Borelioza sau „boala mușcăturii de căpușă” – tot ce trebuie să știi despre această boală în plin sezon de căpușe
- 2020-06-08
- 4125
Boala Lyme (borelioza) este determinată de o bacterie ce face parte din clasa spirochetelor – Borrelia Burgdoferi având ca și vector de transmitere căpușa, motiv pentru care mai este numită și „boala mușcăturii de căpușă”. Pentru a dezvolta boala, căpușa trebuie să rămână atașată pe piele pentru o perioadă de cel puțin 24 de ore (unele articole sugereaza chiar 36-48 de ore) și trebuie să fie purtătoarea patogenului. Informații utile despre această boală a oferit medicul pediatru Dorina Agachi pe platforma Doctorul Meu.
Afectarea cu borelioza este multisistemică și implică pe rând pielea, sistemul nervos, inima, articulațiile pe o perioadă de aproximativ un an sau chiar mai mult.
Infecția survine cel mai frecvent în intervalul mai-noiembrie, cu un vârf în lunile iunie-iulie.
Căpusele sunt întâlnite, de obicei, în zonele cu verdeață multă, pomi, iarbă înaltă, unde se ascund, identifică eventualele gazde pe care se cațără și apoi se atașează pentru a se hrăni. Ele parazitează atât oamenii, cât și animalele domestice (câini, pisici, cai, bovine).
Deși câinii și pisicile se pot îmbolnăvi, ele nu transmit boala direct stăpânilor lor, dar pot aduce în locuință căpușe infectate
Transmiterea Borreliei burgdorferi la animale și la om se realizează doar prin mușcătură de căpușe infectate – căpușele din specia Ixodes, aflate în diferite stadii de viață (nimfa, larva sau forma adultă). Dimensiunea unei nimfe este foarte mica (1-2 mm), fiind greu de vizualizat, dar pe măsură ce se hrănește cu sânge, dimensiunile sale cresc considerabil.
Doar 1-3% din totalul mușcăturilor de căpușă sunt urmate de apariția bolii Lyme.
Simptome:
Simptome timpurii (până la o lună): Un baston mic, roșu, apare adesea la locul mușcăturii sau în locul de unde a fost înlăturată căpușa și dispare în câteva zile. Acest lucru este normal după o mușcătură și nu indică neapărat boala Lyme.
Eczema – de la 3 la 30 de zile după o mușcătură de căpușă infectată ar putea să apară o zonă roșie în expansiune, care uneori se decolorează în centru. Erupțiile cutanate se extind încet pe parcursul zilelor și se pot răspândi pe piele până la 30 de centimetri. De obicei, aceste erupții nu prezintă mâncărime sau durere. Eritema migrans este una dintre semnele distinctive ale bolii Lyme.
Simptome avansate (dupa o lună):
- Eritema migrans în alte zone ale corpului decât în locul mușcăturii;
- Dureri articulare severe și umflături articulare;
- Afecțiuni neurologice – la săptămâni, luni sau chiar ani după infecție, se poate dezvolta inflamația membranelor din jurul creierului (meningita), paralizia temporară a unei părți a feței, amorțeală sau slăbiciune a membrelor și deprimare a mișcării musculare.
Alte simptome:
- Greață și vărsături;
- Erupții difuze (mai degrabă decât o singură erupție cutanată, frecvent asociată cu boala Lyme)
Simptome rare dar posibile:
- Tulburări cardiace, bătăi neregulate ale inimii;
- Inflamația ochilor;
- Inflamația hepatică (hepatita);
- Oboseală severă
!!! Este important să vă consultați medicul, chiar dacă semnele și simptomele dispar. Absența simptomelor nu înseamnă că boala a dispărut. Lăsată netratată, boala Lyme se poate răspândi în alte părți ale corpului.
Ce trebuie să facă părintii?
Căpușele se atașează ușor de pielea goală. Dacă va aflați într-o zonă în care căpușele sunt numeroase, protejați-vă pe dumneavoastră și pe copii purtând haine cu mâneci.
Imediat după plimbare cercetați minuțios întregul corp ca să vă asigurați că nu a fost mușcat de căpușă copilul.
Dacă localizați o căpușă e absolut necesar să fie extrasă cât mai rapid: dacă posedați tehnica o puteți face și în condiții de casă, dar dacă nu, e mai bine să vă adresați la un specialist pentru ajutor.
Dezinfectați zona dupa extragere cu antiseptic.
Monitorizați zona mușcăturii următoarele 21 de zile.
Testați căpușa la Borelioza obligatoriu după extragere.
Efectuați obligatoriu analiza generală a sângelui și anticorpi Anti-Borrelia.
Tratament boala Lyme
Antibioticele sunt folosite pentru a trata boala Lyme. Cu cât tratamentul începe mai devreme, cu atât rezultatele vor fi mai rapide.
Antibiotice orale sunt tratamentul standard pentru boala Lyme în stadiu incipient. Acestea includ de obicei: amoxicilina sau cefuroxima pentru adulți, copii < 8 ani și femei gravide sau care alăpteaza SAU doxiciclina pentru adulți și copii > 8 ani.
Cura de antibiotice de 14 până la 21 de zile este de obicei recomandată.
Se recomandă AB-terapie dacă:
- Căpușa a fost testată pozitiv la Borelioză;
- Copilul prezintă clinica suspectă;
- Copilul prezintă schimbări în analiza generală a sângelui cu leucocitele și granulocitele crescute (semne de infecție bacteriană activă);
- Prezența eritemului migrator;
- Serologia la distanță prezintă Ig M pozitiv pentru Borelioza.
Sursa: doctorulmeu.md