Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Propunere: Dulăpioare fără uși în grădinițele din Moldova, la fel ca în cele din Occident

Propunere: Dulăpioare fără uși în grădinițele din Moldova, la fel ca în cele din Occident

În grădinițele din multe țări occidentale nu există dulăpioare cu uși, copii își pun hăinuțele groase în cuier, iar cele de schimb în rucsac pe care la fel îl prind în cuier. Violina Lipcean este o mămică ce s-a arătat interesată de acest mod și a întrebat pe Grupul părinților solidari din Moldova dacă și în Moldova ar fi acceptată această metodă. Părerile au fost diverse și le vom prezenta mai jos, iar între timp vedeți argumentele Violinei.

Puncte negative:

1) Sunt de cel puțin 3 ori mai scumpe când le procuri;
2) Sunt mai scumpe la întreținere (mai multe elemente, balamale, furnitură în general);
3) Hainele mai greu se usucă iarna și după ploaie, și astfel hainele ajung să miroase foarte urât. Ori când aduc copiii încălțămintea udă după ploaie, în dulăpior apare mucegai, lemnul putrezește și miroase;
4) Fiind mai scumpe, mai greu se schimbă - o dată la cel puțin 20 de ani;

 

Puncte pozitive:

1) Arată mai ordonat;
2) Intimitatea se respectă;

Mai multe mame s-au dat cu părerea de ce nu este posibil ca în grădinițele moldovenești să se renunțe la dulăpioarele cu ușă. Unele spun că nu este igienic, altele că nici părinții, nici copiii, nu sunt pregătiți, sau că vor dispărea lucruri, sau că va fi un haos printre haine și jucării. Iar autoare sondajului a venit cu argumente pentru fiecare.

1. „La noi nu pot să existe dulapuri fără uși, fiindcă...”
Răspuns: Eu am 100% încredere în mămicile noastre că se pot adapta la așa dulăpioare. Ce mă face să cred în ele? Cei 1 milion de moldoveni care au emigrat, fiindcă copiii lor merg la grădinițe unde tocmai așa dulăpioare fără uși există.  

2. „Dacă nu sunt uși hainele cad pe jos și sunt călcate în picioare
Răspuns: De ce în Occident ele nu cad pe jos și nu sunt călcate?

3. „Igiena se respectă la dulapurile cu uși și prin ele nu trec microbii
Răspuns: În blocul sanitar prosoapele copiilor stau toate într-un cuier fără uși. Haideți și acolo să punem ușă la fiecare ștergar. Uși peste tot și așa vom fi cei mai curați.

4. „În dulapurile fără uși nu încape totul și peste hotare copiii umblă mai dezbrăcați
Răspuns: Dulăpioarele fără uși înseamnă aceleași dulăpioare, cu pereți prin părți de fapt, doar că nu au uși (respectiv același volum îl au înăuntru). Am postat și de o sută de ori o poza de la o grădiniță din Germania (trimisă de o mămică de-a noastră), unde se văd clar dulapuri fără uși cu haine de iarnă, "puhovici", cu căciuli, fulare - totul încape!

5. „Pentru ce noua asta?”
Răspuns: Un dulăpior cu uși costă 700 de lei cel puțin, și la o grupă de 25 de copii iese suma de 17500 de lei. În timp ce fără uși putem să le facem și cu 5000 de lei la toată grupa. Economia făcută o putem investi în niște jucării de exemplu, ori schimba 2 ferestre.

 

Dar voi ce părere aveți?

Share:

Articole recomandate