Odoraș.

Odoraș.

Linex

Cât doarme un nou născut? Tot ce trebuie să știe părinții despre programul de somn al bebelușului

Cât doarme un nou născut? Tot ce trebuie să știe părinții despre programul de somn al bebelușului

Somnul nou-născuților este esențial pentru buna lor dezvoltare și, pe parcursul primilor ani, va suferi o serie de modificări. Rareori se întâmplă ca cei mici să doarmă de la început toată noaptea. Este bine să știi că somnul fiecărui copil în parte are caracteristici unice, așa că nu trebuie să faci comparații cu alți copii. Totuși, este important să te raportezi la numărul optim de ore și la intervalul cel mai potrivit pentru somn, pentru că un copil nedormit va fi irascibil și agitat.

Cât doarme un nou născut în prima lună

În general, nou-născuții dorm aproximativ 8 până la 9 ore în timpul zilei și aproximativ 8 ore noaptea. Dar este posibil să nu doarmă mai mult de una până la două ore legate. Majoritatea bebelușilor nu încep să doarmă toată noaptea (6 până la 8 ore) fără să se trezească până în jurul vârstei de 3 luni. Aproximativ două treimi dintre bebeluși reușesc să doarmă regulat toată noaptea până la vârsta de 6 luni. Bebelușii au, de asemenea, cicluri de somn diferite față de adulți. Ei petrec mult mai puțin timp în somnul cu mișcări rapide ale ochilor (REM), care este somnul în care visăm, conform experților. Și ciclurile sunt mai scurte. Următoarele sunt necesitățile obișnuite de somn de noapte și de zi pentru nou-născuți până la 2 ani:

Vârstă

Ore totale de somn

Ore totale de somn pe timp de noapte

Ore totale de somn pe timp de zi

Nou-născut

16 ore

8 până la 9

8

1 lună

15,5 ore

8 până la 9

7

Tabel de somn pentru bebeluși  

Cât de mult somn au nevoie bebelușii? Cantitatea de somn de care are nevoie bebelușul tău se bazează pe vârsta lui, plus câțiva alți factori importanți.  Iată cum arată intervalele de somn în primul an:

  • Nou-născuți până la 3 luni. Un bebeluș sănătos din această grupă de vârstă ar trebui să doarmă un total de aproximativ 14 până la 17 ore pe parcursul unei zile de 24 de ore. El va dormi, de obicei, în reprize scurte de două până la patru ore, trezindu-se pentru a fi hrănit, schimbat și liniștit. Și, deși nu există un program de somn de urmat, bebelușul tău va aduna probabil între 8 și 12 ore pe noapte, restul somnului având loc în două până la cinci reprize de somn de zi (deși poate varia de la un bebeluș la altul). 
  • 4 până la 6 luni. În această perioadă, te poți aștepta ca bebelușul tău să doarmă aproximativ 12 până la 16 ore pe zi, cu unele reprize nocturne ajungând la cinci până la șase ore la rând (ceea ce se poate numi „dormit toată noaptea”). Nopțile micuțului tău vor deveni mai liniștite și vei observa că va avea nevoie de aproximativ trei reprize de somn pe zi până la vârsta de 5 luni. Și tiparele de somn ale bebelușului tău vor începe să se alinieze cu rutina restului familiei, deoarece va începe să doarmă mai mult noaptea și mai puțin în timpul zilei. 
  • 7 până la 11 luni. Somnul total rămâne aproximativ același, dar reprizele nocturne pot ajunge la 10 până la 12 ore, iar reprizele de somn din timpul zilei se vor reduce de la trei la două. 

Vârsta

Numărul total de ore dormite

Ore dormite noaptea

Ore dormite ziua

nou-născut

17 ore

8-9 ore

8 ore

1 lună

16 ore

8-9 ore

7 ore

3 luni

15 ore

9-10 ore

5 ore

6 luni

14 ore

10 ore

4 ore

9 luni

14 ore

11 ore

3 ore

1 an

14 ore

11 ore

3 ore

1,5 ani

13,5 ore

11 ore

2 ore

2 ani

13 ore

11 ore

2 ore

Cât ar trebui să doarmă un bebeluș în funcție de vârstă. Sursa: OMS

Factori care pot influența cât dorm bebelușii 

Prematuritatea – Dacă bebelușul tău s-a născut prematur, orele de somn vor diferi de cele ale bebelușilor născuți la termen. Bebelușii prematuri pot dormi până la 22 de ore pe zi, în funcție de cât de prematuri sunt, și se vor trezi mai des pentru a fi hrăniți. În ceea ce privește adunarea unor reprize mai mari de somn nocturn (șase ore sau mai mult), bebelușii prematuri nu vor ajunge acolo la fel de repede. De fapt, poate dura până când vor avea 10 sau 12 luni pentru a atinge această performanță. 

Metoda de hrănire – Bebelușii hrăniți cu biberonul tind să se trezească mai rar noaptea și să doarmă perioade mai lungi decât cei alăptați, deoarece formula necesită mai mult timp pentru a fi digerată. Dar formula nu este un glonț magic pentru somn, deoarece ambele metode de hrănire duc în continuare la aceeași cantitate totală de somn. Iar până când bebelușul tău va avea 9 luni, orice diferență între cele două nu va mai fi evidentă. În ceea ce privește stabilirea unui program de somn pentru bebelușul tău, primele două luni nu sunt momentul potrivit pentru a încerca acest lucru. Deoarece micuțul tău trebuie să fie alăptat sau hrănit cu biberonul la fiecare câteva ore în stadiul de nou-născut, stabilirea unui program predictibil ar trebui amânată până când bebelușul are între 3 și 6 luni.

Care sunt pozițiile de somn recomandate pentru un nou născut

În primul an de viață, așează-ți întotdeauna bebelușul pe spate (niciodată pe burtă. De asemenea, bebelușul tău ar trebui să doarmă întotdeauna pe o suprafață fermă, lipsită de jucării moi, pături, perne și alte lucruri. Pe măsură ce micuțul tău își dezvoltă forța în partea superioară a corpului, te poate surprinde schimbând pozițiile de somn și rostogolindu-se în jurul vârstei de 4 luni (se va împinge până la o poziție de șezut în jurul vârstei de 9 luni, deși momentul acestor etape poate varia). Nu-ți face griji – nu este necesar să-l întorci pe spate în acest moment, dar va trebui pus pe spate de fiecare dată când merge la somn.

Pot bebelușii să doarmă prea mult? 

Da, este posibil ca bebelușii să doarmă prea mult – și acest lucru nu este recomandat în primele luni de viață. Amintește-ți, la vârsta de 1 lună, bebelușul tău ar trebui să fie hrănit de cel puțin opt până la 12 ori în decurs de 24 de ore, așa că lăsând un nou-născut să doarmă „toată ziua” sau mai mult de limita superioară de 17 ore poate însemna că va rata alimentația de care are nevoie. Va trebui să trezești ușor bebelușul dacă doarme mai mult de patru ore în acele prime săptămâni. Și dacă nu este suficient de treaz pentru a mânca de cel puțin opt ori pe zi, ar trebui să vorbești cu medicul pediatru.

Ce se întâmplă dacă bebelușul meu nu doarme suficient? 

Există, de asemenea, riscul ca bebelușul tău să doarmă prea puțin și să nu atingă cantitatea recomandată de somn pentru vârsta lui. Dacă programul de somn al bebelușului arată că orele de somn din timpul zilei și al nopții sunt sub ceea ce ar trebui să obțină în 24 de ore și observi semnele evidente ale unui bebeluș prea obosit – inclusiv agitație persistentă, dificultăți în a adormi noaptea și scurte somnuri în loc de somnuri complete, – discută cu pediatrul despre cum și ce ar trebui să faci astfel încât micuțul să se odihnească suficient.

Cunoașterea semnalelor de somn ale bebelușului tău și urmarea unei rutine consistente și liniștitoare la culcare sunt printre sfaturile pe care probabil le vei primi de la medic. Pe măsură ce treci prin primele zile, săptămâni și luni cu bebelușul tău, știi că este foarte probabil ca acesta să fie pe drumul cel bun în ceea ce privește cantitatea de somn de care are nevoie. Așa că, deși poate părea că nimeni nu doarme suficient în casa ta, în timp va fi puțin mai mult somn pentru toată lumea – și în curând bebelușul tău va dormi (aproape) toată noaptea.

Share:

Articole recomandate