Acerumen

Primul zâmbet, primul pas, primul cuvânt… 7 momente importante în dezvoltarea bebelușului și când au loc

Primul zâmbet, primul pas, primul cuvânt… 7 momente importante în dezvoltarea bebelușului și când au loc

Medicii pediatrii utilizează anumite repere pentru a urmări dezvoltarea bebelușului în primul an. Este important să cunoască și părinții aceste repere. În felul acesta puteți depista din timp dacă apare vreo problemă cu bebelușul, iar medicul poate să acționeze mai devreme și să monitorizeze eventualele întârzieri de dezvoltare.

Totuși, trebuie să reamintim că fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare. Daca nu a atins o anumită etapă sau nu deține încă o anumita abilitate la vârsta menționată aici, nu te panica, ai răbdare și nu-ți compara copilul cu alții. Ai încredere în propriul instinct.

 

Iată câteva din evenimentele importante din viața unui bebeluș:

 

Primul contact vizual - în jurul vârstei de 2 luni

Primul contact vizual indică faptul că dezvoltarea neurologică și capacitatea copilului de a comunica sunt pe drumul cel bun.

Primul zâmbet - în jurul vârstei de 2 luni

S-ar putea sa fi văzut deja la copil niște zâmbete schițate înainte de această vârstă. Dar pe la 2 luni zâmbetele copilului apar ca răspuns la acțiunile tale și ale altor membri ai familiei. Spre deosebire de zâmbetele nou-născuților, care apar întâmplător (atunci când bebelușul doarme, de exemplu), aceste zâmbete reale sunt consecvente și deliberate, explică medicul pediatru Mark Gettleman.

Primele sunete (altele decât plânsul!) - în jurul vârstei de 2 luni

Bebelușul poate începe să vocalizeze oricând între primele câteva săptămâni de viață și a doua lună, progresând de la suspine experimentale aleatorii și gângureli la sunete, care sunt de fapt îndreptate spre jucării, animale de companie, obiecte și oameni.

Primul râs - în jurul vârstei de 5 luni

Bebelușul va considera ca fiind amuzante o mulțime de lucruri. Așa că profită și continuă să te joci cu el, să-i vorbești și să interacționezi cu el.

Primul dinte - în jurul vârstei de 6 luni

De regulă, primii dinți care erup sunt incisivii de jos. Bebelușul poate prezenta simptome ale apariției primilor dinți chiar mai înainte ca tu să vezi ca iese prin gingie primul dințișor.

Primul pas - în jurul vârstei de 9 până la 12 luni

Îl poți încuraja să facă mai mulți pași ținându-l de mâini și lăsându-l să meargă spre tine. Curând trebuie să te aștepți că bebelușul va începe că meargă prin casă - se va deplasa de la un mobilier la altul, ținându-se de ce poate.

Primul cuvânt - în jurul vârstei de 12 luni

Primul cuvânt al bebelușului (mai ales dacă este „mama” sau „tata”) este un moment de mândrie și uimire pentru orice părinte. Pentru a ajuta la dezvoltarea limbajului și a discursului copilului nu rata nicio ocazie de a vorbi cu el și de a-i introduce cuvinte noi.

 

Sursa:copilul.ro; smartparenting.com.ph

Foto simbol: o-krohe.ru

Adaugă comentariu