Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Beneficiile consumului de pipote de pui – sursă excelentă de proteine de bună calitate

Beneficiile consumului de pipote de pui – sursă excelentă de proteine de bună calitate

Pipotele de pui sunt surse excelente de proteine de bună calitate şi au un nivel redus de grăsime şi zero carbohidraţi. Desigur, acest lucru este valabil dacă sunt preparate „cât mai curat”, fără exces de ulei, prăjite sau în asociere cu alte alimente bogate în calorii. O porţie de 100 de grame de pipote de pui, consumate sub formă de tocăniţă cu sos de roşii, poate ajunge la aproximativ 150 de calorii.

Tot în 100 de grame de pipote de pui se regăsesc următoarele substanţe nutritive:

  • 17,7 grame de proteine
  • 2,1 grame de grăsimi
  • 18% din doza zilnică recomandată (DZR) de zinc
  • 14% din DZR de fier
  • 36% din DZR de seleniu
  • 15% din DZR de fosfor
  • 7% din DZR de potasiu
  • 20% din DZR de vitamina B12
  • 18% din DZR de vitamina B3 (niacină)

De asemenea, pipotele de pui conţin vitamina C, riboflavină (vitamina B2), magneziu, cupru şi mangan.

Beneficiile consumului de pipote de pui

Datorită proteinelor, vitaminelor şi mineralele conţinute, pipotele de pui sunt considerate alimente sănătoase, indicate în orice regim de slăbire sau de menţinere a greutăţii corporale. Însă aceste substanţe nutritive au efecte benefice şi asupra stării generale de sănătate, nu doar asupra siluetei.

Seleniul, de exemplu, poate reduce riscul de cancer mamar, de prostată, de plămâni sau de piele. De asemenea, acest mineral joacă un rol important în funcţionarea tiroidei, protejează organismul de stresul oxidativ şi menţine sănătatea aparatului reproducător.

Proteinele din pipotele de pui ajută la dezvoltarea masei musculare şi suprimă foamea şi astfel vei arde mai multe calorii. Astfel previi obezitatea, o problemă care atrage după sine numeroase probleme de sănătate, precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, bolile cardiace, cancerul, sindromul ovarului polichistic, infertilitatea sau afecţiunile tiroidiene.

Pipotele de pui sunt surse excelente de vitamina B12, care joacă un rol-cheie în buna funcţionare a creierului şi care sprijină şi producţia de celule roşii în sânge. Deficitul de vitamina B12, specific mai ales persoanelor vegetariene, care nu consumă carne, şi celor vârstnice, care suferă de anemie sau alte tulburări gastrointestinale care împiedică absorbţia acestui nutrient, poate creşte riscul de depresie, oboseală cronică, tulburări de memorie sau chiar demenţă.

Fierul din pipotele de pui ajută la regenerarea celulară, sprijină imunitatea şi ajută la transportul oxigenului şi al altor substanţe nutritive către organele vitale şi muşchi. Astfel, vei avea mai multă energie, iar riscul de viroze va fi mai scăzut. Deficitul de fier poate fi recunoscut prin slăbiciunea musculară, oboseala excesivă, unghiile friabile, durerile de cap, aritmia cardiacă, durerile în piept şi lipsa de concentrare.

Atenţie, cardiaci! Pipotele de pui conţin colesterol

Chiar dacă pipotele au puţine calorii, ele trebuie consumate cu moderaţie, mai ales de către persoanele care au colesterolul peste limitele normale. De asemenea, pipotele, la fel ca toate organele de origine animală, conţin purine, substanţe care pot creşte nivelul de acid uric şi, implicit, riscul de gută, o afecţiune caracterizată de dureri articulare severe. Acest lucru este valabil în special în cazul pipotelor provenite de la pui crescuţi industrial şi hrăniţi cu furaje vitaminizate, care determină creşterea rapidă a păsărilor.

 

Sursa: csid.ro; lifegid.com

Share:

Articole recomandate