Direcția educație solicită identificarea tuturor copiilor nevaccinați din instituțiile de învățământ

Direcția educație solicită identificarea tuturor copiilor nevaccinați din instituțiile de învățământ

În legătură cu răspândirea cazurilor de rujeolă pe teritoriul Republicii Moldova, Direcţia Generală Educaţie, Cultură, Tineret şi Sport a Consiliului municipal Chişinău atenţionează comunitatea civilă despre necesitatea şi importanţa vaccinării.

Astfel, DGECTS solicită:

- identificarea copiilor nevaccinaţi din instituţiile de învăţământ şi a copiilor care necesită revaccinare;

- controlul valabilităţii contraindicaţiilor;

- organizarea informării părinţilor despre necesitatea vaccinării şi transmiterea datelor despre copiii nevaccinaţi medicilor de familie din teritoriu.

Instituția reiterează că importanţa acoperirii vaccinale a populaţiei conform Calendarului de vaccinare, aprobat prin Programul Naţional de Imunizări pentru anii 2016-2020, este una PRIORITARĂ pentru întreg sistemul de sănătate publică.

DGECTS recomandă părinţilor să se adreseze la medicul de familie pentru alte detalii relevante privind riscurile rujeolei şi atenţionează despre situaţia alarmantă şi creşterea numărului de îmbolnăviri în ultima perioadă.

Rujeola se manifestă printr-o răspândire foarte rapidă în comunitățile nevaccinate, iar specialiştii susţin că un copil bolnav poate să infecteze alți 18 copii. Maladia, foarte contagioasă și periculoasă, prezintă o stare febrilă cu erupții, însoțită de tuse, rinită și/sau conjunctivită. Urmările acestei maladii sunt foarte grave, care pot duce la sechele pe viață sau chiar deces. Singura metodă de protejare împotriva rujeolei este vaccinarea care este sigură și eficientă. Nu există tratament specific împotriva rujeolei, odată ce persoana este infectată, tratamentul este doar simptomatic.

Adaugă comentariu

Închide