Cum să faci baie copilului dacă are dermatită atopică – sfaturi de la medic dermatolog

Cum să faci baie copilului dacă are dermatită atopică – sfaturi de la medic dermatolog

Medicul dermatolog și tricolog, Irina Batîr a publicat o postare pe profilul său de Instagram despre regulile pe care trebuie să le respectăm în timpul băiței la un copil cu dermatită atopică.

Durata ideală a băiței ar trebui să fie de aproximativ 5-10 minute. Dăm preferință dușurilor scurte, decât băilor mai lungi. O temperatură cuprinsă între 33 și 35.5 de grade este ideală pentru a menține echilibrul cutanat.

Dacă este prea caldă, apa are tendința de a usca pielea și de a agrava leziunile cutanate și mâncărimile. Cu cât este mai dură apa, cu atât mai mare este riscul de a cauza noi erupții ale dermatitei atopice la copii. Puteți adăugă câteva picături de ulei de curățare în apă pentru a o deduriza ( a elimina din apă sărurile de calciu și de magneziu care dau apei duritate) și a oferi confort.

Pentru a evita acutizarea leziunilor cutanate și a preveni uscarea excesivă a pielii e necesar la sfârșitul băiței să folosim emoliente. Anume folosirea emolientelor o să asigure hidratarea necesară pielii. Pentru a spori eficacitatea pielii, folosim emolientele atunci când pielea este încă ușor umedă. Aplicam emolientul pe toată suprafața pielii cu mișcări fine, și cu o atenție mai sporită pe zonele cu roșeață și uscăciune. Aplicarea emolientului o facem în următoarele 3-5 minute după băiță.

Săpunul este inamicul pielii atopice din cauza pH-ului său ridicat care irită pielea. El ajunge să modifice filmul hidrolipidic care protejează pielea împotriva agresiunilor externe. În schimb, alege un gel sau un syndet pentru iritații la copii, fără săpun, care curăță delicat pielea, păstrând bariera cutanată și reducând considerabil senzația de piele care strânge. Nu uităm să clătim produsul din abundență.

De ce „atopicii” nu trebuie să folosească geluri de duș obișnuite?

Marea majoritate a produselor de baie pentru copii pe care le găsim în comerț au un Ph- alcalin, în consecință aceste produse ar putea suplimentar să ne usuce pielea și chiar să provoace leziuni noi la nivelul pielii. Atunci când alegeți un produs pentru baie, dați preferințe produselor cu un Ph-neutru, cum sunt cele „săpun fără săpun”.

Sursa:instagram.com/dr.irinabatir

Adaugă comentariu

Închide