Care este cea mai potrivită apă pentru bebeluși și cum îi hidratăm corect
- 2017-06-30
- 9199
Un om nu poate trăi nici 3 zile fără apă, deoarece aceasta participă la aproape toate procesele din organism. În acest articol am decis să vă informăm despre modul de hidratare corectă a bebelușilor, dar și care ar trebui să fie componența la capitolul săruri în apa care o putem oferi micuților.
Specialiștii menționează că un copil alăptat exclusiv la sân nu are nevoie de apă până începe diversificarea. Ulterior, după vârsta de 6 luni, acestuia i se dă și apă.
Un copil consumă mai multă apă decât adulții, deoarece:
- are metabolismul accentuat;
- pielea e în continuă maturizare;
- funcțiile renale sunt insuficient dezvoltate.
Semnele de deshidratare la bebeluși sunt:
- gura uscată;
- salivă lipicioasă sau insuficientă;
- piele uscată;
- lipsa lacrimilor la plâns;
- micțiuni rare (udă foarte puține scutece pe zi);
- apatie;
- iritabilitate etc.
Câtă apă trebuie sa bea un bebeluș?
Prea multă apă în organismul bebelușilor poate provoca un dezechilibru electrolitic, deoarece excesul de lichide diluează sodiul din organismul copilului și, practic, îl „spală”. Repetăm faptul că nu este nevoie să introducem apă în alimentația bebelușului mai mic de 6 luni, care este alăptat la sân, întrucât laptele matern asigură hidratarea necesară bunei funcționări a organismului. În diversificare și până la vârsta de 1 an, copilul nu are nevoie de mai mult de 250 ml de apă pe zi.
Care este cea mai bună apă pentru bebeluși?
Am găsit mențiunea într-un ordin al Ministerului Sănătății din România care spune că apele minerale naturale plate, cu mineralizație scăzută (oligominerale), reprezintă alegerea corectă pentru sugari și copii mici.
Informații: copilul.ro
Foto simbol: ivona.gigmir.net