Jocuri Montessori pe care le poți face în condiții casnice

Jocuri Montessori pe care le poți face în condiții casnice

Înarmează-te cu multă dispoziție, câteva obiecte din casă și multă dorință de a te distra cu piciul tău și inspiră-te din metodele de dezvoltare ale celebrei Maria Montessori.

 

Alfabetul tactil

Ai nevoie de cartonașe cu litere cursive abrazive pentru activități senzoriale. Le poți găsi în comerț sau le poți face chiar tu din pătrățele de carton pe care să înclei litere decupate, astfel încât acestea să poată fi pipăite (fetru, vopsea în strat mai gros, carton).

Pentru început, încearcă să îi închizi ochișorii și să îi spui să își treacă degetele pe fiecare literă în parte și să o memoreze, iar mai apoi, tot cu ochii închiși, îndeamnă-l să formeze cuvinte din literele pe care le are în fața sa.

 

 

Xilofonul colorat

Vei avea nevoie de următoarele materiale: sticle goale sau pahare mai înalte, apă, coloranți alimentari și o lingură de lemn sau de metal.

Alege 6 sticle/ pahare (de același tip) și umple-le cu apă în mod diferit. După aceea adaugă colorantul alimentar. Ia lingura și loveşte-le ușor, rând pe rând. Fiecare dintre ele va produce sunete diferite, în funcţie de cât de multă apă conțin. Explică-i copilului că acest lucru se întâmplă întrucât în pahar/ sticlă sunt cantităţi diferite de apă. Cu cât este mai multă apă, cu atât recipientul va vibra mai puțin și se vor auzi sunete mai slabe și mai joase. Pentru a vă distra puteți inventa chiar și un cântecel.

 

Ce este în sac?

Cu acest exercițiu îi stimulăm piticului simțul tactil. Ai nevoie de un coșulet în care să pui câteva obiecte familiare copilui (minge, măr, carte etc), un sac de pânză și un prosop. Pune toate obiectele în coș, aratăi-le copilului, iar apoi acoperă coșul cu prosopul. Roagă-l să se întoarcă cu spatele, scoate un obiect din coș și pune-l în sac. Roagă-l apoi pe copil să ghicească ce este în sac doar pipăindu-l.

 

Erupția vulcanică

Ai nevoie de o tavă, un borcan, sodă de bucătărie, oțet și gel de spălat vase. Toarnă oțet în borcan și adaugă în el și puțin colorant alimentar și detergent, amestecând încet. Pune soda  într-un șervețel și formează o bilă pe care arunc-o în borcan. După câteva secunde vulcanul va erupe.

 

Citeşte şi: 

Fă jucării împreună cu piciul tău

Joc distractiv pentru copii şi părinţi

10 experimente pe care să le faci împreună cu copilul tău

Foto: micatelierdecreatie.ro, nostrofiglio.it, inhabitots.com,

crunchybetty.com, thehappyhousewife.com, qbebe.ro

Adaugă comentariu