manuală sau electrică) depinde de nevoile mamei și ale copilului. Este important ca aceasta să aleagă o pompă de calitate pentru a evita unele neplăceri (răni provocate de pompe de proastă calitate sau incapacitatea de a goli sânul, defecțiuni  frecvente, imposibilitatea de sterilizare a unor componente etc.).

Majoritatea studiilor au arătat că nu există nicio legătură între cantitatea și calitatea laptelui colectat și tipul de pompă ales (electrică sau manuală).

Pompa de sân este indicată în mai multe situații:

· când nou-născutul este născut prematur

· bebelușul are dificultăți de sucțiune sau incapacitate de a se atașa la sân

· incapacitatea mamei de a alăpta în mod direct

· separarea mamei de copil

· pompa de sân poate fi recomandată în cazul colectării laptelui în exces (sân angorjat, etc.).

· pentru stimularea lactaţiei.

Sursa: totuldespremame.ro

Adaugă comentariu