Știai că și copiii de trei ani se masturbează? Află ce spun medicii!

Știai că și copiii de trei ani se masturbează? Află ce spun medicii!

 

“Azi mi-am găsit fetița de șase ani așezată pe podeaua din baie. Într-o mână ținea tableta unde rula un film erotic, iar cu cealaltă se masturba (…) Nu știu ce să fac și cum să procedez”. Așa începe mesajul disperat al unei mămici. Ce fac alți părinții care își surprind copiii în asemenea ipostaze? Îi ignoră? Îi ceartă? Sau caută soluții ale acestei probleme, despre care nu se vorbește pe șleau, dar care cere o abordare mai specială. Pornind de la această idee am cerut părerea Marcelei Dița, psiholog, lector universitar UPS ”Ion Creangă”, dar și a Corneliei Călcâi, medic neuropediatru de la Institutul Centrul Mamei și Copilului, referitor la acest subiect „tabu”.

 

Ce este masturbarea? Masturbarea sau onanismul reprezintă auto-stimularea organelor sexuale (frecarea cu mâinile sau de alte obiecte, precum o pernă, o jucărie de pluș sau saltea) cu scopul de a obține plăcere, dar  care tinde să se transforme într-o deprindere urâtă, atunci când aceasta se produce frecvent și în contexte sociale inoportune (locuri publice). Cert e că senzația de plăcere îl va provoca pe copil să repete experiența iar și iar.  

 

Este un lucru natural…

Părerea medicului. Înainte de a stabili dacă copilul practică sau nu onanismul, trebuie să excludem toate problemele de ordin medical, gen iritații, vulvovaginite, candidoză, excitarea labiilor mici, tot soiul de paraziți sau ciuperci etc. Este recomandabil ca cel mic să fie dus la un ginecolog sau urolog, pentru stabilirea unui diagnostic corect și diferențial. În cazul copiilor mici un scutec neschimbat la timp, apasă asupra zonelor erogene și, la fel, îl poate provoca spre masturbare. Cert e că onanismul nu se încadrează în categoria patologiilor și nu necesită tratament, ci ședințe cu psihologul. 

Părerea psihologului. Masturbarea este un lucru obișnuit la copiii mici și este considerat ceva  natural atunci când aceasta se produce în scopul explorării sau cunoașterii propriului corp. Copiii încep să se masturbeze de la vârsta de un an și jumătate, însă acest lucru poate fi observat și la bebelușii de șase – opt luni, deoarece masturbația are conotația de cercetare a propriului corp și nu este legată de orgasm. Pentru copil - nasul, buricul, degetele, urechile, organele sexuale – toate sunt părți ale corpului său. Acesta este un lucru firesc și pozitiv, care le permite copiilor să cunoască latura senzitivă a propriului corp și nu are consecințe negative, nici fizice, nici morale pentru dezvoltarea copilului. Cel mai frecvent aceasta se manifestă în jurul vârstei de trei – șapte ani și se poate întâlni la fiecare al zecelea copil. După vârsta de șapte ani și până la adolescență acest fenomen descrește considerabil.

 

Când devine o problemă…

Dar, cercetarea organelor genitale ale propriului corp, încep să devină o deprindere urâtă atunci când copilul o face zilnic, de mai multe ori pe zi și în timpul unor activități precum jocul, comunicarea cu semenii și adulții apropiați.

 

Unde greșesc părinții?

Atunci când părinții exagerează și reacționează negativ, pedepsindu-și copiii, blamându-i, învinuind-i și rușinându-i mereu, chiar și în prezența altor persoane sau copii, apar stări grave de anxietate și frustrare.

Atenționarea și pedepsirea copilului atunci când prezintă aceste manifestări ar putea contribui la formarea unei reacții negative și a unui sentiment de vinovăție legate de senzațiile sexuale, care în perioada adultă ar putea crea anumite dificultăți legate de viața sexuală, afectând mai târziu personalitatea copilului.

 

Sfaturi pentru părinți

- Dacă a observat un asemenea comportament la copilul său, părintele trebuie să reacționeze liniștit, distrăgându-i atenția de la activitatea dată, sau propunându-i altă activitate în schimb.

- Între timp, părintele trebuie să reușească singur, sau cu sprijinul unui medic specialist, în dependență de problemă să înlăture cauzele care au provocat această deprindere.

- Să îi organizeze cât mai eficient timpul liber, prin stimularea mișcării copilului, efectuarea exercițiilor fizice, supravegherea copilului înainte de somn.

- Să urmărească ca mâinile acestuia să fie deasupra plapomei și să nu fie trimis la culcare, dacă nu-i este somn. Să i se citească povești înainte de culcare.

- Să se stabilească un regim alimentar și igienic corespunzător. Să i se propună ceaiuri din ierburi.

- Nu în ultimul rând, este binevenită consultația unui psiholog pentru realizarea unei terapii de familie, în vederea modificării atitudinii educative a părinților, manifestarea dragostei, atenției, protecției și grijii față de copil.

 

De ce se întâmplă?

Cauzalitatea masturbației ca fenomen negativ poate fi de natură fiziologică, psihologică și clinică.

Cauzele fiziologice 

- Aceștia sunt copiii activi cu necesități de eliberare a tensiunii acumulate. Mai des se manifestă la fetițele care nu se joacă cu păpușile, dar preferă comunicarea și jocul cu băieții, dar și la băieții cu trăsături de caracter pronunțate masculine

- Alimentarea forțată a copilului – în acest caz copilul nu primește satisfacție de la hrănirea forțată. Drept rezultat, din procesul normal de dezvoltare se exclude una din zonele senzitive ale organismului. Mucoasa buzelor și gurii este legată la nivel de reflecții de zona genitale, ceea ce acționează în mod excitant.

- Nerespectarea normelor igienice – alergiile, consumul în exces a unor produse precum carnea, ciocolata, condimentele etc., îmbrăcămintea prea strânsă.

- Bătaia copilului cu cureaua sau alt obiect asemănător – acest fapt contribuie la afluxul de sânge către zona genitală, ceea ce, la fel, acționează în mod excitant.

Cauzele psihologice

- Contaminarea sau învățarea acestei acțiuni de la alți copii sau alte persoane

- O educație inadecvată și greșită cum ar fi: severitatea excesivă a părinților, reducerea mișcării și mobilității, interdicții multiple  și pedepsele fizice

- Contactul emoțional defectuos cu mama – creșterea și educarea copilului de către bone, dificultăți de adaptare la grădiniță

Cauzele clinice

- Neuropatia. În acest caz masturbația se asociază cu un nivel ridicat al excitabilității, somnul superficial și neliniștit, adormire dificilă.

Foto: verywell.com; abriendonuestrointerior.blogspot.md; reggiekrayblog.wordpress.com

Adaugă comentariu