Acerumen

Ghid de îngrijire a bebelușului vara: când îl iei la bazin și cum îl protejezi de caniculă

Ghid de îngrijire a bebelușului vara: când îl iei la bazin și cum îl protejezi de caniculă

Când ai un bebeluș trebuie să știi că vara el este expus la câteva riscuri pentru că ei sunt mult mai sensibili la temperaturile ridicate, la soare, la schimbarea programului cu care probabil l-ai învățat deja, la clorul din piscină, la vânt. Dar asta nu înseamnă că nu poți ieși cu el din casă. Trebuie doar să ții cont de câteva reguli și toți vă veți bucura de acest anotimp.

Poți merge cu bebelușul la plajă?

Nu e tocmai indicat să o faci până la vârsta de șase luni. Dar totuși dacă mergi cu un bebeluș la plajă e bine să eviți orele de foc, între 12.00 (poate chiar 11.00 în anumite zile) și 17.00. Iar când sunteți la plajă este important ca bebelușul să fie ținut la umbră, într-un cort special sau sub umbrelă.

Este periculos să bagi copilul în mare sau piscină în pielea goală?

Nu, cu condiția să îl speli apoi cu apă curată (adică fără sare sau clor) și să-l ștergi bine, în special în zonele unde pielea formează pliuri.

Bebelușii au voie în mare sau în piscină?

Da, cu condiția ca temperatura apei să fie una potrivită pentru asta. Introduceți copilul treptat în apă, umezindu-i mai întâi mânuțele, picioarele, burtica pentru ca el să se obișnuiască și cu temperatura, și cu senzația. Nu uitați ca la ieșirea din apă să-l clătiți cu apă curată, să-l ștergeți bine și să-i scoateți costumul e baie ud.

Folosim aerul condiționat în preajma unui bebeluș?

Nu trebuie să sufere nimeni de cald acolo unde se află un copil mic. Aerul condiționat poate fi folosit cu încredere, cu condiția ca bebelușul să nu fie chiar în „bătaia” lui și nici să nu fie expus la schimbarea bruscă de temperatură.

Bebelușii pot fi învățați să înoate?

Nu, dar îl puteți învăța să se familiarizeze cu apa. Mișcarea și jocul în apă îi ajută pe bebeluși să-și dezvolte psihomotricitatea.

De la ce vârstă pot pleca în calatorie cu copilul?

De la 2-3 săptămâni puteți pleca liniștiți la drum cu micuții voștri, dar e indicat să evitați călătoriile lungi.

Este normal ca bebelușului să-i scadă apetitul vara?

La fel ca la adulți, temperaturile ridicate pot sa diminueze pofta de mâncare. Prin urmare, când este ora mesei este bine să fiți într-un loc răcoros, pentru ca el să se simtă confortabil.

Trebuie să-i dau copilului apă când este foarte cald?

Bebelușii se pot deshidrata rapid, așa că este bine să le oferiți lichide des, dar în doze mici. Apa este indicată pentru copiii mai mărișori. Pentru sugari este mai bun laptele.

Când este cald, pot să-i dau lapte rece în biberon?

Nu este tocmai indicat pentru digestie, nici nu va diminua senzația de sete.

 

Sursa: copilul.ro; hellomagazine.com

Adaugă comentariu