10 sugestii cum poți să le răspunzi copiilor la întrebările lor incomode

10 sugestii cum poți să le răspunzi copiilor la întrebările lor incomode

Atunci când sunt mici, copiii obișnuiesc să adreseze o mulțime de întrebări adulților, care deși sunt firești, nu întotdeauna sunt comode. Indiferent de întrebarea adresată, trebuie să-i oferi copilului un răspuns, dar în același timp să te asiguri că ai oferit un răspuns corect. Dacă te-ai pomenit și tu în anumite situații când nu știai cum să răspunzi la întrebările incomode ale celor mici, atunci în cele ce urmează îți sugerăm câteva sugestii.

Întrebarea: Cum am apărut?

Răspuns: Trebuie să fii sincer, dar totodată să nu intri prea mult în detalii. De exemplu îi poți răspunde așa: „Atunci când oamenii se iubesc, ei se sărută și se îmbrățișează. Tata îi trimite o celulă de-a lui mamei, apoi, acea celulă se conectează cu mama și în burtică apare un copilaș. Acesta este foarte mic, ca un peștișor ce înoată în stomacul mamei. Copilașul crește și în momentul când nu mai încape în burtica mamei se naște”. În discuția cu copiii mai mari puteți folosi termenii: spermatozoizi, spermă și ovul.

Întrebarea: De ce la băieței și la fetițe în chiloței este totul diferit?

Răspuns: „Aceste diferențe sunt necesare pentru nașterea copiilor. Băieții au un penis și două testicule. Fetele – vagin și uter – un sac special pentru copil. Băieții și fetele cresc, apoi se întâlnesc și doresc să dea naștere unui copil, iar pentru asta este necesară conectarea acestor două organe care sunt asemenea unui puzzle.”

Întrebarea: Eu am să mă căsătoresc cu mama atunci când o să cresc?

Răspuns: „Fiecare familie are rolul ei. Sora ta nu poate deveni tată, iar tata – bunică. La fel nici tu nu poți fi soțul mamei. Atunci când o să crești și ai să devii matur, mama ta deja va fi bătrână. Tu oricum ai să poți să o iubești și să-i oferi grija ta în orice moment, doar că tu trebuie să te căsătorești cu o fată tânără. O să vă iubiți reciproc și veți avea copilașii voștri.”

Întrebarea: De ce vă certați?

Răspuns: „Oamenii se ceartă deoarece nu întotdeauna sunt de acord cu opinia celuilalt. Și copiii se ceartă, uneori și adulții. Dar noi neapărat după aceasta ne împăcăm, pentru că ne iubim. Și fiecare dintre noi te iubește pe tine.”

Întrebarea: De ce această tanti este atât de grasă?

Răspuns: „Oamenii sunt diferiți, unii mai înalții, ații mai scunzi, unii mai plinuți, alții mai slabi. Dar câteodată se întâmplă ca oamenii să arate așa din cauză că au problemă de sănătate. Indiferent de motiv, aceste vorbe ar putea fi jignitoare pentru ei. De aceea nu trebuie să arăți cu degetul în direcția celuia care se diferențiază de alții. Cel mai bine ar fi să mă întrebi pe mine atunci când vom fi singuri, așa ca să nu supărăm pe nimeni.”

Întrebarea: Pe cine iubiți mai mult, pe mine sau pe sora mea?

Răspuns: „Voi sunteți diferiți, la fel și dragostea noastră se manifestă în diferite moduri. Noi vă iubim pe ambii foarte mult și în mod egal, așa cum și tu îți iubești mama și tata. Ambii îmi sunteți foarte dragi și scumpi.”

Întrebarea: Doctorul îmi va face durere?

Răspuns: „Doctorul nu-ți dorește răul, acesta este lucrul lui. El luptă împotriva microbilor și bolilor. Va fi un pic dureros, dar fără acest lucru nu vei fi sănătos. Atunci când și eu am fost bolnav tot mi-au făcut injecții. Mi-a fost frică, dar m-am descurcat. Sunt sigur că și tu poți! Privește, iepurașul tău la fel s-a îmbolnăvit și el are nevoie să meargă la doctor.”

Întrebarea: Eu am să mor? Dar voi?

Răspuns: „Oamenii, animalele, chiar și florile într-o bună zi mor. Este o lege a naturii. Asta este necesar pentru ca cei care urmează să se nască după noi să aibă și ei spațiu pe această planetă. Și noi vom muri, dar asta nu se va întâmpla curând. Noi nu vom mai fi atunci când vom îmbătrâni, așa cum a fost cu bunica, dar tu vei deveni matur ca și noi. Tu vei avea copiii tăi. Apoi, și ei vor crește mari, tu vei îmbătrâni și mai târziu nu vei mai fi. Dar între timp, tu vei avea o viață minunată, plină de aventuri și noi descoperiri.”

Întrebarea: De ce voi aveți voie, dar eu nu?

Întrebarea: „Da, eu fumez, și, uneori stau până târziu în fața calculatorului, dar este rău și nu vreau ca tu să repeți greșelile mele. Este un obicei prost de-al meu, de care vreau să mă izbăvesc, deoarece vreau să devin mai bun.”

Întrebarea: De ce pleci de lângă mine și mergi la lucru?

Răspuns: „Eu nu vreau să mă despart de tine, dar trebuie și nu avem de ales în această situație. Lucrul este ceva foarte important. În schimb, seara ne vom întâlni din nou și vom fi foarte fericiți. Hai să facem schimb de lucruri? Tu, ia brelocul meu, iar eu voi lua jucăria ta. În așa mod ne vom simți unul pe altul chiar și de la depărtare.”

Foto, informații: adme.ru; dreamstime.com

Adaugă comentariu

Închide