Educația în stil scandinav – unele reguli la sigur le vor părea ciudate părinților din societatea noastră

Educația în stil scandinav – unele reguli la sigur le vor părea ciudate părinților din societatea noastră

Părinții din Norvegia, Danemarca, Finlanda, Islanda și Suedia abordează creșterea copiilor într-un mod unic; sunt susținuți atât de cultura scandinavă care acordă o deosebită atenție copilăriei, cât și de faptul că drepturile copiilor sunt protejate foarte riguros de către Guvern.

La prima vedere, modalitatea de creștere a copiilor în țările scandinave poate părea cel puțin ciudată, dar ceea ce este cu adevărat interesant este faptul că înțelepciunea tradițiilor vechi de generații este susținută adesea de știință modernă.

Iată care sunt cele … principii de parenting în stil scandinav:

1. Copilul este lăsat să doarmă afară

Este o practică des întâlnită ca părinții să-și lase bebelușii să doarmă afară la prânz - în cărucior, îmbrăcați bine. Potrivit studiilor, copiii dorm mai mult afară, la aer curat. Sigur, nu vorbim de situațiile extreme, când temperaturile scad sau cresc prea mult.

Scandinavii sunt convinși că spatiile închise sunt mai predispuse germenilor, pe când aerul rece îmbunătățește sistemul imunitar, tensiunea, înlătură stresul și ridică nivelul serotoninei.

2. Copiii sunt înscriși la creșă

În Suedia, copiii merg la creșă începând cu vârsta de 1 an, cu o parte din costuri suportate de Guvern; părinții primesc împreună un total de 480 de zile de concediu cu plată pe care îl pot lua în decursul a 12 ani.

3. Sexul copilului nu are importanță

Băieții și fetele sunt tratați la fel, școlile publice promovează politici neutre, exista creșe neutre și suedezii au chiar și un pronume neutru. Profesorii fac referire la copii folosind substantive ca „oameni” sau „prieteni” în loc de fete sau băieți.

4. Copiii merg la școală începând cu vârsta de 7 ani

În sistemul preșcolar pentru vârste cuprinse între 1-6 ani, se pune accent pe joacă, imaginație, creativitate și dezvoltarea abilităților sociale; se acordă mai puțină importanță performanțelor academice și mai multă importanță copilăriei.

5. Bătaia nu este ruptă din rai

Suedia a interzis prima pălmuirea în 1979, iar celelalte țări scandinave au făcut-o și ele la scurt timp după aceea. Deși există și acum voci care critică lipsa disciplinei fizice ca fiind prea permisivă, cercetările au arătat că pedepsele corporale pot cauza traume psihologice și pot duce la depresie sau chiar la sinucidere.

6. Relaxarea atunci când vine vorba de nuditate

Familiile scandinave sunt relaxate în ceea ce privește nuditatea în sânul familiei, copiii sunt încurajați să umble dezbrăcați prin casă și prin curte ori de cate ori au ocazia, ceea ce îi familiarizează cu propriul corp și cum funcționează.

7. Fără stres atunci când copiii zburdă pe afară și se murdăresc

Pentru scandinavi, timpul petrecut în natură este esențial, indiferent dacă plouă, ninge sau este soare. Atunci când copilul vine acasă murdar de noroi înseamnă că a avut o zi în care a explorat, și-a asumat riscuri și s-a distrat.

Acest mod de parenting nu poate funcționa decât într-o societate care respectă valoarea copilăriei, o societate care sprijină părinții și încurajează copiii să-și cunoască propria persoană și mediul înconjurător, să-și testeze limitele, neîngrădiți și fără piedici.

 

Sursa: copilul.ro

Foto simbol: frombaltoc.ru

Adaugă comentariu