Pediatru: Este alarmantă creșterea cazurilor de tuse convulsivă. Nu este deloc înțelept să refuzați vaccinul!

Pediatru: Este alarmantă creșterea cazurilor de tuse convulsivă. Nu este deloc înțelept să refuzați vaccinul!

Pediatrul român Mihai Craiu subliniază că în ultima lună în România au fost înregistrate tot atâtea cazuri de infecție cu tuse convulsiă cât tot anul trecut și reamintește cât de grav este pertussisul. Vedeți mai jos ce a scris medicul pe pagina sa speicializată Spitalul Virtual pentru Copii.

De când testăm toți pacienții gravi cu boli respiratorii ce au nevoie de internare, folosind analizorul RT-PCR am început să observăm care sunt de fapt musafirii nedoriți care vizitează căile respiratorii ale copiilor, din România actuală. Caci alături de SARS-CoV-2, acest analizor, poate identifica încă alți 21 de patogeni respiratorii, virusuri sau bacterii.

Ce mă îngrijorează? Creșterea alarmantă a copiilor cu infecție acută cu Bordetella pertussis, sau tusea convulsivă (tusea măgărească). În ultima lună am avut cazuri confirmate cât în tot anul 2019 la un loc.

Știti cum arată boala aceasta? În afară de faptul că este posibil să mori (1% din sugarii cu vârstă sub 2 luni vor muri dacă fac această infecție) apar accese de tuse absolut groaznice. Priviți ochii acestui copil. Articolul de la Academia Americana de Medicină de Familie AAFP (https://www.aafp.org/…/health-o…/20141231califpertussis.html) se vrea un avertisment serios. Copilul NU A FOST lovit sau bătut!

A tușit până a leșinat și până i s-au spart vasele de sânge din ochi și în creier. Este o suferință inimaginabilă pentru un om obișnuit. Și durează foarte mult ... chinezii au numit această boală „tusea de 100 de zile”.

Nu este deloc înțelept să refuzați vaccinul pentru pertussis. În țarile UE, în SUA, UK și multe altele, se administrează vaccinul și la femeia gravidă, în trimestrul III de sarcină. Pentru ca mama să dea cei mai buni anticorpi copilului ei nenăscut - anticorpii proprii. Exact ca vaccinarea antitetanică din sarcină, ce funcționează pe același principiu.

În SUA ezitarea privind vaccinarea este responsabilă pentru cele peste 48.000 de cazuri de pertussis din 2012. Tragic este că 20 de cetațeni americani, din care 15 sugari, au murit. Este cel mai negru bilanț în ultimii 70 de ani.

Așa va fi și la noi dacă va continua să scadă acoperirea vaccinala DTaP a copiilor. Întrebarea nu este dacă vor fi mai multe cazuri, ci când vor fi?

ACUM avem în tratament, în spitalul nostru, 3 pacienți cu aceasta boală „urâtă”.

Întrebați medicul de familie dacă aveți schema completă de vaccinare contra pertussis!

Adaugă comentariu