Odoraș.

Odoraș.

Linex

Specialist în nutriția bebelușilor face niște explicații privind autodiversificarea

Specialist în nutriția bebelușilor face niște explicații privind autodiversificarea

Alina Cîță-Țibrea, blogger la Mamamag, blog specializat pe nutriția bebelușilor și copiilor lămurește într-un articol pe blogul pisicapesarma.ro care-i treaba cu autodiversificarea bebelușilor și răspunde la câteva întrebări esențiale.

Ce înseamnă autodiversificarea?

Autodiversificarea înseamnă să lași bebelușul să mănânce singur, în ritmul și după preferințele proprii, fără a fi hrănit de către un adult cu lingurița. Prin urmare, în locul piureurilor, celui mic i se dau alimentele în forme ușor de gestionat, de tip finger-food. Acestea pot fi bucăți de legume fierte (nici prea moi nici prea tari, al-dente), bucăți de fructe, fâșii de carne, brioșe, chiftele, turtițe  etc. Astfel copilul poate să interacționeze direct cu mâncarea, să o apuce, să o ducă la gură și sa o molfăie, ca mai apoi să o înghită sau nu.

Autodiversificarea sau diversificarea naturală (BLW-Baby Led Weaning) nu înseamnă să  „îi dai copilului bucăți”

Mâncarea poate avea orice formă, atâta timp căt bebelușul se descurcă singur cu ea. Această abordare nu este nicidecum un curent sau vreo modă nouă. Multe mame, întrebându-și bunicile sau străbunicile, au constatat cu stupoare că se practică de când lumea și pământul, mai ales în familiile cu mulți copii. De fapt s-a ajuns firesc la aceasta practică. Cine mai avea timp să gătească separat pentru fiecare membru în parte?! Se făcea un singur fel și mâncau toți laolată, iar cei mici se luau după cei mari.

Este autodiversificarea potrivită pentru toți bebelușii?

În teorie, autodiversificarea este potrivită tuturor bebelușilor sănătoși fizic și psihic, cu vârsta minimă de 6 luni, capabili să stea în fund nesusținuți, care manifestă interes pentru mâncare și duc obiecte la gură. Pentru a fi siguri, mai întâi de toate trebuie neapărat mers la un consult pediatric, de preferat la un medic pro BLW.

Asemănări și diferențe între autodiversificare (BLW) și diversificarea clasică

Atât în autodiversificare, cât și în diversificarea clasică, conform noilor recomandări oficiale (OMS, NHS), nu se mai introduc alimentele treptat, ci toate deodată, inclusiv cele cu potențial alergen . Asta înseamnă că, atâta timp cât nu există un fond alergic, bebe poate mânca albuș de ou de exemplu, de la bun început.

Excepție fac sarea, zahărul și mierea, care sunt interzise până la 1 an. Laptele (de vacă, capră etc.) se oferă strict în preparate (brioșe, clătite, terciuri etc.), nu ca atare.

Mare atenție la alimente cu risc crescut de înec, cum ar fi: merele crude, morcovii cruzi, nucile, alune, strugurii, afinele etc.!

Merele se dau fierte la abur, morcovii fierți, nucile și alunele măcinate, iar afinele se taie în două, la fel ca strugurii, dar pe direcția lungă.

În cazul autodiversificării, se poate începe prin a pune bebelușul odihnit (neapărat!) în scaunul de masă, alături de tine (la 2-3 mese/gustări sau doar la una- depinde de orarul lui de somn și joacă). De asemenea este important să nu fie foarte flămând. Nu va avea răbdare să stea fiindcă la început ei nu asociază mâncarea solidă cu sațietatea. Mai bine îl alăptezi cu 30-40 de minute înainte de masă. Îi pui în față maximum 3 tipuri de alimente. Ideal este să mănânci și tu același lucru ca să îți poată imita gesturile.

Exemple de meniu pentru autodiversificarea bebelușilor

La micul dejun – avocado tăiat felii sau ou fiert bine (tăiat în 4) și felii de brânză făcută în casă (fără sare) sau brioșe cu legume sau fructe. Poți face chiar omletă în forme de brioșe și să o coci în cuptor.

La gustarea de dimineață – felii sau fâșii de fructe moi (banana, mango, piersici etc.) sau fructe tari, coapte în cuptor sau fierte la abur.

La prânz – scoți legumele fierte din supă (morcov, păstârnac, conopidă etc.) pe tava scăunelului și lași copilul să își aleagă din ele.  Zeama se poate da cu paiul sau în cană.

La gustarea de după amiază - un iaurt gras. Încarci tu lingurița cu iaurt și lași bebelușul să se întindă după ea și să o ducă la gură.

La cină – o floretă de broccoli fiert la abur, morcov fiert tăiat în baghețele (mai lungi cu 1-2 cm decât pumnul lui strâns și groase de 1-1,5 cm) și carne de curcan copt în cuptor.

 

Atenție! În tot acest timp, chiar dacă îl lași să mănânce singur, bebelușul trebuie să fie atent supravegheat!

În concluzie, informarea, încrederea în copil și relaxarea ta ca părinte sunt secretele pentru o autodiversificare cu succes!

 

Informații: pisicapesarma.ro

Foto simbol: diversificareabebelusilor.ro

Share:

Articole recomandate