Acerumen

Cercetare: Muzica îi ajută pe copii să vorbească mai repede

Cercetare: Muzica îi ajută pe copii să vorbească mai repede

Mai multe studii au confirmat efectul benefic pe care îl are muzica asupra fătului în timpul sarcinii, apoi a bebelușului în dezvoltarea sa. De curând, însă, un nou studiu arată că muzica îi ajută pe bebeluși să învețe să vorbească.

În cadrul cercetării realizată în Statele Unite ale Americii s-a analizat comportamentul mai multor copii mici. Oamenii de știință au comparat 20 de copii de nouă luni care au ascultat ritmuri muzicale bătute într-o mică tobă, cu alți 19 bebeluși de aceeași vârstă care se jucau cu alte jucării (mașinuțe sau cuburi). S-a constatat că bebelușii din grupul de jocuri muzicale prezentau o activitate mai intensă în regiunile creierului care asigura detectarea caracteristicilor vocale și muzicale, lucru important în învățarea limbii.

Studiul nostru este primul desfășurat pe copii atât de mici care sugerează faptul ca expunerea la ritmuri muzicale la o vârstă fragedă poate duce la îmbunătățirea capacității de a detecta ritmuri în limbaj și le poate anticipa”, a spus Christina Zhao, principalul autor al studiului, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Acest lucru înseamnă ca o stimulare muzicală timpurie poate avea efecte mai extinse asupra capacităților cognitive”, a adăugat ea.

Patricia Kuhl, co-director al I-LABS, coautor al cercetării a precizat că „pentru a dobândi capacitatea de a vorbi, copilul trebuie să poată recunoaște tonuri și ritmuri, și să le anticipeze”.

Cercetătorii mai spun că limba, ca și muzica, are caracteristici ritmice foarte puternice. Astfel, ritmul silabelor ajută la distingerea sunetelor și la înțelegerea a ceea ce spune cineva, iar capacitatea de a identifica diferențele dintre sunete îi ajută pe bebeluși să învețe să vorbească.

 

Sursa: edumedical.ro; iphones.ru

Adaugă comentariu