Acerumen

Medicul pediatru explică dacă mersul pe vârfuri la copilul mic este sau nu normal

Medicul pediatru explică dacă mersul pe vârfuri la copilul mic este sau nu normal

Multe dintre temerile tinerilor părinţi sunt legate de mersul copiilor. Momentul în care vor face primul pas, piciorul plat şi mersul pe vârfuri sunt motive de mers la medic pentru lămuriri suplimentare. Medicul pediatru Roxana Hristianovici explică pe larg când anume mersul pe vârfuri constituie o problemă şi este nevoie de investigaţii suplimentare şi când este normal.

Medicul menționează că mersul pe vârfuri este un motiv de teamă pentru unii părinţi, însă acesta este întâlnit deseori în primii 2 ani de mers (între 1-3 ani). El este, de cele mai multe ori, un obicei care nu necesită tratament sau atenţie specială.

Dacă persistă, poate fi vorba de un obicei de mers pe degete, în care, cu copilul relaxat, piciorul poate fi dus uşor în totalitate pe sol. Atunci când piciorul nu poate fi pus în totalitate pe sol, se indică un consult ortopedic pentru a exclude un tendon ahilean rigid congenital. Dacă mersul pe vârfuri se intensifică în fugă, iar reflexele osteo-tendinoase sunt vii, atunci se impune un consult neurologic.

Întrebată fiind dacă copiii puşi în premergător au tendinţa asta de a merge pe vârfuri, Roxana Hristianovici spune că da, se poate întâmpla la copiii care au folosit mult premergătorul (astăzi nu mai este recomandat premergătorul). El poate duce o vreme la un mers pe vârfuri.

Totodată, medicul a precizat că deviaţiile uşoare ale picioarelor nou-născuţilor se corectează în general uşor.

 

Sursa: csid.ro; doc.ro

Adaugă comentariu