Odoraș.

Odoraș.

wormitin

Festivalul Mamelor 12 aprilie - „Sănătatea copilului necesită maxim atenție în perioada sărbătorilor și a vacanțelor”

Festivalul Mamelor 12 aprilie - „Sănătatea copilului necesită maxim atenție în perioada sărbătorilor și a vacanțelor”

O nouă ediție a Festivalului Mamelor, organizată de revista pentru părinți „Odoraș”, a avut loc pe 12 aprilie. La eveniment au participat mai mulți medici și reprezentanți ai companiilor farmaceutice, care au vorbit despre diferite cazuri și incidente care pot apărea în vacanțele pascale. Părinților le-a fost propusă o serie de soluții în caz de incidente neplăcute.

Primul vorbitor din cadrul acestui eveniment a fost reprezentantul Medpark Grigorii Rusanovschi, chirurg ortoped traumatolog, care a vorbit despre traumatismele la copii. Traumatismele reprezintă cauza majoră de morbiditatea în rândul copiilor fiind o problem actuală în ortopedia – traumatologică pediatrică. Incidența sporită a traumatismelor la vârsta copilariei se explică prin energia caracteristică copiilor, lipsa experienței, sentimentului de teamă și de prudență. Traumatismele se întâlnesc destul de des în rândul copiilor, dar și a adolescenților. Statistic, leziunile traumatice, otrăvirile şi alte consecinţe ale cauzelor externe (49 cazuri noi la 1000 copii) – locul 3 în incidența prin boli pentru vârsta 0-17 ani, și locul 2 pentru 15-17 ani. Ce reprezintă fracturile? Fractura apare atunci când osul suportă o încărcare deformantă ce depășește limitele sale de elasticitate, agentul mecanic poate duce la: Lezarea părților moi; Lezarea mușchilor, vaselor, nervilor; Lezarea osteoarticulară. Traumatismele aparatului locomotor pot fi deschise sau închise, majoritatea pot avea consecințe minore, moderate sau majore. Avem mai multe tipuri de fracturi: La copii prevalează fracturile “de lemn verde”; Locul II este ocupat de fractura subperiostală; Fractura prin tasare; Fractura prin zona de creștere; Fractura prin decolare. Totodată, medicul a explicat și care sunt simptomele în caz de fractură, ca să poată fi ușor diferențiată de alte tipuri de traumatisme. Semne locale: durere pronunțată; Echimoză; Diformitatea regiunei afectate; Scurtarea segmentului; Dereglare funcțională; Semne generale cu certitudine: Mobilizare anormală; Repoziție osoasă; Limitare mișcărilor. Principiile sau tehnicile tratamentului aplicat în cazul fracturilor la copii difereră de la caz la caz, ținând cont de vârsta copilului, localizarea fracturii, potențialul de creștere a osului afectat, gradul deplasării, timpul scurs de la producerea accidentului, leziunile asociate. Prevalează metodele minim invazive, conservative – prin aplicarea imobilizării ghipsate sau fixare cu broșe, fără deschiderea focarului fracturii.

Următorull invitat a rost reprezentantul companiei Nestle Doina Haidarlî, medic chirurg pediatru, care a vorbit despre modul în care influențează alimentația mamei în perioada sărbătorilor burtica bebelușilor. Deşi este un fenomen întâlnit destul de frecvent în practică medicală, mai ales în rândul bebeluşilor mici, dar periodic şi la sugari, totuşi, în perioada sărbătorilor, cea mai frecventă cauza de adresare la consultaţia unui medic sunt durerile de burtică. Care sunt totuşi motivele de adresare a părinţilor pentru consultaţia medicului: Copilul plânge şi nu se linişteşte; Trage picioruşele la burtica; Este agitat şi nu se linişteşte la aplicare la sân, nici când îi oferă suzeta; Refuza să mănânce; Prezintă vome şi/sau regurgitaţii frecvente, cantitativ aproape cât volumul ingerat; Este balonat, nu prezintă scaun sau gaze. Odată ce un bebeluș este examinat de medic și se exclude o cauză organică, infecțioasă a dereglărilor digestive, intervine factorul decisiv și anume alimentația maternăși impatul ei asupra bunei funcționări a tractului digestiv. Se știe că laptele matern este formula ideală de alimentație a unui bebeluș, fiind cu functii digestive, imunitare, hormonale asupra dezvoltarii armonioase a micului erou. Analizând indicaţiile şi contraindicaţiile alimentare, suprapuse cu obiceiurile culinare în perioadele de sărbători, înţelegem care sunt produsele ce pot fi utilizate şi care să fie limitate sau chiar evitate. Cozonaci, pască şi alte produse de panificaţie – nu orice gospodină are acasă ouă proaspete, iar pentru astfel de delicii culinare se folosesc şi ouă mai vechi care, pot condiţiona atât dereglări digestive cât şi infecţioase, cu risc asupra mamei dar şi a bebeluşului. Ouă fierte, fie ca şi sunt alese proaspete, nu te poţi baza pe sinceritatea celor ce le oferă în dar, iar cantitativ, acestea trebuie limitate. Afumăturile este preferenţial să fie excluse din regimul alimentar, atât prin calitate cât şi prin perioada de aşteptare de la procurare până la a fi puse pe masă. Mâncărurile cu exces de grăsimi, condimente şi aditivi – condiţionează atât indigestia la mama cât şi la bebeluş. Mamele care au bebeluși până la 6 luni, trebuie să aibă grijă la alimentație. Cele care au bebeluși de la 6 luni, pot folosi o alternativă și anume terciurile din cereale de la Nestle, care sunt foarte bine tolerate de copii, sunt gustoase și nutritive. Încă o alternativă sunt pireurile Nestle P’tite Recette, care sunt foate diverse prin gusturi, arome și senzații. Pentru mamă, este o alternativă excelentă, întrucât copilul nu se plictisește de gusturile foarte diverse. Acestea oferă: Posibilitatea de a petrece mai mult timp cu copilul; Ușurință în utilizare (posibilitatea încălzirii în cuptorul cu microunde); Convenabil de luat la drum (vacanță, plimbare, weekend).

În cadrul acestui festival a fost organizată o tombolă de totalizare a maratonului „Energie pentru fiecare” organizat în parteneriat cu compania Biessen Pharma și salonul Beauty Space Estetica. Maratonul a fost conceput pentru a ajuta organismul oamenilor să combată astenia de primăvară. Despre astenia de primăvară și cum influențează corpul feminin a vorbit medicul ginecolog Elena Parpauț. Cuvântul „astenie" provine din limba greacă și înseamnă „fără vlagă”. Astenia de primăvară este caracterizată de simptome precum: senzația de slăbiciune, lipsa de energie. Astenia debutează odată cu instalarea primăverii. Deși nu se cunoaște cu exactitate cauza acestui fenomen, o posibilă explicație poate fi legată de răspunsul creierului la lumină și întuneric. Serotonina și melatonina sunt două substanțe chimice care transmit informații la nivelul neuronilor. Când retina detectează lumina, se secretă serotonina: aceasta inițiează trezirea, acționeaza ca un stimulant natural și contribuie la starea de bine, fiind denumită și „hormonul fericirii". Pe masură ce se întunecă, serotonina este transformată în melatonină. Melatonina sau „hormonul întunericului" are un efect de relaxare și induce somnul. Secreția de melatonină este direct proporționala cu lungimea nopții. În timpul iernii, când noaptea este mai lungă decât ziua, rezerva organismului de serotonină se epuizează. Simptomele asteniei de primăvară. Astenia de primăvară poate fi trădată de următoarele simptome: Oboseală la nivel fizic, dar și mental, chiar extenuare sau epuizare; Tristețe resimțită fără motiv; Lipsa poftei de mâncare; Slăbiciune musculară; Dureri de cap; Căderea părului; Pierderea apetitului sexual; Scăderea tensiunii arteriale; Insomnii; Dificultăți de concentrare; Tulburări de greutate; Apatie; Anxietate. Așadar, pentru a combate aceste stări ale organismului, medicul recomandă produsul Astenor Energy care conține aspartat de arginină, vitamina B6, biotină și magneziu, care contribuie la metabolismul energetic normal, cât și la funcționarea normală a sistemului nervos și la menținerea sănătății psihice, contribuind astfel la tonifierea organismului și la îmbunătățirea calității vieții.

Următoarea vorbitoare a fost Rodica Corlat, product managerul companiei VitaPharm, care a abordat tema infecțiilor parazitare la copii și deparazitare. Care sunt simptomele paraziților intestinali? Somn neliniștit, Dureri de cap, Oboseală, Dereglări la nivelul tractului gastro-intestinal, Lipsa poftei de mâncare, Anemie, Alergii. Dehelmintizarea (deparazitarea) reprezintă totalitatea acțiunilor de lichidare și eliminare a viermilor, cu restabilirea în același timp a funcțiilor pierdute ale sistemelor și organelor, curățarea țesuturilor și a cavităților, înlăturarea paraziților, indiferent de etapa de viață, și profilaxia ulterioară a infestărilor repetate. Drept soluție, reprezentantul a oferit preparatul Wormitin suspensie, care este un complex natural, eficient și inofensiv în profilaxia și tratamentul helmintiazei. Acesta omoară paraziții de orice tip la orice etapă de dezvoltare ou/larvă/matur, Ameliorează simptomele dispepsiei și disfuncției intestinale, cauzate de invazia helmintică, Elimină helminți din intestin datorită efectului laxativ și îmbunătățește funcția digestivă, Detoxifică organismului (neutralizează toxinele) ca urmare a invaziei helmintice.

Managerul companiei Alpen Pharma Crețu Rimma, a vorbit despre îngrijirea microflorei intestinale care poate avea cel mai mult de suferit în perioada sărbătorilor, atunci când în organism ajung diferite alimente care pot influența echilibrul acesteia. Pentru a restabili microflora intestinala, managerul recomandă Active Flora Baby, care este un  probiotic în picături pentru restabilirea și menținerea microflorei la copii de la naștere, conține LGG, unul din cele mai studiate ștamuri de lactobacterii, pe bază de ulei de măsline, acizii grași ale cărui sunt asemănătoare celor din laptele matern. Acesta este predestinat pentru nou-născuți, sugari, copii și maturi. Poate fi administrat prematurilor și copiilor cu masă corporală mică la naștere. Eficacitatea și inofensivitatea administrării este demonstrată în numeroase studii clinice, inclusiv la prematuri și copii mici.  Posedă acțiune complexă în caz de dereglări funcționale ale tractului digestiv la copii mici (colici, diaree sau constipații). Regimul de dozare: Sugari și copii până la 12 ani - 6 picături în timpul mesei. Maturi și copii peste 12 ani - 12 picături pe zi. De asemenea, acesta nu conține substanțe alergice, așa ca: proteine din laptele de vacă, lactoză, zaharoză. Nu conține gluten. Nu conține pigmenți artificiali, coloranți și conservanți.

Reprezentantul companiei Labromed Zentiva Diana Șen a vorbit despre cause și manifestări în cazul constipației la copil. Constipația reprezintă evacuarea rară, cu dificultate, a conținutului intestinal sau atunci cand scaunele devenite mai consistente și uscate, sunt eliminate cu efort sau durere. Manifestări ale constipației: eliminarea scaunelor este dificilă și mai puțin frecventă; scaunele pot fi tari, uscate, anormal de mari sau mici; dureri bruște în partea inferioară a abdomenului atunci cand merge la toaletă; balonare sau greață; pierderea poftei de mincare; dureri sau crampe; abdomen tare și umflat; durere la defecare; senzație de evacuare incomplete; urmele de sange în scaun. Cea mai frecventă cauză este alimentația necorespunzătoare. În acest caz, reprezentantul recoamandă Infant UNO Prunișor Lax, mai mult decât un sirop pentru constipație, este un sirop care reglează tranzitul intestinal pe termen lung și îl ajută pe micuț să aibă o floră intestinală sănătoasă. Mod de administrare: Sugari de la 6 luni la 1 an: 2,5 ml pe zi; Copii de la 1 an la 3 ani: 5 ml pe zi; Copii de la 3 ani la 6 ani: 7,5 ml pe zi; Copii peste 6 ani: 10 ml pe zi. Constipația ne poate afecta la toate vîrstele. Important să prevenim cu: Reguli corecte de alimentație; Stil de viață sănătos. Formarea unor obiceiuri zilnice de tranzit pentru noi și cei mici sunt esențiale pentru evitarea instalării constipației și a cronicizării ei.

După tombola organizată în parteneriat cu Biessen Pharma și Salonul Beauty Space Estetica, a urmat tombola noastră tradițională în care mămicile au avut ocazia să câștige foarte multe produse de calitate de la sponsorii și partenerii Odoraș. 
Următorul eveniment va avea loc pe data de 28 aprilie, link pentru înregistrare https://forms.gle/DhQt64rDbC9dydyeA

Sursa foto: Sanda Armash 
Decor: DecoreTa

Share:

Articole recomandate