Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Cauzele de ce un copil de 2 ani încă nu vorbește

Cauzele de ce un copil de 2 ani încă nu vorbește

Copilul are 2 ani, dar se limitează la a arăta unele obiecte ca să le afle denumirea fără să se grăbească să repete. Cu aceasta se confruntă mai mulți părinți decât credem, iar faptul că un micuț de 2 ani nu vorbește are la bază mai multe cauze. Însă, nu vă alarmați dacă piciul vostru nu e vorbăreț, nu întotdeauna la bază se află probleme de sănătate.

Până la 2 ani se consideră că este perioada când copilul își dezvoltă vorbirea. Mai exact, el nu vorbește deja răspicat și poate forma fraze întregi, dar se dezvoltă partea creierului care răspunde de această abilitate. Desigur, dacă părinții își fac griji, atunci e cazul să se consulte cu specialiștii. Doar aceștia pot depista patologii și stabili tratamentul corect.

Printre problemele de sănătate care împiedică dezvoltarea vorbirii la copii se numără:

- patologii ale sistemului vocabular;

- pierderea auzului sau deficiențe ale sistemului auditiv;

- probleme de vedere;

- deficiențe de coordonare;

- leziuni ale sistemului nervos central.

Însă dacă piciul este absolut sănătos, dar oricum încă nu vrea să vorbească, atunci cel mai probabil că există alți factori:

- Copilul nu este motivat să vorbească sau părinții sunt excesiv de grijulii cu el. Copilul nu va începe a vorbi dacă de fiecare dată când va arăta spre ceva cu degețelul părinții imediat îi vor da acel lucru.

- Familia prea tăcută. Părinții sunt grijulii cu copilul, dar nu prea vorbesc cu el, nu îi povestesc nimic, nu redau prin cuvinte ceea ce fac. Respectiv, copilul nu are un exemplu care să-l facă să repete.

- Într-o familie stresată copilul începe a vorbi mai târziu. Dacă părinții se ceartă, nu-și vorbesc mult timp, sunt supărați, copilul se va închide în sine și nu va dori să comunice.

- S-ar putea ca micuțul de 2 ani să nu vorbească dacă stă prea mult timp în fața televizorului. Copiii care cresc privind prea mult timp la televizor nu sunt cointeresați să vorbească, dar nici nu învață prea multe, căci schimbarea permanentă de cadre îi derutează și nu-i ajută să învețe o vorbire obișnuită.

- Tipul de caracter al copilului. Un micuț cu tipul de caracter sangvinic e posibil ca deja la 1,5 ani să vorbească bine, să se exprime ori de câte ori are nevoie. În același timp, un copilaș cu caracter flegmatic va prefera să asculte, să învețe, să analizeze, iar în ceea ce ține de exprimare  - să nu se grăbească să o facă.

În orice caz, dacă vă ocupați destul cu copilul acesta își va dezvolta mai bine abilitățile de vorbire – discutați cu el, povestiți-i ceva, cântați-i, citiți-i și cu timpul piciul va începe a repeta ceea ce aude.

 

Informații: rebenkoved.ru

Foto simbol: forum.hwaml.com

Share:

Articole recomandate