Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Înghițirea obiectelor străine. Tot ceea ce ar trebui să știm

Înghițirea obiectelor străine. Tot ceea ce ar trebui să știm

Copiii sunt curioși și dornici de tot ce este nou și, prin urmare, este nevoie întotdeauna de un adult care să-i supravegheze în timp ce se joacă. Chiar și sub ochii adulților, prichindeii pot înghiți, din greșeală, corpuri străine.

Iată ce trebuie să știm despre înghițirea obiectelor străine:

Nu este neobișnuit ca cei mici să înghită lucruri

Mii de copii înghit obiecte străine în fiecare an. Deși unele pot fi periculoase, în majoritatea cazurilor nu este o problemă serioasă. Copiii cu vârstele cuprinse între 6 luni și 3 ani sunt cei mai predispuși să înghită obiecte străine.

Ce obiecte sunt înghițite frecvent?

Majoritatea copiilor din USA înghit monede, în timp ce, în alte țări, oasele de pește sunt un infractor comun. Alte articole pe care medicii le găsesc includ nasturi, cercei, inele, agrafe de birou, piese de joc, șuruburi și cuie. Cele mai periculoase obiecte înghițite sunt bateriile de tip buton și magneții.

Semne de înghițire a obiectelor străine

Copilul tău poate să nu prezinte deloc simptome după înghițirea unui obiect, dar poți observa mici indicii prin tuse, salivă cu sânge, febră, refuzul copilului de a mânca alimente și vărsături. Durerea în gât sau în piept poate fi un alt semn. Mergi imediat la urgențe dacă micuțul prezintă unul dintre aceste simptome. Sună la 112 dacă are probleme cu respirația, dacă nu poate vorbi, tușește și plânge.

Urgență: magneții

Tipul de magneți folosiți în jucării poate fi deosebit de puternic. Dacă prichindelul tău înghite mai mult de un magnet, ei pot fi atrași unul de celălalt în interiorul corpului și pot deteriora stomacul sau intestinele. Intoxicația sanguină este o altă posibilă problemă gravă. Dacă bănuiești că micuțul tău a înghițit un magnet, sună imediat la 112.

Urgență: bateriile de tip buton

Aceste obiecte reprezintă un pericol grav pentru copii. Dacă o baterie de acest gen se blochează în esofag, îl poate arde în câteva ore. Dacă micuțul care înghite bateria are mai mult de 1 an, îi poți administra 2 lingurițe de miere la fiecare 10 minute până ajungi cu el la spital, pentru a încerca să previi rănirea. Odată ce obiectul ajunge în stomac, situația este mai puțin gravă.

Alte situații pentru a primi ajutor

Dacă obiectul înghițit este ascuțit sau de dimensiuni mari, mergi imediat la urgențe. Obiectele se pot depune în esofag și pot bloca respirația. Nu încerca să elimini obiectul pentru că poți provoca mai multe pagube. De asemenea, nu încerca să forțezi vărsăturile.

Testul înghițiturilor

Dacă cel mic a înghițit un obiect de dimensiuni mici și nu prezintă probleme majore, medicul poate sugera ca micuțul să consume multă apă.

Dacă nu este o urgență

Dacă micuțul a înghițit un obiect mai mic și nu arată niciun semn de îngrijorare, medicul îți poate spune să urmărești scaunul copilului să vezi dacă obiectul este eliminat. Majoritatea lucrurilor pe care copiii le înght ajung în siguranță în stomac și sunt eliminate în câteva zile. Alți medici pot recomanda o radiografie sau o ecografie pentru a vedea unde se află obiectul înghițit.

Tratament: în esofag

Dacă obiectul este blocat în esofag, medicul poate încerca să-l scoată cu ajutorul instrumentelor pe care le introduce în gură. De cele mai multe ori, copiilor le sunt administrate medicamente pentru a li se induce starea de somnolentă înainte de această procedură. O altă opțiune este oferirea de medicamente care relaxează mușchii și care vor lăsa obiectul să treacă în stomac.

Tratament: în stomac

Dacă obiectul este mare, ascuțit sau periculos și a trecut prin esofag și stomac, medicul va încerca probabil să-l scoată prin gură. Dacă acest lucru nu funcționează, medicul poate dori să urmărească mișcarea obiectului cu ajutorul razelor X. El poate recomanda o operație pentru a îndepărta elementul dacă este ascuțit, pentru a nu leza intestinele.

Cum să previi astfel de situații

Copiii sunt curioși și duc lucrurile la gură. Verifică-i jucăriile piciului tău să vezi dacă au magneți și urmărește-l cu grijă când se joacă cu astfel de jucării. Nu lăsa la îndemâna copilului bateriile de tip buton și piese mici care s-ar putea desface. De asemenea, este bine să avertizezi copiii mai mari să-și țină jucăriile departe de cei mai mici.

Share:

Articole recomandate