Totul despre bebe la 4 luni de viață: dezvoltare, alimentație, personalitate, stimulare, cumpărături
- 2023-06-14
- 1337
Bebe la 4 luni de viață îți aduce câte o surpriză pe zi! Zâmbește, își ține capul, vrea să se miște mai mult, să descopere tot ce e în jurul său. Află tot ce știe să facă bebelușul la această vârstă și, mai ales cum îl poți stimula să se dezvolte armonios! Bebe la 4 luni de viață este plin de surprize: scoate primele sunete, începe să-și țină capul, să apuce obiecte, are deja o jucărie preferară, zâmbește. Vârsta de 4 luni este una a noilor începuturi, a transformărilor și a achizițiilor pe toate planurile.
Mic, mic, dar deja voinic! Un bebe de 4 luni este plin de surprize care mai de care mai plăcute! Descoperă-le pe toate și află cum îl poți ajuta să progreseze!
Ce se întâmplă cu bebe la 4 luni de viață și ce abilități are
Expresivitatea
După ce a împlinit 4 luni de viață, bebelusul începe să fie capabil să exprime lumii mai clar ce simte, care îi este starea și chiar care îi sunt sentimentele. Începe să își țină capul destul de bine și chiar va deveni un adept al rostogolirii și se va mișca de pe burtă pe spate și apoi înapoi, dar cu mici pauze de odihnă, desigur. De asemenea, brațele celui mic încep să capete forță.
Fața unui bebe la patru luni de viață devine mult mai expresivă, va începe să zâmbească din ce în ce mai mult, mai ales cât te vede pe tine sau când îți aude glasul!
Achiziții fizice
- bebe poate ține un obiect în mână, dar și să-l miște din mâna stânga în cea dreaptă și invers;
- îi place să întoarcă un obiect pe toate fețele și să-l analizeze;
- se poate întinde astfel încât să atingă sau să apuce ceva care îi stârnește interesul;
- privește atunci când cade o jucărie;
- este momentul în care începe să bage jucării și tot felul de alte obiecte pe care le poate apuca în gură.
Abilități sociale:
- bebelușul gângurește și îi place să se joace cu felul în care limba și buzele se mișcă astfel încât să producă tot felul de sunete;
- vei reuși să-l calmezi pe cel mic dacă îi vei cânta niște cântecele simple cu o rimă ușoară;
- îi poți citi poezii pentru bebeluși, îi va ajuta mai târziu la dezvoltarea limbajului;
- îi face plăcere să se uite la alți oameni, în special la alți bebeluși și copii;
- e posibil ca acum să lase la iveală urme de timiditate, să-și ascundă privirea de oameni străini și să caute chipuri familiare (mama și tata) pentru a se simți din nou în siguranță;
- e posibil să-și aleagă o jucărie preferată sau o păturică, obiect care să-i confere siguranță și confort atunci când are nevoie;
- se va întoarce către tine când îți aude vocea;
- va simți când ești într-o stare de iritare sau supărare pentru că începe să înteleagă sentimente și stări și cum să reacționeze la acestea într-o manieră proprie.
Pregătirea pentru primul dințișor
Dinții bebelușului apar, în mod normal, pe la 5-6 luni, dar pe la 4 luni de viață vei observa că bebelușul tău începe să saliveze ceva mai mult decât de obicei. Dentiția este un subiect destul de…sensibil, dar în cele mai multe cazuri se pare că bebelușii plâng mai mult și sunt mai irascibili când le apare un dinte nou. Dacă ți se pare că gingiile celui mic sunt inflamate, există jucării speciale pe care bebelusul le poate folosi ca să-i mai treaca durerea atunci când le roade. Încearcă jucăriile de dentitie care sunt fie reci, fie calde, moi sau cu striații, și vezi care-l calmează mai repede.
Personalitatea unui bebe la 4 luni de viață
La patru luni de viață bebe vrea să descopere deja lumea! Când stă întins pe burtică, vei avea o surpriză foarte plăcută. Nu numai că-şi ridică pieptul şi capul, dar de acum se ajută şi cu mânuţele. Pentru el este o mare cucerire! Va vedea mult mai bine ce se întâmplă în jurul lui, ceea ce îl mulţumeşte pe deplin, şi, în plus, începe să-şi dezvolte musculatura.
Îşi va perfecţiona rostogolirile de pe spate pe burtică şi invers, aşa că va trebui să fii foarte atentă. Riscul să cadă din pat este tot mai mare, aşa că măsurile de siguranţă nu trebuie să întârzie. Când îl iei în braţe şi te plimbi cu el prin casă, îi îndeplineşti cea mai mare dorinţă. Este fericit să vadă lucrurile altfel decât din pătuţ. Aşa că, treptat, va deveni una dintre activităţile lui preferate!
La 4 luni are deja prima jucărie preferată
Copilului tău încep să-i placă tot mai mult jucăriile. Mai ales cele care scot diverse sunete atunci când le agită. Acum ştie să întindă mâna după ele şi să le şi apuce. Dacă jucăria este uşoară, o apucă, se uită câteva clipe la ea şi apoi o duce spre guriţă. Este foarte bine să-l încurajezi să se joace cât mai mult.
În acelaşi timp, ai grijă ca jucăriile să fie adecvate vârstei lui. Vei observa că petrece tot mai mult timp jucându-se cu mânuţele şi picioruşele. Priveşte-l şi joacă-te cu el.
Apar primele pretenții
Bebelușul îţi cunoaşte atât de bine chipul şi vocea, încât este suficient să te vadă trecând prin faţa camerei lui pentru a fi cel mai fericit. Va începe să gângurească, să râdă şi să dea din mâni şi din picioare. Este modul lui de a te chema şi de a-ţi spune că te iubeşte. La fel de bine îl recunoaşte şi pe tati!
Dacă până acum bebe zâmbea indiferent de persoana din faţa lui, de acum poate deveni mult mai selectiv. Va respinge să fie luat în braţe de necunoscuţi, plângând şi întinzând mânuţele spre tine. În schimb, atunci când este la tine în braţe, este foarte prietenos chiar şi cu persoanele străine!
Ce face nou bebe la 4 luni de viață
• Apucă cu mâinile obiecte şi le îndreaptă spre gură.
• Îşi ţine singur capul.
• Se întoarce de pe burtică pe spate şi invers.
• Îşi coordonează mult mai bine mişcările mânilor şi picioarelor.
• Se ajută de mâini pentru a se ridica mai bine atunci când stă pe burtică.
• Sprijinit, poate sta în şezut bine, pentru câteva minute, dar nu-l forța, nu e încă timpul!
• Auzul îi este mult îmbunătăţit.
• Începe să aprecieze mai bine culorile.
• Mănâncă mai rar, dar mai mult.
• Este foarte curios şi atent la ceea ce se întâmplă în jurul lui.
Sursa: totuldespremame.ro