8 sfaturi pe care să NU le dai unei proaspete mămici
- 2017-06-07
- 18715
Primul an de viață al bebelușului se poate transforma într-un adevărat examen pentru mamă, mai ales dacă aceasta este la prima naștere și e încă foarte tânără. Sfaturi îi vor da toți din jur: propria sa mamă, soacra, sora soțului, chiar și vecina. Regula de bază însă este: „nu credeți tot ce vi se spune, chiar dacă cel ce vă dă sfaturi pare cu mai multă experiență decât voi”.
În continuare vă prezentăm 8 astfel de „sfaturi” pentru proaspetele mămici, de care acestea sunt sătule și nu ar trebui să țină cont.
1. Copilul trebuie cântărit până și după fiecare alăptare.
De fapt aceasta vă poate face doar rău și veți începe a vă face griji dacă vi se va părea că cel mic nu mănâncă atât cât credeți că trebuie. Copiii mănâncă diferite cantități la alăptări diferite. E destul ca micuțul să fie cântărit o dată pe lună, iar dacă aveți dubii că el adaugă în greutate, atunci o dată pe săptămână, dar pe același cântar. Majoritatea mamelor o fac la medicul pediatru, în policlinică.
2. O mamă bună este obligată să alăpteze copilul cel puțin un an.
Laptele matern este cel mai bun produs pe care mama îl poate oferi copilului său. Dar alăptarea trebuie să fie plăcută pentru ambele părți și nu trebuie să vă obligați să alăptați copilul pe o perioadă mai îndelungată doar fiindcă așa vrea mama voastră sau cea a soțului. Pentru bebeluș este foarte important contactul cu mama, iar dacă alăptarea este imposibilă, contactul poate fi asigurat și când piciul e hrănit cu sticluța.
3. Suzeta poate să-i deformeze mușcătura copilului.
Anterior stomatologii și ortodonții se exprimau împotriva suzetelor, dar în ultimii ani aceasta este chiar recomandată. A fost creată o nouă formă de suzetă – ca o picătură cu vârful pe-o parte, care ajută chiar la dezvoltarea maxilarului copilașului, căci el trebuie să-și împingă mandibula ca să poată suge acest biberon.
4. Trebuie să lași copilul să plângă, altfel va crește capricios și dependent.
Pentru o dezvoltare armonioasă copilul are nevoie nu doar de hrană și un regim al zilei, ci și de relații strânse cu apropiații, de siguranță, de căldură sufletească și de grijă părintească. Este important ca în primele 3 luni de viață părinții să reacționeze la orice plânset al copilului, ca acesta să se simtă în siguranță. Anume sentimentul de siguranță îl va ajuta să crească independent și sigur pe sine.
5. Trebuie să te plimbi cu bebelușul, indiferent de timpul de afară.
Plimbările prin parc sunt importante, dar nu exagerați dacă afară e un ger de trosnesc pietrele sau e căldură caniculară, plouă puternic sau bate un vânt năprasnic, nu face să ieșiți la plimbare. Și nici nu trebuie să vă învinuiți pentru această decizie.
6. La 3 luni deja e timpul să diversifici alimentația copilului.
20 de ani în urmă se credea că la 3 luni e momentul de a introduce în alimentația copilului fructe, legume, pește, carne, ouă. Dar cercetările din ultimii 10-15 ani au demonstrat că până la vârsta de 5 luni aceste produse pot provoca reacție alergică. Recomandarea generală e că până la jumătate de an de viață, cea mai bună mâncare pentru copil este laptele matern.
7. Copilul trebuie învățat să meargă la oală cât de curând posibil.
Pentru a se putea folosi de oală, copilul trebuie să poată mai întâi să-și controleze propriul organism – mușchii intestinului și ai anusului. Aceasta va fi posibil către vârsta de 2 anișori, uneori mai devreme un pic sau mai târziu. Acum pediatrii consideră că așezarea piciului pe oală la o vârstă fragedă este un fel de dresare și ignorarea dezvoltării sale fiziologice normale.
8. Copilul trebuie să învețe a merge până la un an.
De toate pot să audă sărmanele mame ale căror copii de un an încă nu aleargă „ca toți copiii normali”. Încă prea puțini înțeleg ce înseamnă „fiecare copil este individual” și părinții sunt nevoiți să le explice de fiecare dată că mersul ține și de temperament, și de dezvoltarea musculară, dar și de dorința copilului. În general, copiii încep a merge în media la vârsta de 12-15 luni, dar nu 9-10 luni, așa cum încearcă să vă convingă unii.
Informații: parents.ru
Foto simbol: pinsdaddy.com