Părinții luptă pentru o alimentație sănătoasă în grădinițe: copiii mănâncă terci de 3 ori pe zi

Părinții luptă pentru o alimentație sănătoasă în grădinițe: copiii mănâncă terci de 3 ori pe zi

Problema alimentației copiilor din grădinițe a fost pusă din nou la ordinea zilei de către un grup de părinți care se arată indignați în continuare de felul cum sunt hrăniți copiii în instituțiile preșcolare. Aceștia afirmă că micuții nu au o alimentație echilibrată, ba chiar mai mult, acum,în plin sezon de vară, când sunt foarte multe fructe și legume, copiii sunt hrăniți cu terciuri de trei ori pe zi, ne mai vorbind de brânzeturi și alte produse necesare în alimentația unui copil.  

Mai mulți părinți au participat astăzi la ședința Primăriei, în cadrul căreia au pus în discuție problema alimentației în grădinițe. Potrivit Alei Revenco, fondatoarea „Grupului părinților solidari”, copiii au o alimentație nesănătoasă, meniul zilnic al copiilor fiind constituit în mare parte din produse făinoase, fără fructe, legume și produse lactate.

„Chiar dacă vorbim de un an și jumătate despre problema alimentației în grădinițe, la moment situația este mult mai urâtă decât anul trecut. Nu mai știm la cine să mai apelăm, de aceea am venit într-o ședință publică și sper ca să avem o înțelegere pentru a avea o alimentație sănătoasă pentru copiii noștri. În această vară în majoritatea grădinițelor din municipiu, copiii au fost hrăniți cu terciuri de trei ori pe zi, cu lapte de trei ori pe zi, lipsă de fructe, lipsă de brânzeturi, lipsă de lactate acide și nu se mai fac salate. Credem că la mijloc stă factorul omenesc. Am apelat peste tot, și la Centul de Sănătate, și la Direcție, situația se îmbunătățește pentru o perioadă scurtă, iar apoi totul revine, poate și mai rău”, a spus Ala Revenco, reprezentantă a Grupului Părinților Solidari.

În concluzie, părinții cer să fie auziți și să fie creat un grup permanent de lucru pe problema alimentației în grădinițe, în care să fie incluse toate persoanele responsabile de acest domeniu, inclusiv și câțiva părinți, așa încât, aceștia să poată conlucra direct cu autoritățile și să fie auziți ori de câte ori au nevoie,  fără a fi nevoiți să bată pe la diferite uși, dar fără vreun rezultat.

În răspuns, viceprimarul de Chișinău, Nistor Grozavu, a acceptat idea părinților de a fi creată o comisie care să se ocupe de problema alimentației copiilor în grădinițe, responsabilă de aceasta fiind numită consiliera primarului general pe probleme sociale, Lucia Caciuc.

Pentru a demonstra că cele declarate anterior sunt adevărate, mai mulți părinți au publicat meniul zilnic al copiilor din mai multe instituții preșcolare, care dovedesc o dată în plus că alimentația copiilor de departe nu este una sănătoasă și echilibrată, fructele și legumele fiind servite foarte rar sau chiar deloc. 

Foto: facebook.com; rebenok.by

Adaugă comentariu