Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Medic ortoped despre cât trebuie să cântărească ghiozdanul școlarului și ce probleme de sănătate poate cauza

Medic ortoped despre cât trebuie să cântărească ghiozdanul școlarului și ce probleme de sănătate poate cauza

Experții trag un semnal de alarmă cu privire la ghiozdanele prea grele și afirmă că acestea nu trebuie să cântărească mai mult de 10% din greutatea persoanelor ce le poartă, mai ales în cazul copiilor mici. În plus, specialiștii adaugă că un ghiozdan de tip troler (ghiozdan pe rotile) nu ar trebui să depășească mai mult de 20% din greutatea persoanei ce îl utilizează.

S-a constatat faptul că rucsacurile și ghiozdanele prea grele pot provoca dureri musculare, în special de spate și de gât. Astfel, se recomandă ca în acestea să fie puse doar articole esențiale și absolut necesare, restul fiind lăsate în dulapuri acasă sau la școala. În plus, se indică reorganizarea ghiozdanului o dată pe săptămână, astfel încât să se elimine obiectele ce nu mai sunt necesare, dar care reprezintă o greutate inutilă.


De multe ori ghiozdanele elevilor sunt prea grele, iar obiectele din acestea sunt cărate în mod inutil. În acest mod, în ghiozdan trebuie puse doar obiectele necesare zilei respective, nu și altele suplimentare. Spre exemplu, penarele pot fi pline cu obiecte ce nu sunt necesare în fiecare zi de școală, de la diverse instrumente de colorat și până la truse geometrice.

Experții consideră că nu există un standard de kilograme care să se aplice tuturor elevilor în ceea ce privește greutatea ghiozdanelor. Astfel, s-a constatat că greutatea optimă a unui ghiozdan se stabilește pe baza greutății corporale a persoanei ce îl poartă.

„Poate determina contractură musculară dacă este un ghiozdan prea greu, dacă este un ghiozdan care depășește 10% din greutatea corpului. Un ghiozdan purtat asimetric, adică pe un singur umăr poate accentua o curbură scoliotică deja instalată, mai ales dacă nu se aplică tratamentul corect”, menționează medicul primar ortopedie, Alexandru Ulici.

De asemenea, purtarea unui ghiozdan prea greu poate avea următoarele efecte adverse asupra sănătății corporale:
– risc crescut de a dezvolta dureri de gât și de spate din cauza modificărilor posturale și a tiparelor de mișcare;
– dureri în zonele de compresie ale bretelelor și curelelor;
– efecte negative asupra echilibrului, acestea ducând la creșterea riscului de căderi sau alte răniri.

În plus, atunci când ghiozdanele sunt purtate în mod incorect, de exemplu pe un singur umăr, efectele secundare pot fi și mai numeroase, incluzând dureri musculo-scheletice, deformări ale coloanei vertebrale și modificări de postură.

Alegerea ghiozdanului potrivit
Un ghiozdan ergonomic trebuie să aibă următoarele calități:
– dimensiune adecvată – un ghiozdan optim nu trebuie să fie mai lat decât spatele unui copil sau să atârne mai mult de 10 centimetri sub talie;
– bretelele trebuie să fie căptușite bine și să se poată regla – bretelele nu trebuie să jeneze elevul și trebuie să se regleze după dimensiunile fiecăruia, astfel încât să ajute la distribuirea optimă a greutății la nivelul spatelui;
– spatele ghiozdanului trebuie să fie protector – spatele ghiozdanului trebuie să fie realizat din materiale moi, dar protectoare, astfel încât conținutul să nu deranjeze elevul;
– existența de bretele pentru talie și piept – curelele amplasate în aceste locuri pot ajuta la distribuirea uniformă a greutății ghiozdanului pe spatele elevului;
– existenta unui număr crescut de compartimente – acest lucru poate ajuta la poziționarea greutății mult mai eficient;
– curele de compresie și susținere – acestea au rolul de a stabiliza conținutul ghiozdanului;
– existența de materiale reflectorizante – materialele reflectorizante le permit șoferilor, dar nu numai, să observe din timp copilul și să evite accidentele.

Utilizarea corectă a ghiozdanului
Chiar dacă un ghiozdan are o greutate potrivită, utilizarea sa incorectă poate duce la complicații diverse. Astfel, se recomandă:
– folosirea ambelor bretele atunci când se transportă ghiozdanul – ținerea ghiozdanului pe un singur umăr poate duce la dureri musculare și probleme posturale;
– strângerea bretelelor în mod optim – bretelele trebuie să fie strânse astfel încât ghiozdanul să fie așezat ferm pe spatele copilului ce îl poartă. Dacă ghiozdanul se mișcă în mers, riscul de durere și de deformare a coloanei vertebrale crește considerabil;
– încurajarea copilului să folosească toate bretelele – copiii trebuie să poarte toate bretelele, inclusiv cele pentru talie și piept. Cu ajutorul acestora greutatea este distribuită mai bine, iar efortul de transport scade.

Sursa: terapiadurerii.ro, demamici.ro, foto simbol: stirileprotv.ro

Share:

Articole recomandate