Sunetul alb pentru nou-născut: Cele mai comune greșeli care se pot face
- 2021-12-28
- 9026
Lumina albă (transparentă) este formată dintr-un mix de culori (celebrul ROGVAIV al curcubeului). Așa se întâmplă și în cazul sunetului alb: este compus dintr-un mix de sunete care aduc beneficiul de a calma un nou-născut.
Cum? Se pare că acesta imită zgomotele pe care bebelușul le-a auzit cât timp a stat în burtica mamei. Și, totuși, sunetul alb poate fi folosit greșit, conform suntmamica.ro
Iată cele mai comune greșeli care se pot face, atunci când vine vorba despre sunetul alb pentru bebeluș:
1. Bebelușul meu nu are nevoie de sunet alb, doarme foarte bine și așa.
Adevăr: Chiar și pentru nou-născutul care doarme, sunetul alb este o necesitate: îl ajută să doarmă chiar mai bine! Mai mult, sunetul alb poate preveni dezastrul ce ar putea apărea între 4 și 12 luni, perioadă în care auzim: nu știu ce are, copilul meu nu mai doarme.
Este posibil ca cel mic să nu se mai odihnească, după cele 4 luni, pentru că:
- Devine mai sociabil, ceea ce înseamnă că reacționează mai ușor la zgomotele din jur (se va și trezi mai ușor).
- Nu mai vrea să fie înfășat (în cazul în care până acum a vrut).
- Îi apar dințișorii.
Utilizând sunetul alb încă de la început, micuțul nu va fi atât de afectat de aceste schimbări. Ooo, sunetul acesta îl știu, îmi place, e momentul să mă liniștesc – va gândi el.
Atenție, însă: nu înseamnă că sunetul acesta trebuie pus zi-noapte, pentru că micuțul va deveni imun.
2. Toate sunetele – valuri, ploaie, natură – au același efect.
Adevăr: Doar pentru că toate acestea se numesc sunete albe nu înseamnă că produc aceleași reacții!
Deși toate se numesc sunete albe, se pot diferenția în două categorii: sunete de intensitate ridicată și sunete de intensitate joasă.
Sunetele de intensitate înaltă sunt șuierătoare, sâsâitoare, deranjante – dar sunt perfecte pentru a-i atrage atenția copilului și a-l opri din plâns (nu și pentru a-l adormi).
Sunetele de intensitate joasă, pe de altă parte, sunt liniștitoare și hipnotizante (Să ne gândim la sunetul picăturilor de ploaie pe acoperiș). Acestea au rolul de a adormi copilul.
În mod interesant, sunetele din burtică debutează prin sâsâit și șuierat, dar pereții uterului și lichidul amniotic produc sunete liniștitoare.
În mod intuitiv, se recomandă pornirea sunetelor de intensitate ridicată, urmate, printr-o trecere ușoară, de sunetele liniștitoare, capabile să îl adoarmă.
3. Sunetul trebuie redat cât mai încet posibil.
Adevăr: Sunetul trebuie redat astfel încât copilul să îl audă. Dacă plânge, nu pornești sunetul încet, ci astfel încât să poată fi auzit. Pe măsură ce micuțul se liniștete, și sunetul poate fi dat mai încet. Sunt ideale jucăriile care reglează intensitatea sunetului în funcție de reacțiile bebelușului.