Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Pediatrul Mihai Craiu: Nu mai puneți dexametazonă în aerosoli! Nu se recomandă nicăieri în lume!

Pediatrul Mihai Craiu: Nu mai puneți dexametazonă în aerosoli! Nu se recomandă nicăieri în lume!

Pediatrul român Mihai Craiu spune că deja a obosit de câte mii de ori a explicat de ce este greșit și dăunător să pui în aparatul de nebulizat fiole de dexametazonă de uz injectabil. Este una din anomaliile evidente care au loc acum în România și niciunde în alta parte în UE sau în lume, atenționează medicul pe platforma educațională dedicată părinților Spitalul Virtual pentru Copii.

Atât medicii de familie, cât și cei pediatri recomandă părinților să facă la domiciliu aerosoli cu substanțe care ar trebui folosite doar injectabil, iar dexametazona este cel mai intens utilizată. Cum sezonul răcelilor a început, este o perioadă în care părinții fac frecvent această greșeală încercând să își trateze la domiciliu copiii, iar de multe ori o fac la recomandarea medicilor

Specialistul continuă cu o comparație pentru a face părinții să înțeleagă de ce o astfel de abordare este greșită. „Chiar dacă ar părea că medicamentul X poate fi dat prin tehnica Y asta nu înseamnă că e permis. Chiar dacă dexametazonă e o soluție într-o fiolă ea nu se poate utiliza prin nebulizare, chiar dacă se potrivește perfect în aparatul de nebulizat. Din același motiv din care nu punem în nas un supozitor cu paracetamol la un copil, răcit și febril, căruia îi curg mucii abundent. Deși supozitorul se potrivește perfect în oricare nară, îl băgăm unde ar trebui. Așa și cu dexametazona fiole”.

Specialistul recomandă părinților să folosească în aparatul de aerosoli doar Flixotide nebules sau Pulmicort Respules, care sunt cortizonice de uz inhalator. Niciodata corticoizi sistemici, așa cum este cazul dexametazonei!

Medicul mai spune că aproape toate familiile ce au copii mici și care se respectă, au în casă, pe lângă alte electrocasnice, un aparat de nebulizare. Iar acesta este folosit la te miri ce! Se administrează medicația inhalatorie când are febră copilul, când are obstrucție nazală, când este răcit, când tușește, când nu tușește destul sau când șuieră etc. Uneori se administrează ceva medicamente anticipativ prin nebulizare. Că să nu se agraveze boală copilului…

A ajuns o adevărată nebunie! Nebulizarea este un remediu universal… Chiar nu mai vreau să repet aceeași litanie [frustrantă pentru mine și predictibilă pentru echipa mea; când cineva la Centrul pentru Primiri Urgențe aude o mamă povestindu-mi despre nebulizarea cu ACC și altele anticipează "bombănelile” domnului doctor fără riscul de a greși]. Nu mai vreau!!! Vreau să cobor de pe această planetă în care nebulizarea rezolva absolut orice la un copil!

Dexametazona administrată prin nebulizare. De ce se folosește așa de mult? De unde vine mitul?

De la un produs istoric, Auxiloson, care este dexametazona isonicotinat. Adică altceva, în referințele căruia există mai multe studii privind efectele asupra cailor aeriene la cal, capra, vacă și miel. Deci NU la om!

MESAJUL DE LUAT ACASĂ – dexametazona este excelență în afecțiuni cu o componentă inflamatorie. Funcționează și în unele maladii respiratorii ale copilului. Pe cale generală (oral, injectabil intravenos sau intramuscular). Nu în nebulizări! Corticoizi sistemici, cum este dexametazona, pot avea printre altele efecte adverse precum: Greață, Tuse, Diaree, Iritația gâtului, Indigestie, Vomă.

 

Sursa: totuldespremame.ro; facebook.com/Spitalul Virtual pentru Copii; clubulbebelusilor.ro

Share:

Articole recomandate