Un studiu care bate alarma: copiii petrec mult prea puțin timp afară

Un studiu care bate alarma: copiii petrec mult prea puțin timp afară

Deși este vara, foarte mulți copii rămân atrași de jocurile online și desenele animate, astfel timpul petrecut afară abia de ajunge la jumătate din timpul petrecut de părinții lor în aer liber în copilărie. Site-ul TreeHugger a realizat un studiu, care vine să bată alarma. Acesta scoate la iveală că în timp ce pușcăriașilor din închisori de maximă securitate din Statele Unite le sunt garantate două ore pe zi petrecute afară, jumătate din copiii din toată lumea, petrec mai puțin de o oră afară.

Un sondaj de opinie efectuat în 10 țări și având ca respondenți 12000 de persoane, a relevat faptul că o treime din copii (cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani) petrec mai puțin de 30 de minute pe zi afară. Studiul respectiv, sponsorizat de Unilever, a dat naștere, de altfel, campaniei „Murdărirea este bună - Lăsați copiii să se joace afară”, aceasta s-a derulat și în România anul trecut și ar fi minunat dacă am face-o și în Republica Moldova!

Generația inactivă, privată de natură

Un alt studiu efectuat, a descoperit că unul din nouă copii nu a fost în parc, în pădure, la plajă, sau în orice alt astfel de mediu natural de cel puțin 12 luni.

Huffington Post a relatat recent că în ziua de astăzi copiii petrec doar jumătate din timpul pe care părinții lor l-au petrecut afară. Generația de copii din ziua de azi este descrisă ca fiind „o generație inactivă, fără imaginație și lipsită de sociabilitate".

Doar jumătate din copii au construit vreodată un castel de nisip la plajă sau au făcut un picnic în alt loc decât la ei în curte, și mai mult de o treime din copii nu s-au jucat vreodată în noroi. Mai mult decât atât, aproximativ jumătate din copii aleg să își petreacă timpul în fața monitoarelor, singuri, decât să se joace cu alți copii, afară, iar lipsa timpului petrecut afară dă naștere la copii, care sunt bolnavi atât fizic cât și psihic.

Beneficiile indiscutabile ale timpului petrecut în aer liber

  • Suntem activi fizic atunci când petrecem timp afară, așa că suntem mai puțin predispuși obezității.
  • Atunci când razele soarelui ne ating pielea, producem vitamina D, care ajută la un număr mare de probleme legate de sănătate.
  • Studii științifice au arătat că timpul petrecut afară reduce procentajul bolilor cardiace, a osteoporozei, a sclerozei multiple și a unor forme de cancer.
  • Copiii care suferă de sindromul atenției deficitare se concentrează mai bine atunci când petrec timp în aer liber. Și atunci când petreci timp în natură ești în toane mai bune, scade stresul și se reduce anxietatea.

Sursa: copilul.ro

Foto simbol: womanadvice.ru

Adaugă comentariu