Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

IDEE: Cum să-l faci pe cel mic să renunțe la SUZETĂ!

IDEE: Cum să-l faci pe cel mic să renunțe la SUZETĂ!

 

O tradiţie mai puţin obişnuită pentru noi este destul de “înrădăcinată” în multe dintre țările europene, cum ar fi Danemarca, Suedia, Germania ș.a. Este vorba de “ceremonia” de renunţare a copilului la suzetă. Astfel, în unele parcuri din aceste ţări găseşti copaci care ies în evidenţă prin faptul că au crengile pline de panglici, baloane, biletele cu mesaje şi... sute de suzete.

Ce este copacul suzetelor?

Tradiţia spune că vârsta de trei ani este perioada când nu mai putem vorbi de bebeluşi, ci de copilaşi, şi coincide şi cu trecerea de la creşă la grădiniţă în multe ţări, or acesta reprezintă primul prag al maturizării. De aceea, când împlinesc trei ani, copiii sunt duşi de părinţi la copacul suzetelor. Acolo are loc o mică ceremonie, imortalizată în poze. Se scrie un bilet de adio, prin care copilul spune că este gata să renunţe la suzetă. În cazul multor copii, despărţirea este foarte grea, dar, de regulă, aceștia sunt consolaţi cu un cadou de la Zâna Suzetă.

Mesajele copiilor pentru suzete

Citeşte mai jos câteva mesaje lăsate de copii (prin intermediul părinților):

“La revedere, suzetă, prietena mea. Te iubesc. Îmi vei lipsi. Dar acum sunt un băiat mare. Cu dragoste, Lucas”

”Dragă Copac al Suzetelor, sper să ai mare grijă de suzetele mele, întrucât acum am trei ani şi nu mai am nevoie de ele. Te pup, Brita”

“Dragă copac al suzetelor. Îţi dau aproape toate suzetele mele. Mai ţin doar suzeta de noapte, pentru un pic de timp. Toate cele bune, Isak.”

În Moldova metodele sunt mai drastice

În Moldova nu există o asemenea tradiţie. Metodele de renunţare la ele, în cazul unora dintre părinţii noştri sunt mult mai drastice. Suzetele sunt tăiate cu foarfeca în faţa copiilor, aruncate la coşul de gunoi, ascunse. Și se interzice de a plânge după ele…

Mămici, voi ce ziceţi dacă am inaugura şi noi un asemenea copac?  

Share:

Articole recomandate