Mămici, aflaţi cum să recoltaţi urina la bebeluşi
- 2016-11-11
- 70593
Dacă ești la prima experienţă maternă atunci ai de învăţat foarte multe lucruri ce ţin ce alimentaţia, igiena şi sănătatea copilului tău. Necesitatea realizării unui set de analize este deosebit de importantă pentru a monitoriza starea fizică a micuţului. Recoltarea analizelor de urină de la bebeluşi pare a fi o misiune imposibilă. Cum să obţinem această mostră de analiză?
Multe mămici fac tentative să obţină o mostră de urină pentru analiză în timp ce bebeluşul doarme. Altele, imediat după alăptare. Fiecare e în drept să folosească medota dorită, important să fie şi eficientă. Primele analize de urină se fac la 3-a lună de viaţă, eventual înainte de primul vaccin. Examenul fizic şi biochimic al urinei furnizează o varietate de informaţii asupra funcţionalităţii rinichilor sau a diferitelor boli sistemice care afectează aparatul excretor.
Urina se recoltează în recipiente speciale, de unică folosinţă, prevăzute cu capac etanş, pentru a preveni vărsarea, evaporarea şi contaminarea specimenului urinar. Recipientul trebuie să fie steril. Poate după prima tentativă de colectare îți va părea imposibil, dar nu, încearcă să alegi un recipient potrivit.
Recipientele de colectare a urinei
- Tub de urină (pentru biochimie şi sediment);
- Pahar pentru urină din 24 ore;
- Punga pediatrică de recoltare a urinei - este recomandată pentru bebeluşi, deoarece este prevăzută cu un adeziv special care se lipeşte de zona genital a copilului. Lipiciul este antialergic, aşa deci, să nu-ți fie teamă că recipientul îi poate crea alergii micuţului. Este recomandat, din considerent practic, atât pentru fetiţe, cât şi pentru băieţi.
Trucuri utile pentru mămici
Analiza prelevată dimineaţa este cea mai recomandată pentru veridicitatea testelor de laborator complexe şi exacte. După ce ai ales recipientul, e timpul să grăbeşti procesul. Dar cum? Înaintea să pui săculeţul, dă-i să bea lichide. După ce l-ai pus, mergi cu el la baie şi porneşte robinetul cu apă, eventual lasă-l să pună mânuţa în apă sau fă-i apa de băiţă şi pune-l cu picioarele în apa caldă. În aşa mod poţi accelera un pic procesul urinării. O altă modalitate de a grăbi procesul este de a lăsa dezbrăcat copilul câteva minute, de la schimbul de temperatură procesul de urinare se grăbeşte.
Asigură-te că recipientul e steril
Nu atinge cu mâinile suprafaţa superioară a pungii pediatrice, sau a tubului. Înainte de a colecta proba de urină, spală zona intimă a bebeluşului. Contactul cu bacteriile pot da rezultate incorecte ale analizei.
Pentru a fi siguri că faceţi rost de proba de urină cumpăraţi cu rezervă câteva pungi pediatrice. Din momentul deschiderii ambalajului şi până la procesul de urinare poate trece mult timp, astfel, există riscul ca recipientul să nu mai fie steril. Pentru a realiza analiza de laborator, sunt suficiente 15-20 ml de urină.
Află: Unde poți face investigații medicale pentru copii, calitative și la un preț convenabil - AICI
Foto: earthsbabystore.com; i-medic.ro; flhosplab.com; sc01.alicdn.com