Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Cum scapi de coropișnițele care îți distrug grădina. Sfaturile care îți vor salva recolta: doar așa le alungi pentru totdeauna

Cum scapi de coropișnițele care îți distrug grădina. Sfaturile care îți vor salva recolta: doar așa le alungi pentru totdeauna

Coropișnița este o specie răspândită în Europa, Asia Centrală și de Vest, Africa de Nord și Centrală. În țara noastră, este întâlnită în toate zonele, în special în grădinile de legume, sere, solarii și rasadnițe, cu soluri bogate în materie organică, unde poate produce pagube considerabile. Există, însă și câteva metode care te ajută să scapi de această insectă. 

Coropișnițele, insecte periculoase pentru grădini

Coropișnițele sunt extrem de periculoase pentru culturi. Sunt insectele care aparțin familiei Gryllotalpidae, având corpul solid și o lungime de 3–5 cm, ochi compuși și membre anterioare sub formă de lopeți, bine dezvoltate pentru săpat și inot. De asemenea, indivizii adulti pot zbura până la opt kilometri în sezonul de împerechere. Insectele sunt active mare parte din an și hibernează în timpul iernii.

Indivizii tineri pot avea aripi mai scurte și înfățișarea lor variază în funcție de specie, semănând cu cosași, furnici foarte mari sau termite. Sunt considerați cei mai periculoși dăunatori din grădinile de legume, răsadnițe, sere, solarii, cât și de pe câmpurile cultivate de agricultori.

Insectele pot aduce daune însemnate

Cand vine vorba de grădina de legume, temutele coropișnițe atacă morcovii, conopida, vinetele, ardeii și tomatele. Nici rasadnitele nu sunt de neglijat, insecta făcând ravagii imediat după semănat. Practic, atacul se face prin dislocarea semințelor în germinare.

Rădacinile sunt retezare de coropișnitele adulte și de larvele lor imediat dupa repicare și la fel se întâmplă și după ce acestea au fost transplantate. Dacă nu se intervine la timp și cu eficiență maximă, insectele pot aduce daune însemnate care se concretizează prin pierderi de până la 60% din răsadurile puse.

Metode de combatere a coropișnițelor 

Agricultorii care folosesc metode chimice de combatere a lor, scapă ușor de daunatori. În cazul celor care practică agricultura ecologica, lucrurile se pot îngreuna puțin, dar și în acest caz există metode de combatare extrem de eficiente, probate de-a lungul timpului. Metodele de combatere sunt puține la număr, atunci când apelăm la cele de natură bio, dar eficiente. Evident, ele nu implică utilizarea soluțiilor sau a substanțelor cumpărate din comerț care conțin chimicale.

Îngroapă un borcan cu bere în pământ

O metoda isteață și bio de combatere a coropișnitelor din grădina de legume este și cea a borcanului cu bere care este îngropat în pământ. Metoda funcționează doar pe suprafețe mici (ideală pentru solarii de 30-40 mp) și nu afectează în niciun fel cultura. Pentru a da rezultatele dorite, de combatere a dăunătorului, trebuie să știi că berea trebuie să fie în permanență proaspată. Concret, trebuie înlocuită o dată la două sau trei zile.

Pentru a crea această capcană, ai nevoie de borcane de 80 de mililitri. Se îngroapă în pământ, având grijă ca gura sa rămână la suprafață, fără a se introduce sol în el. Adaugă apoi bere, care să umple borcanul cam pe sfert. Coropisnitele vor fi atrase de miros și umezeală. 

Îngroapă un borcan gol 

O alta metoda de combatere a acestor coropișnite, foarte asemănătoare celei prezentate anterior, este și cea a borcanului gol. Practic se procedează identic ca în cazul borcanului cu bere, doar că, de data aceasta, nu se mai adaugă lichidul. Coropișnitele vor fi atrase de data aceasta doar de umezeala care o sa apară în borcan. Și această metodă se aplică doar pentru suprafețele mici. Borcanul trebuie verificat de câteva ori pe zi.

Apelează la gunoiul proaspăt 

Când vine vorba de metode ecologice de stârpire a temutelor insecte trebuie să știi ca poți apela și la gunoiul proaspăt de grajd (ideal este cel de vacă sau de cal). Metoda da roade în special pe timp de iarnă. Coropișnițele vor fi atrase de umezeală și gunoi, și astfel vor fi cu mult mai ușor de prins. Practic, aceste coropișnițe vor fi atrase în capcană.

Ca sa pui în aplicare metoda, trebuie să faci gropi de aproximativ 60-80 de centimetri pe care le umpli cu gunoi de grajd, paie și puțin pământ ca să mențină căldura. Se crează astfel mediul ideal pentru iernat. Este indicat ca gunoiul să fie schimbat atunci când dă înghețul.

Pune capcane cu mălai și zahăr 

De coropișnițe poți scăpa și cu ajutorul capcanelor cu mălai și zahar. Metoda este foarte bună pentru suprafețele mari. Un astfel de amestec este pe placul coropișnițelor care îl vor consuma destul de rapid, dar foarte dăunător pentru sănătatea lor. Mălaiul provoacă anumite schimbări în stomacul insectelor care se umfla și, într-un final conduce la moarte. Metoda este încă în testare, însă rezultatele obtinuțe până în prezent sunt destul de satisfacatoare.

Share:

Articole recomandate