Cauzele apariției dermatitei atopice și cum se tratează
- 2018-07-13
- 35240
Dermatita atopică este o afecţiune cronică de lungă durată care afectează pielea şi se manifestă în copilăria timpurie, dar poate debuta la toate grupele de vârstă. Boala este foarte frecventă la sugar, iar simptomele şi puseele sunt declanşate de praful din casă, acarieni, polenuri sau de alimente alergene precum lactatele, fructele cu seminţe, soia etc. Mulţi copii cu dermatită atopică intră în remisie definitivă a bolii când mai cresc, deşi pielea lor rămâne uscată şi se irită uşor. Dermatita atopică nu este contagioasă.
Dermatologii au clasificat afecţiunea la copii în două tipuri:
a. Dermatită infantilă, manifestată între 2 luni şi 2 ani, apare sub forma unor leziuni cu caracter acut dispuse mai ales la nivelul capului (scalp, obraji), gâtului, trunchiului şi a extremităţilor. La copiii mici, iritaţia cu mâncărime poate produce o erupţie cu cruste care apar în special pe faţă şi scalp sau pete care pot apărea oriunde.
b. Dermatita copilăriei apare între 4 şi 10 ani de viaţă, şi se manifestă sub forma unor leziuni mai puţin acute şi mai puţin umede, frecvent localizate în zonele flexoare (pliurile gâtului, cotului, genunchiului, încheietura mâinii). Sunt frecvente papulele uscate, eritemul şi edemul în jurul ochilor.
Cauzele dermatitei atopice
Dermatita atopică este considerată o afecţiune cu mulţi factori, de aceea este şi greu tratabilă. Specialiştii în dermatologie recunosc că principala cauză este predispoziţia ereditară, iar în cazul în care ambii părinţi au prezentat alergii în copilărie, probabilitatea este de 80% ca sugarul să sufere de dermatită atopică. Alte cauze sunt: factorii alimentari – laptele de vacă, ouăle, alunele, arahidele, soia, grâul, peştele, fructele de mare; agenţi infecţioşi – Staphylococcus aureus; factori de contact – agenţi de curăţare ce conţin alcool, substanţe care usucă pielea (astringente), parfumuri, detergenţi şi săpunuri dure; îmbrăcămintea strâmtă şi abrazivă sau materialele sintetice; factori fizici – temperaturi extreme.
Tratamentul dermatitei atopice
Acesta cuprinde evitarea factorilor declanşatori ai leziunilor, controlarea pruritului, suprimarea inflamaţiei prin refacerea barierei cutanate. Principalele componente ale terapiei în dermatita atopică sunt: emolientele, dermatocorticoizii, inhibitorii de calcineurină.
Important în tratarea dermatitei atopice la copii:
- păstrează o temperatură constantă în casă, nu foarte ridicată, cât şi o umiditate potrivită a aerului;
- evită hainele iritante, precum cele din materiale sintetice sau piele;
- spală hainele copilului cu agenţi de curăţare blânzi, neparfumaţi;
- pielea trebuie menţinută hidratată şi suplă prin aplicarea unui agent emolient care o protejează;
- evită băile dese, cât şi temperaturile ridicate la apa în care speli copilul;
- aplicarea dermatocorticoidului trebuie să fie sub supravegherea medicului şi se face după baie, pe leziuni.
Alte tratamente includ antihistaminicele pentru reducerea mâncărimii severe, tratamente cu gudron (produse chimice destinate reducerii mâncărimii) sau fototerapia (terapia care folosește lumina cu raze ultraviolete aplicată pe piele).
Este, de asemenea, important de menţionat că 50 % din copiii cu dermatită atopică dezvoltă, fie rinită alergică, fie astm bronşic. Contactează pediatrul la primele semne de dermatită atopică şi urmăreşte atent alimentaţia copilului în timpul tratamentului, dar şi în perioada de prevenţie, dacă ai un copil cu predispoziţie la alergii.
Informații: totuldespremame.ro
Foto simbol: gslorganics.org