Stratulat: Atenţie, antibioticele creează un cerc vicios!

Stratulat: Atenţie, antibioticele creează un cerc vicios!

Una dintre greșelile pe care le fac adesea părinţii este administrarea antibioticelor atunci când nu este cazul. Sunt evidente beneficiile antibioticelor când acestea sunt administrate justificat, iar în celălalt caz, acestea nu fac altceva decât să dăuneze.

Medicul neonatolog și pediatru, Mihai Stratulat le-a oferit părinților următoarele sfaturi:

  • Nu am nimic împotriva antibioticelor dacă administrarea acestora este justificată. Însă, atunci când prescrierea lor NU este argumentată, acestea le fac rău copiilor și le scade imunitatea. Întâlnesc foarte multe mame care intră în acest mod într-un cerc vicios. Într-un timp relativ scurt copilul va răci din nou, având o imunitate deja mai scăzută. Pentru că s-a luptat cu virusul și a mai primit și antibiotic, copilul va suporta următorul virus mai greu, iar mama va fi nevoită din nou să îi dea antibiotice. La un moment dat însă va fi foarte greu să ieșiți din acest cerc vicios, dacă nu o să încercați să tratați simptomatic, așa cum se întâmplă în țările europene. Acolo dacă suni ambulanța și le spui că copilul tău are febra 40, îți vor recomanda să deschizi fereastra, să îi dai copilului să bea lichide și un antipiretic. Este evident că orice viroză poate da complicații, însă foarte rar”, a menționat Stratulat.
  • Medicul a mai recomandat că antibioticele, în cazul în care sunt cu adevărat necesare, să fie administrate în formă de suspensie, deoarece acest mod este mai puțin traumatizant pentru copii. Dacă există posibilitatea, antibioticele intramusculare să fie înlocuite cu cele orale.
  • Stratulat a spublerat și mitul precum că gripa poate fi tratată cu antibiotice. În argumentarea poziției sale, acesta a menționat că gripa este cauzată de pătrunderea în organism a unui virus, iar un antibiotic nu poate omorî un virus, ci bacterii.
  • Nu le administrați copiilor antibiotice dacă nu este cazul!

 

CITEŞTE şi:

8 sfaturi de la Mihai Stratulat pentru a scăpa de viroze

Recomandarea lui Stratulat: Ce faci când tuşeşte!

Susa foto: facebook, thecandidadiet.com

Adaugă comentariu