Supă de linte și morcovi – mâncare de post, dar cu multe proteine
- 2019-03-29
- 3167
Inspirată din India şi gătită în majoritatea zonelor orientale ale lumii, în diverse variante, această supă de linte cu morcovi vine cu o doză importantă de vitamine şi proteine, fiind foarte potrivită pentru toţi cei care ţin diete vegetariene sau posturile religioase.
Ingredientele necesare:
600 g morcovi, tăiaţi rondele subţiri
140 g linte
2 cepe
1,5 litri supă de legume, fierbinte
2 linguriţe seminţe de chimion
Un vârf de cuţit fulgi de ardei chilli sau boia iute
2 linguri ulei de măsline
câteva fire de pătrunjel proaspăt.
Cum se prepară:
1. Curăţă şi spală ceapa şi morcovii. Toacă ceapa şi dă morcovii pe răzătoare. Spală bine lintea, în câteva ape, până ce vezi că apa rămâne limpede.
2. Într-o oală de supă, pune o lingură de ulei de măsline şi adaugă ceapa şi morcovii, împreună cu fulgii de ardei iute sau boiaua şi lasă până când ceapa devine aurie şi sticloasă. Adaugă zeama de supă (sau, pur şi simplu, dacă nu foloseşti cuburi de supă, adaugă un litru şi jumătate de apă, dar în acest caz vei mai adăuga sare şi condimentele preferate de supă, în oală.) Adaugă şi lintea şi lasă pe foc mediu, la fiert, timp de 15 minute sau până ce lintea se înmoaie. Lintea roşie fierbe repede.
3. Separat, într-o crăticioară, pune cea de-a doua lingură de ulei şi căleşte seminţele de chimion timp de un minut, amestecând, până când seminţele încep să sară şi să-şi elibereze aromele.
4. Pune supa în boluri, presară cu seminţele de chimion rumenite şi cu frunze de pătrunjel, spălate şi tocate. În Maroc şi India, această supă se serveşte cu iaurt. Dacă nu ţii post sau dacă ai incluse lactatele în dietă, merită să adaugi la servire o lingură de iaurt: acesta va tăia din aroma picantă şi va completa de minune gustul lintei.
Deşi multă lume consideră că morcovii ar trebui consumaţi mai degrabă cruzi, un cercetător britanic a dovedit că aceste legume pline de vitamina A ne oferă mai mult dacă sunt gătite. Prin fierbere, morcovul devine mai uşor de digerat, iar, conform studiilor recente, în urma gătirii, aproape 60% din betacarotenul pe care îl conţine este asimilat de organismul uman, în timp ce dacă l-am consuma crud am primi doar 5% din vitamina A conţinută.
Lintea este o sursă binecunoscută de proteine şi fibre, iar cea roşie e mai uşor de digerat de către organism. De asemenea, mai conţine o întreagă listă de substanţe nutritive benefice: minerale precum fier, zinc, fosfor, magneziu, vitaminele B1, B5, B6 şi B9.
Sursa: gustarte.ro