Lucruri pe care specialiștii pot uita să le spună părinților despre sănătatea fetițelor

Lucruri pe care specialiștii pot uita să le spună părinților despre sănătatea fetițelor

Sănătatea intima a femeilor este foarte importantă și trebuie să avem grijă chiar de la nașterea fetiței. Dar sunt chestiuni care pot apărea și speria părinții de fetiță, iar specialiștilor le-a scăpat să le spună că sunt normale sau invers, că trebuie să e adreseze de urgență la medic.

Părinții trebuie să știe că în primele zile după naștere fetița poate avea sânii inflamați iar din ei poate să iasă un lichid albicios. Aceasta e din cauza hormonilor acumulați în perioada sarcinii de mamă și care au fost transmiși și copilului. Atenție! Este foarte important ca acel lichid să nu-l stoarceți, ci să-l lăsați să treacă de la sine, căci în majoritatea cazurilor chiar trece. La medic vă adresați doar dacă scurgerile din sânișorii fetiței au devenit mai abundente.

De asemenea, în primele zile pot apărea și niște urme microscopice de sânge din vaginul micuței. Se întâmplă destul de rar, dar apar, și de obicei la finalul primei săptămâni de la nașterea fetiței. Durează cam 2 zile după care dispar de la sine fără vreo intervenție.

Foarte des la fetițele de până la 5 ani apare vaginita sau vulvo-vaginita. Aceasta e din cauza că flora vaginală nu este destul de bine dezvoltată și nu protejează fetița de la potențiale infecții. Se pot observa simptome precum înroșirea organelor genitale, mâncărimi, scurgeri vaginale și copila se poate plânge că are dureri.

Igiena intimă a fetiței este foarte importantă din primele zile de viață. Astfel, organele genitale ale micuței trebuie spălate după fiecare scaun. Corect se spală mai întâi regiunea din față și apoi cea din spate, cu apa care trece dinspre vulvă spre anus, nu invers. Apoi se tamponează ușor cu un prosop pielea fetiței și cu o bucată de vată se șterge placa albă de smegmă – secreție a glandelor din regiunea genitală. După procedura dată se recomandă utilizarea unui ulei pentru a menține hidratată zona.

După vârsta de 5 ani fetița se poate spăla singură pe organele genitale, dacă părinții au învățat-o. Se recomandă igiena intimă de 2 ori pe zi – dimineața după primul scaun și deja seara, înainte de somn.

 

Sursa: parents.ru; doctis.ru

Adaugă comentariu

Închide